Parcă nu se mai termină cu bătaia de joc a Primăriei Sibiu la adresa oneștilor cetățeni ai urbei.

Sursa foto: turnulsfatului.ro

N-a început bine anul și a izbucnit războiul pentru taxa de salubrizare. Sub paravanul principiului „Plătești pentru cât arunci” pentru fiecare imobil, mai puţin cele nelocuite, urma să se plătească o taxă de salubrizare de 430 lei/an. Nu conta numărul locatarilor unui imobil, mai explicit, puteau fi familii de 2, 3, 4, 7… 10 persoane sau una singură, același „abonament frăţesc” trebuia plătit. Având în vedere că niciodată o persoană nu poate produce același volum de gunoi ca o familie mai numeroasă, iar principiul amintit era doar enunțat nu și respectat, sibienii nemulţumiţi au trecut la proteste de stradă și la scris petiții, unii oferind chiar și soluții.

Credeți că primăriţei i-a păsat? Îmi pare rău s-o spun, dar FDGR-ul de astăzi nu are nimic în comun cu cel de acum câţiva ani. De ce spun asta? Am să dau doar două exemple.

La un post de televiziune, unde se discuta despre mărirea exagerată a taxei în Sibiu, prin telefon a intervenit edilul șef (membru FDGR), care întrebată de ce o persoană trebuie să plătească aceeași taxă ca o familie cu mai multe persoane, pe un ton iritat, de parcă era vorba de propria moșie, aceasta a răspuns: „Dacă persoana este un caz social, se va face o reducere, altfel, dacă are bani, să plătească!

Cum vi se pare? Mie îmi spune că această persoană, care nu a auzit de echitate și nu știe ce prevede art. 16 din Constituţia României nu are dreptul să conducă o comunitate.

Al doilea exemplu este Paul Constantin Mezei, consilier local din partea aceleiași formațiuni politice, cel care la ședinţa de adoptare a regulamentului taxei de salubrizare nu a avut altceva de adăugat decât că taxa redusă (după proteste în stradă, sute de petiții și dezbatere online) la 16 lei/lună pentru o persoană este mai mică decât un pachet de ţigări. Ilar, nu-i așa?

Cu tot respectul pentru comunitatea sașilor care a pus fundațiile acestui oraș, reprezentanţii lor de astăzi sunt o rușine.

Nu aici se termină bătaia de joc. Prin același regulament, pentru a beneficia anul viitor de reducerea abonamentului și scutirea de plăţile exagerate pentru ridicările suplimentare, Serviciul de Salubrizare al Consiliului Local Sibiu a publicat centrele de colectare a deșeurilor reciclabile (plastic și metal, sticlă, hârtie și carton) unde fiecare contribuabil trebuie să ducă 10 kg până la sfârșitul anului. Ca o paranteză, plătești pentru ridicarea lor de pe platforma de gunoi unde ești arondat, dar predai separat încă 10 kg. Aberant! Cele mai apropiate puncte de colectare pentru mine sunt la Kaufland și Shopping City. La Kaufland se poate colecta doar sticlă, plastic și metal. Pentru hârtie era indicat punctul din Shopping City.

Astăzi am fost într-o misiune de cercetare și am constatat că nu există punct de colectare a hârtiei și cartonului în mall. Nu m-am mulţumit cu simpla mea constatare și am vrut să discut cu conducerea mall-ului și, da, administratorul mi-a confirmat că nu există așa ceva în Shopping City Sibiu.

Ce vă spuneam? Așa arată bătaia de joc! Dacă vrei să duci cartoanele și nu ai carnet de șofer sau mașină le iei în brațe și traversezi întregul oraș în speranța că undeva vei găsi un punct de colectare real.

Quod erat demonstrandum. Și mai am ceva de adăugat. Să le fie rușine tuturor celor care conduc acest oraș fără să aibă habar de ceea ce fac, neacordând niciun respect și insultând contribuabilul care le plătește salariile! Rușine celor care nu merită locul pe care îl ocupă în fruntea urbei!

*****

21 de gânduri despre „Cum arată bătaia de joc

 1. Rușine să le fie, că nu conștientizează că sunt plătiți din banii contribuabililor și SUNT LA DISPOZIȚIA LOR. Îmi pare rău să aflu așa probleme la tine. Credeam că oamenii sunt mai domoli și mai înțelepți. În administrație tot omul sfințește locul. 😟

  Apreciat de 1 persoană

 2. Nu-mi vine să cred cât de încrâncenați în prostie sunt edilii sibieni. Tocmai într-un oraș care ar trebui să fie un exemplu pentru țară, așa cum este în atâtea alte domenii. Trebuie scuturați de cineva, până le vine mintea la cap sau lasă pe alții cu scaun la cap să conducă urbea.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Încrâncenaţi rău în prostie! Nu s-au săturat de petiţiile scrise, de pichetările primăriei, de acuzele care li se aduc. În ultimii șase ani a decăzut orașul cum n-am crezut că voi vedea. E doar umbra a ceea ce a fost. Femeia asta, mă refer la primăriţă, nu poate mai mult. Nu poate nici Piaţa Mare să o traverseze pe jos, de teama că-și rupe tocurile și câteodată nici poșeta să și-o ducă. Nu merita realeasă, dar oamenii au votat-o și acum suportă consecințele.

