Nu ne-am auzit de ceva timp, dar stați liniștiţi, nu mi s-a întâmplat nimic rău. Am luat o scurtă pauză de la blogging, dar între timp s-au strâns multe evenimente la care am luat parte și pe care aș vrea să mi le reamintesc împărtășindu-vi-le.

Și voi începe cu ultimul, deși firesc ar fi să încep cu cel mai vechi. Dar nu, eu nu procedez niciodată cum ar trebui, ci cum simt în momentul în care mă apuc de scris.

De foarte mulţi ani, cine mai ţine minte câţi (?), în primul sfârșit de săptămână (ca să folosesc expresia neaoș românească în detrimentul celei englezești) al lunii septembrie are loc Târgul Olarilor la Sibiu. Și, cum toţi doresc să-și prezinte măiestria, dar să-și vândă și lucrările, sosesc din Harghita, Covasna, din îndepărtatul Botoșani, din Arad, Vâlcea, Olt, Maramureș, Prahova și chiar din București.

Datând din preistorie, din epoca neoliticului, olăritul ne-a adus renume prin cultura Cucuteni și cultura Vădastra. Peste mii de ani, din generaţie în generaţie, secretul olăritului a fost transmis până în zilele noastre pentru a ne bucura și încânta privirea cu arta desăvârșită a mesteșugului.

Ceramica Vădastra (jud. Olt) este cunoscută prin obiectele negre excizate și încrustate cu motive stilizate albe în zigzag și spirale.

Cultura Cucuteni, inconfundabilă prin desenele albe conturate cu negru sau roșu, a inspirat pe meșterii din Dorohoi (jud. Botoșani) și Măldăeni (jud. Teleorman).

Ceramica renumită de Horezu (jud. Vâlcea), înscrisă în patrimoniul UNESCO, în care predomină culorile pastel, cu elemente stilizate din natură, este bine reprezentată la târg. De remarcat cocoșul de Hurez, spicul, soarele, șarpele, peștii, penele de păun și spiralele concentrice ori liniile ondulate.

Sunt și câteva standuri cu ceramică de Maramureș în care predomină albastrul cobalt, iar desenele amintesc de o broderie.

Dar cei mai mulţi artizani provin din Covasna și Harghita, iar ceramica lor multicoloră: roșu, verde, albastru, galben, dar și în culori pastelate este omniprezentă.

Pe lângă arta tradiţională sunt multe alte obiecte decorative din lut.

Iar dacă vrei să înveţi meșteșugul olăritului, acum este momentul să iei prima lecție de la un profesor experimentat.

De la un așa târg bogat, nu puteam pleca fără să cumpăr ceva. Acasă am multe obiecte de ceramică. De această dată am preferat să fie pictate într-o manieră mai modernă, cu mai multe feţe, poziţionarea spre privitor fiind esențială în acest sens. Creatorii vazei și bombonierei vin din jud. Prahova.

Ca orice târg care se respectă are taraful lui. Să înceapă muzica!

*****

Filmarea și fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

18 gânduri despre „A fost Târgul Olarilor

 1. Doooamne ce-mi plac, le ador !!!
  Bine că nu sa făcut și la noi că acolo îmi lăsam tot salarul 😀
  Mulțumim că ai împărtășit cu noi acest articol complex cu tot ce înseamnă produse și tehnica de olărit.. O săptămână superbă îți doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Regret că ţi-ai făcut griji din cauza mea și-ţi mulțumesc în același timp! În condiții normale n-ar fi fost o problemă, dar pandemia asta…
   Sper că articolul compensează problemele create de mine.🤗🙂

   Apreciază

 2. Ce mare bogăție de creații, de nici nu ști ce să alegi dintre atâtea frumuseți. Totuși, opțiunile tale mi se par inspirate, având culori vii și forme interesante. Eu îmi amintesc că și la Vama, în județul Satu Mare, se făceau blide și oale frumos ornamentate, renumite și peste hotare.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Din județul tău nu au fost meșteri, chiar am fost atentă la originea exponatelor. Au fost multe și diverse, dar mai ales extraordinar de frumoase. Am ales lucrări în manieră modernă pentru că din celelalte aveam: boluri, ulcioare, farfurii, clopoţei, păsări fluiere, toate de dimensiuni reduse, din multe zone ale ţării, care au o vitrină a lor în bucătărie, alături de obiectele din cupru, alamă ori halbele din metal, de diferite forme.

   Apreciat de 1 persoană

  1. 😃 Inițial voiam să încep cu festivalul de jazz, el a fost primul. Apoi m-am gândit că acolo trebuie să fac o selecție și îmi va lua ceva timp. Oricum mie îmi plac mult obiectele din lut, iar munca olarilor mi se pare îmbinarea a două arte: pictura și sculptura.
   Atât de frumoase erau unele obiecte! Adevărate opere de artă. Nu le cumperi să le folosești, să mănânci din ele, ci pentru a le expune. Iar la mine au locul lor bine stabilit. Ultimele achiziții nu vor sta acolo, făcând notă discordantă.

   Apreciază

 3. Ce mi-a plăcuuuuut! O lume deosebită cea a olarilor! Nu știu câte țări se pot lăuda cu acest meșteșug întins cu măiestrie prin secole și milenii. Este o artă care implică mult mai mult decât surorile ei. Sunt convinsă că investesc mult, dar nu cred că pot trăi de pe urma acestei îndeletniciri. Ca orice lucrare de acest fel, se produce greu și se vinde și mai greu sau deloc. Mi-au plăcut „piesele” achiziționate de tine.
  Nu i-am „văzut” pe cei din Marginea, Suceava (sper că nu am greșit!) cu ceramica lor neagră! Cred că sunt vreo 5 ani de atunci, am făcut un tur al României și am văzut cam toate centrele de olărit. Iar de la oala și blidul de lut, la opera de artă din lut, nu a fost decât un pas! Mi-aduc aminte că ultimul loc propus spre vizitare a fost Maramureșul cu cât mai multe, dar printre primele de vizitat a fost celebrul ceramist Daniel Leș. Mi-am adus aminte de multe din cele ce-au fost cândva în viața mea…
  Și mi-a fost dor de tine…am tot bătut la ușa ta…
  Să-ți fie toamna anotimp de bucurii!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Aura dragă, am revenit în căsuţa mea. A fost o perioadă cu multe evenimente de la care nu puteam lipsi. Rezervări, verificări, măsuri de protecţie… pandemia. De blog n-am mai avut timp.
   Cei din Suceava nu au fost prezenţi, singura ceramică neagră a fost de la Vădastra (jud. Olt).
   O săptămână minunată pentru tine!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.