De la hotel spre Piaţa Unirii traversez Crișul Repede pe primul pod ce-mi iese în cale, Podul Intelectualilor, din câte am înțeles. Nu sunt decât vreo 700 de metri până la kilometrul 0, Piața Unirii.

Și, pentru că era important să hotărăsc cu care mal al râului vreau să încep descoperirea obiectivelor turistice, am dat cu banul. A ieșit malul cu Piaţa Unirii.

Încadrată de trei biserici de confesiuni diferite, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Vulturul Negru și Primăria Oradea, Piața Unirii este o zonă pietonală în centrul căreia se află statuia ecvestră a Regelui Ferdinand.

Norii par din vată de zahăr!

Biserica Ortodoxă cu Lună, atât arhitectural, cât și din punct de vedere al interiorului prevăzut cu băncuțe, seamănă ca stil cu bisericile groco-catolice. De ce se numește „cu lună”? Pe fațada principală are un mecanism care indică fazele lunii, fiind perfect sincronizat.

Vizavi de biserica ortodoxă se află Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae. În fața ei este statuia lui Iuliu Maniu.

În apropiere, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, cel care a fost cuprins de flăcări în august 2018. A fost renovat, dar nu este deschis publicului.

Primăria Oradea este în proces de renovare, iar turnul ei (recunosc că am fost dezamăgită că n-am putut urca) nu poate fi vizitat.

Nici Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau, construită în stil baroc provincial, nu am vizitat-o, fiind încuiată.

Palatul Vulturul Negru, cu cele trei corpuri inegale și asimetrice, construite în stil secession, întregește numărul monumentelor care străjuiesc Piața Unirii din Oradea. Aici funcționează mai multe cluburi, cafenele, restaurante, birouri, dar sunt și multe spații libere, semn că pandemia a influențat afacerile multora.

Pasajul cu frumoasele sale vitralii a fost construit după celebra galerie Vittorio Emanuele din Milano și are deschidere spre trei străzi, fiind împodobit cu trei vulturi mari.

Piața Unirii fără statuia Regelui Ferdinand? Exclus! Nu, nu am uitat de ea.

Aș fi vrut să închei acest articol cu filmarea pieței la ceas de seară, dar pentru că în ultima parte despre Oradea voi vorbi despre monumentele aflate pe celălalt mal al Crișului, trebuie să amintesc aici despre Sinagoga Neologă Zion, lăcaș de cult evreiesc, construită în stil neomaur, a treia ca mărime din Europa.

Despre stilurile art nouveau, secession ale frumoaselor clădiri, stiluri care, după părerea mea, fac Oradea unică în România, pe data viitoare.

*****

Toate fotografiile și filmările fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

11 gânduri despre „La pas prin Oradea (2)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.