Sibiu Internațional Street Art Festival, pe scurt SISAF este festivalul artei stradale. Anual arta iese în stradă la Sibiu pentru a ne încânta privirile, dar și pentru a ne da nenumărate motive de meditație. Tema ediției cu numărul 6 din acest an este #Origins.

Pentru un an special am pregătit un articol special. De ce? Nu am mai avut răbdare ca artiștii să-și termine lucrările și i-am urmărit zilnic. Veţi putea vedea evoluția în timp și stadiul picturilor murale. A fost o săptămână de alergătură și căutări prin mai multe cartiere ale orașului, o săptămână în care am descoperit nu doar artiștii la treabă, dar și multe lucrări deosebite din anii precedenţi. Mai am o noutate, vă voi spune câteva cuvinte despre lucrările din acest an.

Am să încep cu lucrarea lui Lucian Sandu-Milea din incinta societății Urbana. Desenul este o buclă în care regăsim și natura și orașul, dar și omul care le „stăpânește” deopotrivă.

Una dintre lucrările care mi-au plăcut foarte mult se află pe clădirea Facultății de Inginerie și este semnată de artiștii Shatran, Biex și Ana Gabriela. O lucrare 3D la care am admirat culorile pastelate peste care ies în evidenţă „7N6” și o presă din „aur”. Aluzie la faptul că la Sibiu a apărut pentru prima dată în România un ziar.

Pe Calea Cisnădiei, la nr. 17 am găsit fereastra artistului ucrainian Alex Maksiov. Este o lucrare 3D, bine ancorată în prezent, ilustrând natura văzută printr-un geam în timp ce blocul este înconjurat cu o bandă care sechestrează oamenii. Asta, ca nu cumva să uităm de pandemie și interdicţia pe care am avut-o de a ieși.

Într-una dintre cele mai colorate lucrări, De la bing bang la tik tok, printr-un amalgam de linii și de idei, asemeni artei abstracte, Kaps Crew ne prezintă evoluția omului. Locația este str. Semaforului, nr. 26.

În Piaţa Aurel Vlaicu, pe zidul clădirii ce adăpostește Raiffeisen Bank este cea mai mare operă stradală de artă plastică din România. Sweet Damage Crew ne înfățișează comuniunea dintre oameni. Îmi place foarte mult și i-am dedicat mai mult spaţiu.

Regret, pictura încă nu-i definitivată, dar promit că am să v-o arăt în primul articol despre Street Art.

Trebuie să amintesc Instalaţia de Artă semnată Pisica Pătrată din Parcul Sub Arini, dar și lucrările pe tema poluării și reciclării ale Anei Postolachi expuse la locul de întâlnire al tinerilor artiști, punctul central al festivalului.

Ca și în anii precedenţi, festivalul s-a bucurat de desenele pe asfalt ale sibianului Para.

În ultima zi de festival, 16 august, la ora 12:00 s-a pornit de la Ziarul Orizontal (lângă Teatrul Național Radu Stanca) în turul pe biciclete între locațiile în care artiștii și-au depănat poveștile murale.

În articole viitoare vă voi prezenta și alte desene stradale deosebite.

*****

Toate filmările și fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

10 gânduri despre „Street Art (3)

  1. Cu toții au lucrat pe temperaturile ridicate de săptămâna trecută. Sus pe schele nu cred că a fost foarte plăcut, dar au lăsat în urma lor ziduri ce spun povești. Ultima este cea mai mare pictură plastică stradală din România. Încă mai lucrează la ea, deși festivalul s-a încheiat ieri și ziceau că, probabil, vor mai lucra vreo patru zile.

   Apreciat de 1 persoană

 1. Ești neobosită, ca de obicei, în găsirea și împărtășirea frumuseților sibiene. Iar când printre ele se strecoară și câte un record, bucuria ta și a noastră e cu atât mai mare. Mulțumesc și de această dată, Constanța!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mă bucur nespus să văd aceste picturi. Ele schimbă nu numai fața unei localități, ci, poate pentru un minut, pune un zâmbet pe fața omului mereu grăbit.
  Și la noi, aceste picturi sunt ceva obișnuit. Tot ce se poate sau s-a putut picta este frumos realizat. Artiștii locali s-au mobilizat și-au cucerit nu numai zidurile, ci și toate „cutiile” care adăpostesc diverse instalații.
  Mulțumesc pentru dragul de a ne arăta aceste frumuseți!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.