Demult voiam să revăd Oradea, orașul de care într-un fel mi se leagă perioada de stagiatură de după terminarea facultății. Și, când spun demult, asta înseamnă câțiva zeci de ani. Mi-o aminteam ștearsă și cernită, cu multe clădiri cenușii, ca mai toate orașele comuniste prin care am trecut în acele vremuri.

În ultima perioadă, mass-media, prietenii vorbeau despre metamorfozarea orașului bihorean, iar hotărârea mea era deja luată, e drept, din cauza pandemiei și a restricțiilor, am așteptat aproape doi ani până să-mi pun planul în aplicare.

În orașul de pe malul Crișului Repede vremea este minunată, nicio amenințare de ploaie (în restul ţării plouă, plouă, plouă…), iar Cetatea Oradea este foarte aproape de hotel, așa că voi începe cu ceea ce-mi place cel mai mult: ziduri, creneluri, cărămizi.🙂

Înainte de plecarea din Sibiu mi-am făcut bine temele și știam că în cetate este un muzeu pe care nu trebuia să-l ratez.

Recunosc că inițial am fost surprinsă și nu mă așteptam ca în acea locație să găsesc expoziții permanente de genul Discoteca ’70-’80 cu prezentarea aparaturii vechi de redare a muzicii sau expoziția Evoluția orașului Oradea în regimul comunist din care nu lipseau imagini cu „cei doi cârmaci indezirabili” în vizită de lucru.

În muzeu perioada evului mediu este prezentă prin figurinele tridimensionale și efectele sonore din expoziția Viața la Curtea Regală din perioada lui Matei Corvin, încăperi în care aproape toţi vizitatorii fac poze cu personajele vremii.

Călătoria prin istorie continuă în perioada Primului Război Mondial și a Generalului Traian Moșoiu tot prin intermediul figurinelor și al efectelor sonore.

Arta este prezentă prin mai multe expoziții, precum:

50 de ani de grafică românească

Radu Dumitru – Eterna întoarcere, expoziție temporară

Ilie Mitrea expoziția temporară Despre Artă și Război „armEGOrte”

– sau expoziția Lacrimile Cerului. Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, expoziție de icoane vechi din zonele Sibiu, Făgăraș, Sebeș, Cluj, Bistrița sau Salaj.

Sala cu Grifoni este una dintre cele mai frumoase din muzeu, tavanul cu arce gotice fiind decorat cu picturi murale, iar zidurile cu stucaturi reprezentând animale fantastice.

În subsolul Corpului A și al Corpului B este expoziția de fragmente arheologice, edificii ecleziastice, piese de factură romanică, gotică și renascentistă. Este partea muzeului care mi-a plăcut cel mai mult.

Tot în subsol este o expoziție dedicată invențiilor lui Leonardo da Vinci.

Desigur am vizitat mai multe expoziții cu caracter permanent și temporar decât cele enumerate în acest articol, dar eu v-am prezentat ceea ce mi-a atras atenția.

În final am găsit și puiul de dragon, dar era prietenos.😀

În partea a doua despre această urbe străveche voi prezenta câteva dintre palatele, bisericile și frumusețile acestui oraș cu iz european.

*****

Toate fotografiile și filmările fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

11 gânduri despre „La pas prin Oradea (1)

 1. Am urmărit cu plăcere toate filmulețele, dar şi pozele şi descrierile! Îmi place Oradea şi când sunt în țară merg la Băile Felix, dar mereu vizitez şi Oradea. S-a schimbat foarte mult în ultimii ani, în sensul cel mai frumos al cuvântului!
  Salută oraşul din partea mea!👍

  Apreciat de 1 persoană

 2. După Baia Mare – firesc să-mi fie cel mai apropiat sufletește, precum e în distanță -, Oradea mi-e cel mai drag și vizitat oraș. Recunosc că e în primul rând pentru băile sale, dar sunt și multe alte lucruri care m-au impresionat la el. Îți mulțumesc că ai adăugat și muzeele printre ele, pe care mărturisesc că nu le-am vizitat.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și mai am surprize în tolbă. Nu am reușit să vizitez decât obiectivele turistice cele mai importante. Pe zi am făcut câte 20.000 de pași, zice brățara care m-a monitorizat tot timpul. Atât de frumos a fost totul, încât nu am simțit nicio oboseală.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.