A trecut și Transilvania Internaţional Film Festival 2020. Scriu cu întârziere despre eveniment, dar, decât să nu scriu deloc…

Patru zile, cinci locaţii.

Nu puteam fi prezentă peste tot, așa că am ales cu atenție.

La Belle Époque este povestea unui fost designer, Victor, ajuns la 60 de ani, care nu mai găsește nimic atractiv în căsnicia cu Marianne, iar pe plan social este copleșit de tehnologia modernă. De aceea, când fiul său Maxime îi vorbește despre o companie de teatru prin intermediul căreia poate face o călătorie în timp, într-o perioadă la alegere, acceptă să petreacă o seară retrăind alături de actori momentele în care o întâlnește pe nimeni alta decât Marianne. Actorul Daniel Auteuil interpretează magistral rolul designer-ului.

În cea de-a doua seară mi-am ales filmul românesc Și atunci… Ce e libertatea?, un film în regia lui Andrei Zincă, ce a obținut Premiul Publicului la secțiunea Zilele Filmului Românesc. Am retrăit anii de început ai comunismului mioritic, ai abuzurilor de neimaginat, ai deportărilor din anii ’50 în Câmpia Bărăganului denumită și Siberia română. Inspirat din fapte reale, filmul urmărește destinul unor participanți la o nuntă de „chiaburi” din Banat, din apropierea graniței cu Iugoslavia, iar asemănarea cu deportările naziștilor este foarte mare, cu diferența că, părăsiți în mijlocul pustiului, fără surse de existenţă, comuniștii nu s-au mai ostenit să-i încercuiască și să-i păzească, dar le-a interzis să părăsească perimetrul alocat sub sancțiunea cu moartea. Filmul-parabolă anticomunist, poate nu are forța să redea tragedia vieții de deportat, dar îți pune o întrebare la care trebuie să reflectezi intens. Ce e libertatea? Reacția supraviețuitorilor în momentul în care sunt eliberați după ani nu face decât să-ți confirme sentimentul de incertitudine și dezrădăcinare. Inspirat din nuvela Anei Blandiana „Proiecte de trecut”, se bucură și de o distribuție remarcabilă: Magda Catone, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Tünde Skovrán, Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu și mulți alții.

Pedro Almodóvar este regizorul filmului din ziua a treia, Dolor Y Gloria (Durere Și Glorie), nominalizat la Oscar 2020 la secțiunea Cel mai bun film internațional. Salvador Mallo (Antonio Banderas în rolul unui regizor spaniol de film în declin) este în impas creativ, dar are și probleme de sănătate fizică și mentală. Luptându-se cu dependenţa de droguri își reamintește momente din copilărie când se mută împreună cu mama sa Jacinta (Penelope Cruz) și tatăl său într-un sat primitiv de bordeie, de Eduardo, un muncitor local foarte talentat la desen (ce mai târziu va ajunge un cunoscut artist), pe care îl învață să scrie și să citească, de prima dragoste, de fostul iubit Federico, de reproșurile mamei că nu este un fiu bun, de Alberto Crespo, actorul care va interpreta pe scenă un monolog scris de Salvador. Pentru rolul lui Salvador Mallo, Antonio Banderas a câștigat la Cannes în 2019 Premiul pentru cel mai bun actor.

În ultima zi a festivalului am schimbat locaţia și „m-am mutat” din Piaţa Mare în Piaţa Habermann pentru filmul românesc Urma. Am să vă spun secretul schimbării, filmul era precedat de un concert al formaţiei de rock alternativ Urma, trupă care va semna și coloana sonoră a filmului.

Înainte de a spune două vorbe despre film, permiteți-mi să vă recomand două melodii.

Momentele în care se trece de la scena de concerte la ecranul pentru proiecţia filmului.

Urma este un film despre dispariția lui Anton, un pianist celebru. Insistent și minuțios, polițistul care preia cazul află treptat despre destinul zbuciumat al muzicianului, despre relațiile bizare ale acestuia cu iubita sa, cu sora sa, cu prietenul său și scoate la lumină adevărul pe care fiecare are interesul să-l ascundă. Este filmul de debut al Irinei Rădulescu, fiica lui Dem Rădulescu. Alături de ea în film sunt Marin Grigore, Dragoș Bucur, Mădălina Ghenea.

În final, așa cum v-am obișnuit la astfel de evenimente, am surprins un instantaneu cu un înger de fetiță.

*****

Fotografiile și filmările fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

14 gânduri despre „TIFF Sibiu 2020

   1. nu cred… o săptămână? păi tu o să-i faci recenzie cum fac ăia pe youtube cu telefoanele… recenzie la unboxing, recenzie la 40 de zile, recenzie la prima julitură… recenzie la cum reacționează la pronto, raid și alte cele :)))) adorabilo!

    Apreciat de 1 persoană

 1. Andrei Zincă… presupun că e fiul lui Haralamb Zincă, ale cărui cărți le citeam prin liceu. Era student atunci și avea nr de telefon în cartea aia mare de telefoane de pe vremuri 🙂
  N-am văzut nici unul dintre ele, dar de Durere și glorie auzisem și mi-l propusesem.

  Sper ca Mishuk să primească ce așteaptă :)))))

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mă bucur că măcar filmul ”Durere și glorie” l-am văzut și eu, dar sper să le văd curând și pe cele prezentate de tine. Fetița are cam aceeași vârstă la care mă strecuram pe furiș în sala de cinema, mă ascundeam printre scaune și nu ieșeam până nu vedeam filmul de două ori. 😉

  Apreciat de 1 persoană

  1. Înseamnă că ești mare cinefil.😉 Îmi plac filmele, îmi amintesc că, studentă fiind, după fiecare examen, în sala de cinematograf mă relaxam. Alţii alergau la o terasă sau restaurant, eu la film.
   Prin școală generală am chiulit de la ore să văd Winnetou și m-a prins unchiul meu, care m-a pârât alor mei.😃

   Apreciat de 1 persoană

   1. La ”Rio Bravo” am făcut apă la plămâni fiindcă am văzut filmul noaptea, pe cimentul rece al internatului, ferindu-mă de directorul școlii, care-l vedea în primele scaune din fața televizorului ”Cosmos”. Dar nu regret, chiar dacă nu se distingea subtitrarea de la distanța aceea.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.