Cercuri. Cercuri mai mici, mai mari sau vai de ele se înalță în tăcere. Tot privindu-le cum se ridică și se destramă nu bag de seamă că țigara-i pe terminate decât când arsura îmi mușcă fără milă degetele. Dau instantaneu drumul la ceea ce mai rămăsese din ea, înjurând printre dinți că n-am cumpărat un pachet cu filtru. Aproape s-o scap pe pantalonii de denim cam decolorați de la atâta purtare. Mai au ei câteva găuri asimetrice făcute de scrumul căzut în drumul mâinii spre scrumiera improvizată de acasă, găuri care s-au lăsat și cu miros de carne friptă.

Două fetișcane zurlii, la masa vecină, se amuză privindu-mă cum scutur mâna și-mi duc degetele la buze încercând să astâmpăr usturimea. Înșfac sticla de apă minerală de pe masă și torn peste arsuri, apoi prin ea le privesc pe cele două și zâmbesc mulțumit la vederea imaginii diforme. Mă simt răzbunat, ca atunci când pedepsești pe cineva care-ți greșește.

– Să vă mai aduc ceva, domnule? Lângă masă stă pironită ospătăriţa, o fată cam spălăcită și slabă, cu o față prelungă de cal și cu un zâmbet strâmb, care, să tot fie vreo oră de atunci, că am cam pierdut măsura timpului, mi-a adus al treilea pahar fermecat de whisky, pe care l-a așezat lângă sticla de apă minerală și paharul plin cu apa din care dispăruseră complet bulele.

Pun mâna pe pahar înclinându-l și îl ridic la nivelul ochilor :

– Cred că e puţin cam gol pentru gustul meu, dom’șoară.

– La fel să fie? zice ea îndreptând o cută nevăzută a bluzei.

– Da, draga mea. Ce dulce-ți sună întrebarea, iar ambitusul de soprană mă mobilizează să-ți șoptesc un secret la ureche și dau să mă ridic și să pun în practică vorbele, dar mă clatin și o prind în brațe.

– Stai la locul tău, tataie, sau îl chem pe șefu’! și mă trezesc împins înapoi în scaun cu o forță de care n-o credeam în stare.

– Nu e ce pare, voiam doar… dar ultimele cuvinte rămân strivite între dinți de nici eu nu le mai aud. De fapt și-au pierdut importanța sau secretul a dispărut în aburii alcoolului asemeni cercurilor de fum.

Una dintre cele două pupeze de la masa vecină mă privește insistent ținând paharul între buzele botoxate și dezvelindu-și doi dinți lați, ca niște lopeți, zici că-i gata să muște din el. Pe cealaltă n-o pot vedea prea bine că stă cu spatele, dar din când în când își trece mâna dreaptă prin păr să-l aranjeze.

Fața palidă aduce licoarea arămie și îmi spune cu superioritate, din colțul gurii, că a fost ultima comandă și pune alături și nota de plată. Crede că îi fac avansuri și îmi vine să-i spun că nu mă interesează câtuși de puțin, dar îmi place s-o urmăresc cum își unduiește cu importanță fesele printre mese.

Aprind țigara și în timp ce sorb din pahar realizez că nu știu încotro s-o apuc în noaptea asta. Spre casă, unde nu mă așteaptă nimeni și liniștea doare ca o rană veche netratată, sau spre fosta pe care mi-o imaginez ce față va face când mă va vedea în prag duhnind a băutură.

Pun banii lângă nota de plată și mă ridic să plec, dar când trec prin dreptul mesei vecine, „buze multe” dă să se ridice și ea. Îi pun o mână pe umăr și îi zic caustic:

– Nu e nevoie, găsesc drumul fără ajutor.

Sunt singur în noapte și umbra se lungește nefiresc de mult pe trotuar, asemeni unui om cu picioroange. Mersul nesigur face ca pașii să sune neuniform pe piatra cubică. E sărbătoare și de ici, de colo, de aiurea se aud râsete și muzică. Cineva strigă, altcineva îi răspunde, apoi petarde, artificii și din nou râsete. Traversez o stradă și mă îndrept spre pasaj, când în urma mea aud pași grăbiți și o respirație întretăiată:

– Tataie, te grăbești?

*****

Sursa foto: facebook.com

16 gânduri despre „O… brad frumos!

  1. Tataie al tău m-a făcut să mă întorc la omul meu care tot în fum de ţigară îşi punea la punct singurătatea. L-am abandonat şi eu, trebuie să mă întorc la el, măcar eu să nu-l las. Că. aşa cum am şi scris, nici pe el nu-l aşteaptă nimeni acasă şi e cazul să-i deschid eu uşa.
    Fain brad, cred că ar fi bătaie pe el 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.