Proiectul acesta, inițiativă USR, demult zace prin sertarele Parlamentului. Cu votul e greu. Mă întrebați de ce?

Cum ați vrea sa fie, când majoritatea partidelor au în rândul lor politicieni candidați la funcțiile publice sau chiar în funcții publice cercetați penal, condamnați în primă instanță la închisoare cu executare, condamnați definitiv cu suspendare? Unul nu s-a gândit să facă un pas înapoi renunţând, ba dimpotrivă, zici că sunt lipiți cu Super Glue de fotoliile dătătoare de beneficii ori acționează prin interpuși.

Primari, consilieri locali, acuzați de relații sexuale cu minore sau proxenetism, au dreptul să candideze, iar năstrușnicul alegător român îi repune în funcții, căci, nu-i așa?, omul este supus greșelii, iar acest popor are mare înțelegere și iertare pentru infractori. Uneori mă întreb dacă votul nu este luat în derâdere cu bună știință, altfel nu pot înțelege logica prin care personaje cu trecut dubios, chiar penal, ies de fiecare dată învingătoare.

Am început cu politicienii locali, dar „penali” sunt peste tot. Ați crezut că Parlamentul scapă? V-ați pus vreodată întrebarea dacă este normal și moral să vă elaboreze și voteze legile niște personaje care au înscrise în cazier sau pe frunte, metaforic vorbind, condamnări rușinoase? De la plagiat la evaziune fiscală, de la luare de mită și avantaje bănești cu multe zerouri la conflictul de interese, incompatibilitate și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, pe scurt de la corupție la hoție sau toate la un loc.

Dar să urmărim cu atenţie lecția pe care prefectul o dă primarului în scena de mai jos.

Spuneam că-i întâlnim în toate partidele parlamentare, nu contează dacă se numesc PSD, PNL, UDMR, ALDE, PRO România. Nu am nominalizat USR-ul pentru că este un partid cu un trecut relativ recent, dar nu este imposibil să apară și acolo astfel de specimene.

Știu, în toată lumea există politicieni corupți, dar în alte țări ei răspund pentru faptele lor cu închisoarea, confiscarea bunurilor dobândite ilicit ori recuperarea pagubei pricinuite, după cum prevede legea, cât despre cariera politică… nu mai au tupeul de a reveni. Așa mi s-ar părea normal sa fie și la noi. Politicienii români în închisoare scriu cărți, iar după eliberare devin consultanți sau analiști politici.

Fără penali în funcții publice ar fi de fapt o stare de normalitate, de bun simț elementar, dar de unde?

*****

Sursa foto: gandul.ro

Scena video din serialul Las Fierbinţi

11 gânduri despre „Fără penali în funcţii publice

  1. De la Parament ar trebui să pornească epurarea, dar, până acum, chiar dacă votam politicieni ce păreau de bună credință, după ce ajungeau pe fotoliul comod, se aliau cu hienele matusalemice și uitau de promisiuni.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.