Au mai stat ploile și nici rece nu este, numai bine să vă iau cu mine într-o plimbare, dar nu orice plimbare. Mergem să vizităm o expoziție. 20-20: Artiști în izolare.
Nu daţi cu nimic după mine, nici măcar cu vorbe. Știu, v-am plimbat nu demult prin galerii, însă de astă dată urcăm în Turnul Sfatului din Sibiu.
Înaintea ascensiunii în turn, zăbovim preţ de câteva minute în Orașul Artiștilor să admirăm lucrările artiștilor plastici Albert Sofian și Alexandru Cînean. Pe amândoi i-am întâlnit, prin operele lor, în Noaptea Albă a Galeriilor. Vă mai amintiţi, desigur.
O parte din lucrările lui Albert Sofian le știu de acum câţiva ani când, împreună cu fiica mea, am intenţionat să cumpărăm un tablou. Lumea pe care ne-o înfățișează artistul nu este deloc liniștită și pașnică, este lupta dintre bine și rău, lupta celor două componente ale naturii duale umane, lupta cu monștrii, este lumea griurilor și nuanțelor de maro și negru. Cu o carieră în plină ascensiune, Albert Sofian expune lucrări în galeriile din Sibiu, Brașov, București și alte orașe din România, dar este prezent și în colecţii private din Italia, Germania și SUA.
Sursa foto: internet
În Orașul Artiștilor este prezent cu reproduceri pentru vânzare, după propriile studii de anatomie a cailor, reproduceri în serie limitată, semnate în original și însoţite de certificat de autenticitate a semnăturii.
Pe Alexandru Cînean l-am descoperit la No! Hai Ambasada Creativă acum câteva săptămâni.
Expoziţia „Summer vibes” are ca temă albastrul nesfârșit al mării, al oceanului. Alături de lucrările originale sunt replicile în varianta Fine Art Prints în ediţie limitată.
PET-urile de plastic își găsesc un inspirat loc în arta sa marină, dar cele două compoziţii sunt și un manifest anti poluare.
Ar fi momentul să urc în Turnul Sfatului, care se află în imediata apropiere.
Și mă opresc la primul nivel, unde expun lucrări, executate în perioada de izolare, artiștii: Ciprian Badiu, Alina Ștefania Banciu, Claudiu Peţa, Eduard Gross, Silviu Sonda, Andrei Szabo, Diana Apostol, Antonela Giurgiu, Florentin Logigan, Leonard Adrian Melisch, Marilena Popa, Ioana Rădulescu și Nora Vintilă. Sper că n-am uitat pe nimeni.
La nivelul 2 este expoziție cu vânzare.
Nu pot trece cu vederea prezenţa primitoarei noastre gazde: călăul. Ne știm de prea mult timp să nu mă mai impresioneze, dar copiii se sperie de el.
Îmi cer scuze, dar respiraţia devine zgomotoasă ca urmare a efortului de urcare a scărilor abrupte cu masca pe faţă.
Este unul dintre turnurile în care urc o dată pe an, așa că nu voi mai urca la nivelul trei, unde sunt expuse ceasurile și nici mai departe, monumentul istoric îmi amintesc că vi l-am prezentat anul trecut.
Asta înseamnă că a venit momentul să cobor. Fiţi siguri că și coborârea este la fel de dificilă ca și urcatul. Îmi iau la revedere de la vizitele în turn până la anul și mă îndrept spre Piaţa Mare printr-unul dintre pasajele de la parterul Turnului Sfatului.
*****
Filmările și toate fotografiile, exceptând cele preluate de pe internet, fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.
E plină Cetatea Sibiului de artiști talentați, doar nu degeaba a ajuns primul oraș de-al nostru cu titlul de Capitală Culturală Europeană. E drept că trebuie să te țină și picioarele, ca să poți vizita atâtea expoziții, în locuri greu accesibile pentru unii dintre noi. Și cu totul imposibil pentru mine. Cu atât mai mare mi-e recunoștința!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
În Turnul Sfatului se urcă greu. Trepte de piatră înalte, panta lor abruptă, foarte înguste. Asupra lor nu s-a intervenit decât prin renovare pe alocuri. O doamnă m-a amuzat ieri când a zis că ar trebui să urce în patru labe. De altfel a și renunţat. Coborârea e foarte periculoasă dacă nu te folosești de bara metalică ajutătoare. Masca pe faţă te împiedică să respiri cum trebuie, dar îmi plac provocările.
Cu multă plăcere, Petru! Mă bucur că ţi-a plăcut.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna Constanta! Multumesc pentru plimbarea de suflet prin opere de arta si artisti. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bună, Ina! Mă bucur să te aud după atâta timp. 🙂 Ești bine? 🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si eu ma bucur mult sa te gasesc . Daa, sunt bine. 🙂 Si mi-a fost dor si de plimbari.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred că i-am obosit pe bloggeri cu concertele și plimbările în ultimul timp. Am vrut să recuperez perioada de stat în casă.😃
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mai bine plimbati decat statici or’ izolati, Doamne fer! Nu-ti face griji! 🙂 (zambesc larg)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulţumesc, Ina! O săptămână frumoasă îţi doresc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos si eu! 🙂 Si tu sa ai o saptamana frumoasa!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şi totuşi „îți voi arunca” câteva vorbe!
Am savurat pozele din Turnul Sfatului. Aproape am simțit mirosul acela de zid vechi. Am fost şi noi săptămâna trecută într-un oraş, St. Augustine, ce are o cetate foarte veche, dar nu am simțit mirosul acela de zid străvechi.
Din păcate, şi artiştii au avut de suferit de pe urma pandemiei. Nu numai că nu mai pot expune publicului cu aceeaşi frecvență ca altădată, dar vânzările s-au prăbuşit. Ca peste tot în lume, este greu să trăieşti din artă, iar cei care pot realmente sunt foarte puțini! Am văzut un preț (100 lei). Este aproape ca aici, undeva la 45- 50 $ o lucrare bună a unui artist foarte cunoscut. Artist care înainte vindea cu cel puțin $400 lucrarea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vorbele tale alină, poţi arunca.🙂
Au scăzut mult preţurile, Aura. Mulţi vând reproduceri ale propriilor lucrări pentru că preţurile sunt accesibile, iar tehnica Fine Art Prints am înţeles că este apreciată în întreaga lume. Lucrările sunt multiplicate în serie limitată, sunt semnate de autor și însoţite de certificatul de autentificare a lucrării și semnăturii.
Dacă ai simțit izul vechi al turnului, înseamnă că am reușit să-l redau așa cum e în realitate și pentru asta îţi mulțumesc din suflet. Parcă niciodată nu mi-a fost atât de greu să urc în turn. E drept că nici pauză de odihnă nu am făcut, dar chiar m-a deranjat masca de această dată.🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai fost şi de data asta un ghid excelent şi îţi mulţumim!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulţumesc, Potecuță! Chiar cred că îmi place să fiu ghid.
ApreciazăApreciat de 1 persoană