„Războaiele” dintre Barna și Ciolacu sau dintre Ponta și Orban sunt la ordinea zilei. Luptele la nivel mediatic ale politicienilor au devenit lucruri prea comune.

Însă, de ceva vreme, s-au pornit bătăliile intelectualilor. Aţi ghicit, la Mircea Dinescu și Cristian Tudor Popescu mă refer.

Cel care a aprins scânteia discordiei a fost Mircea Dinescu cu acea „Scrisoare a III-a către șahinșahul de la Cotroceni„. Xenofobia și ura picurate în fiecare rând al epistolei ar avea rădăcina în faptul că târgurile din incintele închise se suspendă ca urmare a creșterii numărului celor infectaţi cu Covid.

Obiceiul strămoșilor iohanieni de a da afară micii negustori și târgoveții valahi din cetatea Sibiului înainte de apusul soarelului, să le fie sașilor somnul lin și porțile zăvorâte, văd că le-ați extins în această iarnă dând afară românii din piețele românești chiar în timpul zilei.

Sau:

Nu e de mirare că un lucru nevolnic atât de bine făcut i-a entuziasmat și pe semi-ungurul Ludovic Orban și pe arabul fugit de acasă Raed Arafat ca să nu-l mai pun la socoteală pe tătarul Nelu răspunzător cu număratul morților la ora micului dejun.

Bănuiesc că, doar faptul că măsura amintită aduce atingere afacerilor cunoscutului disident și carismatic revoluționar tv, îl determină să-și încheie scrisoarea cu titlu parțial eminescian perorând amenințări, ba inventând și cuvinte noi în vocabularul valah al domniei sale, precum „tabaragii”.

Oi fi dumneata mândru de sparangheliada pe care ai lansat-o nu demult, îngenunchind o parte a poporului român în țărâna germană, dar tare mi-e că, dacă o să te mai joci în continuare de-a șahinșahul cu tabaragii amărâți din bazarele românești, or să iasă mulahii ortodocși din adormire cu rogojinele aprinse în cap să-ți cânte Prohodul de Crăciun sub ferestrele palatului” .

În acest context, Cristian Tudor Popescu, la un anumit post de televiziune, răspunde criticând excesele xenofobe ale epistolei publicate de autor pe internet.

Întrebat despre asocierea de un an cu Mircea Dinescu la „Gândul”, CTP răspunde că, dincolo de discuțiile legate de bunul mers al publicației, nu a existat un „contact omenesc sufletesc”, subliniind că la despărțire a spus: „Nu fac parte din filmul în care joacă Mircea Dinescu”.

„Nu ştiu câtă vreme am rămas privind în perete după ce am citit textul recitat de Mircea Dinescu pe net, intitulat eminescoid «Scrisoarea a III-a, către șahinşahul de la Cotroceni». Apoi, am dat un singur telefon, lui Andrei Pleșu”.

CTP a afirmat, oripilat de urâciunea și mizeria umană etalată în ultima vreme, că și el a criticat măsura de închidere a piețelor de incintă, dar folosind un altfel de limbaj.

Disputa dintre cei doi nu se termină aici, Mircea Dinescu direcţionând de această dată atacul împotriva jurnalistului.

„CTP-ul se hotărî și el să se despartă de mine nu înainte însă de a-i fi dat lui tata Pleșu un telefon de a-l lua spre martor la divorț. Cum ar veni: hai să divorțăm dacă tot nu ne-am luat… Așa cum nu te poți împrieteni cu o știucă săracă pusă pe frânghie la uscat mărturisesc că n-am reușit să execut vreo îmbrățișare fraternă cu Cristian Tudor Popescu în viața mea”.

Asemeni cuiva specializat în bârfele de mahala, Mircea Dinescu face referire la câteva întâmplări din scurtul lor mariaj de pe vremea ziarului Gândul, iar descrierea în termeni jignitori a locuinței lui Cristian Tudor Popescu nu-i face în niciun caz cinste.

Presupun că CTP nu-i va mai răspunde sau asta ar trebui să facă, dar pandemia a scos din noi tot ce este mai rău și nu mai poţi anticipa reacția nimănui. Va exista oare și un episod patru?

*****

Sursa foto: internet

15 gânduri despre „Mircea Dinescu vs. Cristian Tudor Popescu

 1. Afacerile personale primează întotdeauna, chiar și între oamenii culți. Eu l-am apreciat mereu pe Cristian Tudor Popescu, pe care l-am urmărit din anii ’90. Nu sunt la curent cu toate fațetele acestei polemici urâte, dar cred că Dinescu și-ar ocărî și cel mai bun prieten, dacă i-ar provoca vreo pierdere materială.

