Freddie Mercury, pe numele adevărat Farrokh Bomi Bulsara, s-a născut pe insula Zanzibar, astăzi parte a Tanzaniei, pe 5 septembrie 1946.

După ce a cântat în mai multe formaţii, în 1970 a fondat trupa Queen împreună cu Brian May și Roger Taylor, cărora avea să li se alăture mai târziu și John Deacon. Freddie va fi solistul vocal, pianistul, compozitorul și textierul acesteia.

Îndrăgita formaţie britanică a pătruns destul de greu pe piaţa muzicală americană, consecință a criticilor specialiștilor de dincolo de ocean, care nu-i înţelegeau creativitatea, complexitatea și inovativitatea, dar odată pasul făcut, a rămas în inimile iubitorilor rock-ului de calitate.

Freddie, vocalistul Queen, putea ușor acoperi patru octave, de la tenor la bariton, fapt care l-a consacrat până în zilele noastre drept vocea de aur a muzicii rock. Indiferent de opiniile și clasamentele altora, concertul Live Aid din 1985 i-a conferit rolul de zeu al rock-ului.

Vă propun audiţia a două dintre melodiile dragi mie:

1. Bohemian Rhapsody

Am ales acest videoclip pentru a putea asculta și spectatorii, care în Marea Britanie de fiecare dată cântă împreună cu formaţiile de pe scenă și cântă al dracului de bine! Acolo s-a născut rock-ul.

2. The Show Must Go On

Înregistrată în studio în 14 octombrie 1991, aproximativ o lună înaintea decesului, The Show Must Go On este una dintre ultimele melodii ale lui Mercury, este destăinuirea pe note muzicale a luptei sale pline de curaj cu boala.

În 23 noiembrie 1991 apărea în presă un anunţ din partea muzicianului, care a îndurerat lumea muzicii rock și nu numai.

„În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămâni, doresc să confirm că am fost testat seropozitiv și că am SIDA. Am simțit că este corect să ţin această informaţie doar pentru mine până acum, pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu.

Acum a venit timpul pentru ca prietenii și fanii mei din toată lumea să afle adevărul și sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta împotriva acestei teribile boli. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine și sunt cunoscut pentru lipsa de interviuri. Vă rog să înțelegeţi că această politică va continua.”

A înregistrat în studio melodii până cu o lună înaintea decesului care a survenit la o zi după această declaraţie, în 24 noiembrie 1991.

Noi nu-l vom uita, the show must go on!

*****

Sursa foto: theguardian.com

16 gânduri despre „The Show Must Go On!

 1. … după ce-am văzut Bohemian Rhapsody, am căutat pe net tot felul de lucruri despre el și am găsit încă un film, mai vechi, The Great Pretender. Acestea două par a fi singurele despre Freddie și Queen… Uite că n-am reușit încă să-l văd, chiar trebuie să-mi fac timp să-l caut.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Eu l-am văzut doar pe primul, dar sunt diferențe față de realitate. Însă, rolul lui Freddie este extraordinar de bine interpretat de Malek. Nu degeaba a luat Oscarul. Pe mine m-a emoționat filmul și nu sunt ușor de impresionat.

   Apreciat de 2 persoane

  1. Vorbele tale îmi amintesc cum l-am descoperit eu. Primul album pe care am avut norocul să-l ascult a fost A Night At The Opera, apărut în lumea dezvoltată prin 1976, parcă, dar pe care l-am procurat abia prin 1981. Era ceva nou faţă de genurile de rock pe care le ascultam, o simbioză între rock și operă. Era ceva wow (!) pentru urechile mele. Odată ce-l ascultai, nu aveai cum să nu-l recunoști sau să-i uiţi timbrul vocal. Era și este inconfundabil, the best.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.