Vă mai amintiţi? Demos kratos. Puterea poporului.

Cum se exprimă puterea poporului, dacă nu prin vot? Nu toate polisurile (orașele grecești) erau conduse și organizate democratic, dar ei au definit democraţia. Nici măcar nu au fost primii care s-o aplice, existând documente care ne vorbesc despre democraţia primitivă sumeriană.

Introducerea asta este un fel de prefaţă pentru alegerile de dincolo de ocean. Ne tot văităm că, de fiecare dată, trebuie să alegem răul cel mai mic. Uite că și americanii, cu o democraţie mult mai veche decât a noastră, au aceeași problemă.

Paranoia celui care se proclamă președinte, deși numărătoarea voturilor nu s-a finalizat și ameninţă cu contestații la instanţa supremă împotriva vinovaților care au fraudat alegerile sau senilitatea celui care își confundă nepoata cu fiul decedat acum 5 ani sau uită numele contracandidatului și îl numește George Bush.

Nu am eu căderea să concluzionez ce ar fi mai bine pentru americanul de rând, nici să mă bucur de necazul altuia, voiam doar să subliniez că li se întâmplă și celor spre care am privit tot timpul cu admiraţie pentru modelul lor democratic.

*****

Sursa foto: deadline.com

14 gânduri despre „Tot răul cel mai mic

    1. De fapt, atâta timp cât președintele, partidele politice sunt alese prin vot, nu putem spune că nu există democrației. Fraudarea alegerilor poate demola democrația. Problema cea mai gravă apare în cazul în care nu ai pe cine alege. Normal ar fi ca alegătorii să anuleze votul pentru a obliga pe cei ce vor să fie aleși să-și respecte electoratul.

      Apreciat de 2 persoane

  1. Vedem si nu ne mai miram : Ca in Romania, si in „lumi mai mari”. Am trait si traiesc in aceasta tara mare si puternica la vremea cand am sosit eu acolo. Lucrurile au inceput intai greu perceptibil apoi tot mai simtibil sa se deterioreze…S-a ajuns aici unde suntem acum cand este mai greu de inteles ce se intampla (ma refer in special la cei care nu au contact direct si zilnic cu lumea de dincolo de ocean-normal sa le vina greu sa inteleaga )si americanii insisi sunt depasiti de multele incidente survenite in special dupa invazia pandemiei .Nu ca ar fi vreo legatura sau sincronizareintre ele, dar era si este anul cu alegerile prezidentiale. Incidente organizate si coordonate spre derutarea celor multi. Nu ma adancesc in argumente, recunosc insa cat de dificila este alegerea unui presedinte in conditii neclare. Un lucru insa doresc sa afirm : nu as alege un presedinte care a pierdut „uzul ratiunii” : sunt cunoscute operatiile pe creier avute de unul dintre ei (probleme serioase) . Imi este mila de el ca a acceptat sa fie manipulat insa e foarte posibil sa nu realizeze ca este . Celalalt este indreptatit sa faca contestatii , mai sus am mentionat conditiile „neclare”, adica netransparente ale prezentelor alegeri. Se fura voturi si in SUA, inca pe scara larga acum (organizat din vreme).
    Politica este pacatoasa, inchei aici comentariul meu cam lung, dorindu-va sanatate la toata lumea si ocazii multe pentru alte comentarii si discutii pe marginea articolelor citite.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.