Vremea faină sper să mă ajute să vizitez cam tot ce mi-am propus, deși timpul este destul de limitat. Rămân pe malul drept al Crișului Repede și în Parcul Traian descopăr Muzeul Ady Endre, dar la ora asta nu are program pentru public.

Foarte aproape se află și clădirea impozantă a Palatului de Justiție. Fațada principală este decorată cu patru coloane ce se termină cu capiteluri ionice, capiteluri ce amintesc de coarnele unui berbec, iar în partea superioară a frontispiciului sunt patru statui alegorice feminine ce simbolizează, din câte am înţeles, adevărul, dreptatea, pedeapsa și condamnarea.

Sunt în căutarea Casei Darvas La Roche ce adăpostește un muzeu ce mi-a fost recomandat. În cele din urmă, ajutată de harta pe care am luat-o de la hotel, ajung pe strada Iosif  Vulcan. Clădirea construită la începutul secolului XX este emblematică pentru stilul art nouveau-secession, un curent nou, inovator, revoluționar, ce reproduce traiul modern, opunându-se vechiului. Acest curent transformă motivele florale baroce în trandafiri cu tulpini lungi, apar crinii și irișii ce împodobesc fațadele clădirilor ce sunt construite de cele mai multe ori asimetric.

În sfârșit găsesc clădirea ce adăpostește primul muzeu Art Nouveau din România.

Pe lângă expoziția „La Belle Epoque” ce prezintă haine, bijuterii, accesorii vestimentare, fotografii de la începutul secolului XX, de apreciat expoziția de oglinzi, dar cel mai mult îmi plac tablourile și vitraliile cu care este decorată casa.

Înainte de a porni mai departe, zăbovesc câteva minute lângă micul, dar cochetul bazin cu nuferi din grădina casei.

De acum trebuie să descopăr frumoasele palate art-nouveau pentru care este renumită Oradea. Și primul care îmi atrage atenția este Palatul Adorján, care bănuiesc că urmează a fi reabilitat. Ancadramentele florale ca o dantelărie, asimetria fațadei, finețea balcoanele, totul vorbește despre stilul revoluționar al începutului de secol XX. Emil Adorján, proprietarul acestui imobil, a ridicat și Palatul Vulturul Negru din Piaţa Unirii din Oradea.

Palatul Rimanóczy, operă a arhitectului Rimanóczy Kálmán senior, cel care și-a pus amprenta pe multe clădiri din Oradea, este replica la scară mai mică a Palatului Ca d’Oro din Veneția. Construită în stil gotic, fațada și, mai ales, modul în care se finalizează aceasta în partea superioară amintește de o dantelărie fină.

Străbătând (pietonala) str. Republicii nu se poate să nu remarci ansamblul de clădiri în care funcționează Liceul Ady Endre și care înglobează și Biserica Sf. Ana, construită de ordinul ursulinelor.

În imediata apropiere este Grupul statuar al poeților maghiari, locul în care se fotografiază turiștii.

Palatul Moskovits-Miksa a fost construit la începutul secolului XX. Ornamentele florale se regăsesc pe întreaga fațadă, dar la ultimul nivel au tulpini lungi ce se reunesc parcă încununând capul unei femei ce este redată în relief.

Față în față cu Palatul Moskovits-Miksa este Palatul Apollo. Decorațiunile amintesc de stilul Empire și este construit de același Rimanóczy Kálmán. La ultimul nivel au ateliere de lucru o parte din artiștii plastici locali. În mitologia greacă Apollo este zeul artelor.

Palatul Stern este decorat cu motive florale populare maghiare ce pun în valoare ancadramentele. De remarcat banda florală stilizată, în culorile tradiţionale, de sub cornișe.

Bazarul construit în stil arhitectural neoclasic este decorat cu elemente renascentiste: frunze de acant, lei, coloane cu capiteluri ionice. Este în stadiu de degradare și necesită reabilitarea.

Filarmonica de Stat, Biserica Romano-Catolică Sf. Spirit și Complexul Mizericordienilor a cărui intrare este decorată cu statuile Sf. Ioan Nepomuk, Sf. Ioan și Sf. Florian mi-au atras atenţia prin arhitectura lor.

Odată ajunsă la Bazar sunt în Piaţa Regele Ferdinand și aproape de Teatrul de Stat Regina Maria. Atât bazarul, cât și teatrul au fost construite în paralel de același arhitect, Rimanóczy Kálmán junior. Construcția clădirii a durat doi ani, iar proiectul a fost gândit de o firmă renumită de arhitecți din Viena. Stilul arhitectural este tot neoclasic, ca și în cazul bazarului, iar fațada are elemente neorenascentiste și neobaroce.

Intrarea este încadrată de două statui ce reprezintă Zeița Comediei și cea a Tragediei. Frontonul triunghiular, după modelul grecesc, se sprijină pe șase coloane impozante ce se termină cu capiteluri ionice și este decorat cu o compoziție alegorică ce o are în centru pe Hunnia flancată de statuile se simbolizează muzica (ce ține în brațe o liră), tragedia și comedia.

În fața teatrului este amplasată statuia Reginei Maria, cea al cărei nume îl poartă teatrul.

Lângă teatru se află Casa Poynár, o altă clădire în stilul art-nouveau-secession. Etajele sunt ieșite în afara parterului și se sprijină pe console puternice la nivelul mezaninului. Balcoanele au elemente ondulate florale.

Călătoria în lumea arhitecturii frumoaselor case orădene se apropie de sfârșit și , după un prânz rafinat la Dock Bistro & Bar, pe malul Crișului Repede, traversez apa pe Podul Sf. Ladislau în Piața Unirii, trec pe lângă Palatul Moskovits Adolf și Fii și mă îndrept spre Parcul 1 Decembrie, unde vreau să privesc fântânile arteziene, departe de forfota din centru.

Toată călătoria pare obositoare, dar, atunci când faci ceea ce-ți place, nu simți oboseala și nici n-ai timp să te plângi. Recuperarea acasă. 😃

Nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc că aţi făcut această plimbare alături de mine! După o excursie mult așteptată și minunată într-un oraș minunat, mâine mă întorc în Sibiu.

*****

Toate fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

2 gânduri despre „La pas prin Oradea (3)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.