Când cauţi pe internet Casa Luxemburg îți oferă informații despre hotel. Lăsăm site-urile de turism să-și facă treaba cum știu ele mai bine, iar noi vorbim despre istoria îndepărtată sau recentă a acestei clădiri aparte.
Povestea acestui imobil începe pe la 1200 și prima denumire se pare că i-a fost dată de culoarea în care era zugrăvit. Casa Roșie. Construită în prima incintă de fortificații a satului „Villa Hermani” (Sibiul de astăzi) prin unificarea a două case gotice, are marele avantaj ce-i conferă vedere spre Piața Huet și Biserica Evanghelică, dar și spre Piața Mică, Podul Minciunilor și Turnul Sfatului.
Zidăria veche este vizibilă la subsol, în fotografie se vede parțial, intrarea fiind închisă ca urmare a pandemiei.
Până în 2004 clădirea din Piața Mică, numărul 16 se numea Casa Schaser, după ultimul proprietar, preotul Johann Georg Schaser. În perioada 1999-2003 Marele Ducat de Luxemburg, prin Serviciul de Situri și Monumente Naționale, a finanțat și coordonat lucrările de restaurare a acestui imobil. Desigur vă veți întreba de ce Luxemburgul a avut această inițiativă. Răspunsul ține de istoria primelor grupuri de coloniști sași veniți din zona râului Moselle (teritoriul de astăzi al Luxemburgului) și stabiliți în secolul XII în această zonă a Transilvaniei. În 30 martie 2004, odată cu vizita Marelui Duce Henri de Luxemburg și a Marii Ducese Maria Teresa de Luxemburg, clădirea a fost inaugurată și a primit denumirea actuală.
La subsolul Casei Luxemburg funcționează Sigi Kulturcafe, care este și un spațiu pentru expoziții de fotografie, pictură, grafică sau filme de scurtmetraj.
La parter este Centrul de Informare Turistică Kultours și Institutul de Itinerarii Culturale al Consiliului Europei Antenne. Exteriorul parterului se prezintă ca o loggie cu trei coloane solide și patru arcade.
Spre Podul Minciunilor, la parter este Atrium Cafe.
Etajul I găzduiește Consulatul Marelui Ducat de Luxemburg și Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, Dicționarul Graiurilor Săsești din Transilvania „Linguistik”. Acest nivel are fațada în stil baroc.
Hotelul de trei stele se află la etajul II. Pilaștrii (stâlpi ornamentali) au capiteluri dorice și ferestrele sunt decorate în lunetă cu motivul scoicii baroce. La mansardă pilaștrii au capiteluri corintice, iar lateralele au frumoase motive florale.
Legătura dintre Sibiu și Ducatul de Luxemburg a devenit mult mai evidentă din 2007, anul în care împreună au fost Capitală Culturală Europeană.
*****
Fotografiile fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.
Foarte frumos! Iar gîndul mi s-a oprit la Atrium Cafe, unde aș fi poposit cu siguranță!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acolo aveau un pianist foarte bun. A murit acum vreo patru ani, dar și cel care l-am înlocuit e bun. Știi ce să alegi.🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cât o fi de mic statul Luxemburg, se pare că avem și la noi o bucățică din el. Una frumoasă, firește.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă am avea și nivelul lor de trai, ar fi mult mai bine. Așa sunt eu, constant nemulțumită.😃
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte interesant, Constanta! Frumos loc, faina istorie ce se face cunoscută și pusă în valoare. Mulțumesc! 😘❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E atâta istorie în orașul ăsta, dar am constatat că mulți localnici nici nu o cunosc. E acolo și e ceva obișnuit pentru ei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sibiul este unul din orasele care ne fac cinste noua, romanilor, ca el ar trebui sa fie mult mai multe, in sensul in care sa existe o preocupare reala din partea celor de la conducerea administrativa pentru lucrările de folos public : modernizare, reconstituiri, constructii noi care sa se inscrie armonios in ansamblul arhitectural al fiecarei localitati. Banii, asta-i vina. Unde merg sau unde se opresc?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Banii, cum zici, dar și specialiștii. În ultimul timp au plecat pe meleaguri străine, că nu au mai avut loc în România de mulţii impostori.
ApreciazăApreciază