   Apreciat de 1 persoană

    1. Îmi pare rău că oamenii aceştia, puşi de semenii lor să-i reprezinte şi să le creeze confortul citadin pe care şi-l doresc, dar îl şi merită, se comportă de parcă cetățenii au obligații față de ei şi nu invers!

     Apreciază

 3. Nu e vorba de prostie, mai mult e vorba de hotie. Stii foarte bine ca nici o primarie din judet nu avea ce cauta in aceasta afacere, afacere care poate fi profitabila doar pentru Soma, mai putin pentru cetateni sau pentru administratie. Dar cand vine vorba de interese inalte de partid unii fac orice. Ca o paranteza, toata stima pentru primarul din Arpasu de Jos care nu a semnat acest parteneriat cu Adi Eco si Soma. E trist ca dintr-un judet doar unul a avut capul pe umeri sau coloana „verticala”. Mai trist este ca HCL-ul a trecut votat si de cei de la PNL, cei care pentru unii pareau o speranta sau hai sa zicem, o alternativa la PSD. Nici o schimbare, doar alta palarie. HCL-ul votat pare pentru unii mai bun decat propunerea initiala dar mie mi se pare la fel, o jecmaneala. Pentru imobilele locuite de o persoana majorarea de la 11 lei la 16 lei, adica 45,45%, pentru imobilele locuite de 2 persoane majorarea de la 22 lei la 32 lei, adica 45, 45%, pentru cele locuite de 3 persoane majorarea de la 33 lei la 42 lei, adica 27.27%. Avantajati sunt doar cei cu familii mai mari sau egale de 4 persoane. Nu stiu cum vad altii dar o majorare de 45% mi se pare enorma in conditiile in care investitii nu s-au facut in nimic, ridicarile vor fi mai putine iar cei de la Soma si Adi Eco raman doar la stadiul de promisiuni la 4 ani de cand au inceput „hotia” in judetul Sibiu. Ce sa mai vorbim de faptul ca te bagi tu administratie sa-ti folosesti aparatul propriu pentru a lua in evidenta, de a controla corectitudinea datelor din declaratile cetatenilor, de a incasa prin ghiseele proprii si chiar prin executare silita (in cazul celor rai platnici) aceasta taxa de salubrizare pentru o societate comerciala al carei scop nu este altul decat obtinerea de profit. Am zis!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Știu foarte bine câtă dreptate ai și am făcut tot ce democratic puteam face. Poate mai mulţi în stradă n-ar fi stricat, știi tu părerea mea. Dar într-o zi va veni timpul, când sibienii nu vor mai suporta.

   Apreciază

 4. Eu, dincolo de aberaţia, prostia, nesimţirea asta, vreau să ştiu ceva şi dacă va citi (şi ştiu că va citi) un domn sau o doamnă din Primărie, să îmi răspundă ca unui copil prost: domnilor, pot veni lunar la uşa primăriei, să îmi daţi maculatură, să îmi fac şi eu norma aia? Că zău, vreau să fiu cetăţeanul ăla cuminte care respectă ce spuneţi voi. Dar ce fac? Fur toate revistele de la intrarea-n blocuri, alea de reclame, să adun 10 kg? Serios întreb.
  Constanţa, tu cum faci? Stau la 2 camere, unde să depozitez? Dacă am o sticlă, o duc la aruncat. Dacă am o cutie de carton, la fel. Nu adun, că n-am unde să le ţin. Deci ce propuneţi, cum să fac să fiu cum vreţi voi să fiu?
  Şi la câţi bani dau pe gunoi, mă aşteptam totuşi să nu existe zile-n care efectiv să nu fie loc de o sticlă de plastic în containerele alea şi să fim nevoiţi să le lăsăm lângă. Suntem needucaţi, nu? Nişte ţărani, domnule. Mai bine le înghiţeam, aşa-i?
  Constanţa, iartă-mă, te rog. Dar m-ai stârnit. 😀

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sunt la fel de indignată. Nu știu de unde să adun 10 kg. Plastic nu am cum, pentru că am filtru de apă și nu cumpăr nici apă, nici sucuri. Dacă adun 10 kg de doze de metal, înseamnă că trebuie să mă înscriu la dezalcoolizare, iar sticlă nu prea am. Rămânea hârtia și cartonul. Am făcut multe cumpărături în ultimul timp de pe net (șevalet, culori…) și am câteva cutii pe balcon. În ele îmi pusesem speranța (bine nu sunt 10 kg, dar ziceam că le fac până la finele anului), dar umblu la dracu-n praznic cu ele pe Tractorului, Ștefan cel Mare, dincolo de viaduct sau Henri Coandă ori în Turnișor pe Rozmarinului?
   Nu știu cum voi face, deocamdată eu strâng cutiile, după ce le dezmembrez să ocupe cât mai puţin loc.

   Apreciat de 1 persoană

 5. Îmi pare rău că oamenii aceştia, puşi de semenii lor să-i reprezinte şi să le creeze confortul citadin pe care şi-l doresc, dar îl şi merită, se comportă de parcă cetățenii au obligații față de ei şi nu invers!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Le colectez separat, dar am o problemă cu cele 10 kg pe care, în loc să le ducem în pubelele de lângă blocuri, le vom plimba la dracu’ în praznic, la centrele de colectare, unde le vom preda în schimbul unei adeverințe care să ne scape de majorările de la anul.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.