De când cu amenințarea regularizărilor la taxa de salubrizare, regularizări care vor avea loc la începutul anului viitor și care ar putea atrage o penalizare pe persoană cu o sumă aproximativ egală cu abonamentul de pe anul acesta (calcul făcut aproximativ), tot sibianul se gândește cum să stângă cota de gunoaie reciclabile (plastic, metal, hârtie, carton și sticlă) și s-o transporte la cele cinci centre desemnate.

Sursa foto: tribuna.ro

Așa au apărut și anunţurile gen „cine are gunoaie în plus, este rugat să ni le doneze”. Ar putea fi o glumă, dar nu este. Pentru o persoană singură este destul de greu să adune cantitatea de 10 kg de deșeuri reciclabile. Până mai ieri era problemă și cu nesiguranța centrelor de colectare. Ba sunt opt, ba nu sunt, ba nu-i bună nici adresa lor.

Dacă cei de la case pot ușor stabili numărul de ridicări ale pubelelor (doar ei le scot din curte), la blocuri nimic nu poate fi controlat. Platformele nu sunt închise, deci poate oricine pune gunoiul acolo, Soma poate ridica pubelele chiar dacă nu sunt pline. În consecință, riscul de a depăși numărul de ridicări cuprins în abonament este mare.

De aceea și frenezia care l-a apucat pe cetățeanul din Sibiu, chiar din luna în care s-a votat regulamentul de stabilire a regimului gunoaielor, pentru îndeplinirea „planului” de reciclare. De mafia gunoaielor am auzit, mai rămâne să auzim de „trocul cu gunoaie”.

De când am constatat că o sticlă goală de whisky cântărește peste 500 g, mi-am mai revenit. Mai lipsesc doar vreo 19. Primăria ne vrea veseli și reciclaţi.

Și totuși, păcat că nu pot fi reciclate toate gunoaiele din oraș!

*****

14 gânduri despre „„Cine are gunoaie în plus, este rugat să ni le doneze”

 1. Sigur. Numai gunoiul nu mai era problemă prioritară. De fapt, e oricum națională, că sate întregi n-au unde, nici contea bani, să le-arunce, și le aruncă în natură sau le arde.
  În schimb, citeam mai demult că importăm gunoaie din Europa. Chiar și pe gunoi se poate face mafie?!?

  Apreciat de 2 persoane

 2. No, am trăit s-o aud şi pe asta! Şi eu care credeam că le-am auzit pe toate!😃 Dar nu-i târziu niciodată! Toată încurcătura asta mi se pare „trasă de păr”, cu toate că e cheală! Oare nu este o cale mai simplă!? Există cu siguranță, dar aşa suntem noi, ne scărpinăm cu dreapta în urechea stângă, dar nu „vedem” pădurea din cauza copacilor!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Există căi, dar nu se dorește rezolvarea normală. Am făcut propunerea să se investească în acoperirea și închiderea platformelor de gunoi, astfel încât doar apartamentele din blocurile arondate să aibă acces la ele. Am mai propus ca modalitatea de calcul să nu se facă pe baza numărului de ridicări, ci prin cântărirea sacilor personalizaţi. Era modalitatea cea mai simplă pentru blocuri și condominii.

   Apreciat de 1 persoană

   1. La noi se procedează aşa: fiecare îşi face propria selecție şi depune gunoiul în containerele aferente. Există maşini pentru fiecare tip de gunoi (albe, albastre, verzi, bej, cafenii) cu pubele aferente. Plata se face în sistem pauşal/familie, indiferent de numărul de membri; la fel plătim şi apa. Este o sumă lunară în care intră toate cheltuielile unei comunități. Noi plăteam la vechea locuință $475/lună. Dar acolo nu intra şi curentul electric propriu. La casă, trebuie să plăteşti apa , curățarea piscinei şi tăiatul ierbii săptămânal. Altfel eşti amendat urgent! În comunități, este mai simplu pentru că vin cei de la salubrizare şi fac lună comunitatea! Cam aşa este, pe scurt, pe la noi…
    Numai bine!

    Apreciat de 2 persoane

  1. Petru, nu mă uita, te rog! Dau brânză de burduf şi caş din Mărginime pentru un sac de gunoi 😀

   Constanţa, m-am gândit mai bine şi cred că mă fac infractor. Încep programul dimineaţa devreme şi ştiu că joia se adună gunoiul de pe strada unde muncesc. Dacă încep dintr-un capăt al străzi, până în celălalt îmi fac norma. Fur deci gunoiul vecinilor că dacă-l aruncă, e clar că nu le mai trebuie. Ce să şi facă cu el?
   Dacă nu mă spui, ai şi tu cotă parte de aici 😉
   Cred că ajungem să strigăm şi noi pe afară, ca ăia cu „fer vechi adunăm”.

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.