Când cauţi pe internet Casa Luxemburg îți oferă informații despre hotel. Lăsăm site-urile de turism să-și facă treaba cum știu ele mai bine, iar noi vorbim despre istoria îndepărtată sau recentă a acestei clădiri aparte.

Povestea acestui imobil începe pe la 1200 și prima denumire se pare că i-a fost dată de culoarea în care era zugrăvit. Casa Roșie. Construită în prima incintă de fortificații a satului „Villa Hermani” (Sibiul de astăzi) prin unificarea a două case gotice, are marele avantaj ce-i conferă vedere spre Piața Huet și Biserica Evanghelică, dar și spre Piața Mică, Podul Minciunilor și Turnul Sfatului.

Zidăria veche este vizibilă la subsol, în fotografie se vede parțial, intrarea fiind închisă ca urmare a pandemiei.

Până în 2004 clădirea din Piața Mică, numărul 16 se numea Casa Schaser, după ultimul proprietar, preotul Johann Georg Schaser. În perioada 1999-2003 Marele Ducat de Luxemburg, prin Serviciul de Situri și Monumente Naționale, a finanțat și coordonat lucrările de restaurare a acestui imobil. Desigur vă veți întreba de ce Luxemburgul a avut această inițiativă. Răspunsul ține de istoria primelor grupuri de coloniști sași veniți din zona râului Moselle (teritoriul de astăzi al Luxemburgului) și stabiliți în secolul XII în această zonă a Transilvaniei. În 30 martie 2004, odată cu vizita Marelui Duce Henri de Luxemburg și a Marii Ducese Maria Teresa de Luxemburg, clădirea a fost inaugurată și a primit denumirea actuală.

La subsolul Casei Luxemburg funcționează Sigi Kulturcafe, care este și un spațiu pentru expoziții de fotografie, pictură, grafică sau filme de scurtmetraj.

La parter este Centrul de Informare Turistică Kultours și Institutul de Itinerarii Culturale al Consiliului Europei Antenne. Exteriorul parterului se prezintă ca o loggie cu trei coloane solide și patru arcade.

Spre Podul Minciunilor, la parter este Atrium Cafe.

Etajul I găzduiește Consulatul Marelui Ducat de Luxemburg și Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, Dicționarul Graiurilor Săsești din Transilvania „Linguistik”. Acest nivel are fațada în stil baroc.

Hotelul de trei stele se află la etajul II. Pilaștrii (stâlpi ornamentali) au capiteluri dorice și ferestrele sunt decorate în lunetă cu motivul scoicii baroce. La mansardă pilaștrii au capiteluri corintice, iar lateralele au frumoase motive florale.

Legătura dintre Sibiu și Ducatul de Luxemburg a devenit mult mai evidentă din 2007, anul în care împreună au fost Capitală Culturală Europeană.

*****

Fotografiile fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

8 gânduri despre „Casa Luxemburg Sibiu

  1. Sibiul este unul din orasele care ne fac cinste noua, romanilor, ca el ar trebui sa fie mult mai multe, in sensul in care sa existe o preocupare reala din partea celor de la conducerea administrativa pentru lucrările de folos public : modernizare, reconstituiri, constructii noi care sa se inscrie armonios in ansamblul arhitectural al fiecarei localitati. Banii, asta-i vina. Unde merg sau unde se opresc?

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.