  Apreciat de 1 persoană

 2. De fapt, amândoi sunt nițel impostori. Dinescu și-a trădat tot, s-a pupat cu Ilici, acum e purtător de cuvânt psd. Și a fost circar totdeauna.
  CTP este circar, cântărește fiecare cuvânt sau otrava fiecărui cuvânt (n-am cum să nu recunosc genul), și îmbrăcămintea și-o alege pe considerente de imagine/circ. Numai că și el și-a uitat trecutul. A fost câțiva ani, la începutul ’90 redactor și editorialist la Adevărul. Adică i-a cântat în strună lui Ilici și fsn / fdsn-ului de atunci, l-a hulit pe Rege. Îmi mai aduc aminte de scena penibilă pentru el, când a moderat întâlnirea electorală Băse cu Bombo. L-a favorizat la început pe Bombo. Apoi, Băse s-a iritat și l-a amenințat un pic. Imediat a întors foaia.
  Problema ăstora este când spun ce gândesc, când pot fi crezuți că vorbesc conform conștiinței. Sigur că și conștiința/crezul unui om se poate modifica în timp. Numai că o schimbare la 180 de grade este greu de crezut.
  Mai sunt exemple, Cristoiu. Șef la Viata Studențească și Scânteia Tineretului. Apoi, sub bagheta discretă a lui Cârciog șef la Express Magazin, Zig Zag și EVZ. A jucat tot timpul rol de Gică-Contra, totuși, în această perioadă a scris texte inspirate. Astăzi a devenit și el un purtător de cuvânt psd lipsit complet de inspirație. Parcă și talentul de a scrie i-a dispărut. Un alt ziarist pierdut este Nistorescu, cam cu aceeasi traiectorie. Cristoiu este posibil a fi influențat de șeful lui Dan Andronic, cel din sufrageria lui Oprea, cel ce a transformat EVZ în Dimineața lui Ilici.
  Altfel, Cristoiu actual, fără talent, are mari fumuri cu „locul lui” din Biblioteca Academiei.
  Mă opresc aici cu bârfa și istoria ziaristicii actuale.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Pe Cristoiu și pe Nistorescu demult nu-i mai ascult sau citesc, dat ideile lui CTP de multe ori îmi plac. Nu zic că n-a greșit, toți o facem, dar a păstrat rațiunea, pe când Dinescu începe să semene cu „tabaragiii” lui, deși își dă aere de mare moșier.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Deja mai vazut ca am intrat de 2 ori si nu am postat nimic,Constanta,oricum va urmaresc si ma amuza multe din cele scrise mai sus…arata ca emisiunea aia”LA GIVAN CU UICA NITA”.am vrut sa postez primul dar m-am oprit,pt ca as fi taiat in carne vie…si cand spun carne vie ,ma refer la realitatea in care traim in tara asta,care este ca o bula a timpului,cineva sustinea o teorie odata,cum ca am trai intr-un fel de bula a timpului….nu stiu daca intelege cineva ,ce vreau sa spun,sau cati vor sa inteleaga,Oricum eu promovez intelegerea,ca intelepciunea nu e pt oricine…
  Ca idee, nu apreciez pe niciunul din cei aminti-ti mai sus, fiind vorba de toti nu doar de cei 2 si de toata meteahna aia de cand lumea,nu sunt comparativi cu vremurile lor, oricum ar da-o..si oricat.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Desigur este punctul tău de vedere și este respectat. Nu cunosc emisiunea despre care vorbești, o parte din dispută o știu din presă, alta de la Digi24. Punctul meu de vedere are la bază declarațiile celor doi și analiza celor declarate.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Asta este ca si cum ai spune las’ ca merge si asa… cel putin asta se intampla de la Revolutia ’89 incoace,ca ante’vremuri tremura chilotii pe noi de frica…Ah am scris prea mult,Trebuia altfel,cam asa, punctul tau de vedere pleaca de la ce ne servesc televiziunile zi de zi,adica oameni cu comportament de BOIERI BIBESTI,ca-s mai multi de 2,ptr cine se uita la rahaturile alea de la tv,ca eu unul in nici un caz nu, adica nu ne servesc, direct promoveaza astfel de OBSCENITATI,in 2 sau mai multi adunati in mai multe locuri,scz pt cuvantul rahat,care in mod clar este ceva dulce,nuuu,daca ma intelegi ce vreau sa spun,fara a insinua nimic. Ah dar e invers de fapt.Sa uzim numai de bine.
    Asa, si dezvolta si tu astfel de subiecte mai des ca ne mai dezmortim si noi ideile,fara a fi idioti binenteles.

    Apreciază

 4. Amândouă personajele din articolul tău au știut să profite la maxim de aceasta pseudodemocrație in care supraviețuim de 30 de ani. Au fost când revoluționari, fsnisti, liberali sau liber cugetători și nu le plîng de milă. Una peste alta, Dinescu nu greșește prea mult când spune că anumite măsuri nu au nici o noimă, se bat cap in cap cu altele, toate luate în numele luptei anticovid. Poate de asta multă lume a ajuns să creadă că totul e o făcătură. Sunt de acord cu el când e vorba a de închiderea piețelor agroalimentare dar supermarketurile rămân deschise. Sistemele de ventilație din magazine mi se par mult mai periculoase in răspândire unei boli. Iar când e vorba de producătorii autohtoni, statul avut tot timpul grijă să-i „îngroape”. Asta e, am vrut în UE, am devenit piața de consum.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Simi, Dinescu nu cred că a fost niciodată liberal, cel mult moșier postdecembrist cu influențe social-democrate, iar CTP nu am habar să fi simpatizat cu vreun partid.
   Nimeni nu a zis că măsura închiderii piețelor din incintele închise ar fi o soluție bună, nici măcar CTP-ul, dar la Dinescu se vede clar a cui portavoce este. Dacă producătorii români, dar nu știu de ce cred că în piețe la ora asta sunt doar samsarii, ar fi binevoit să poarte dracului masca aia cum trebuie, nu cred că se întâmpla să fie închise piețele. Dar am văzut cum stau lucrurile și cred că și tu ai văzut ce se întâmplă prin piețe. E adevărat că și în hipermarket-uri sunt probleme, mai ales la casele de marcat, iar eu a trebuit să atenționez vreo câțiva „viteji” din jurul meu (a se citi de lângă mine, că nu respectau distanța până nu le-am arătat cei doi metri).

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.