Impostura se strecoară peste tot, chiar și-n muzică. Precis se vor găsi unii care să spună: „mai ales acolo!” Mai mult decât în politică? În fine, să lăsăm clasamentele.

Voi scrie despre un mare scandal iscat pe la sfârșitul anilor ’80. Un producător muzical german, pe numele său Frank Farian, care a lansat multe formații de renume, cea mai cunoscută fiind Boney M, în anul 1988 iese pe piață cu un proiect nou, Milli Vanilli.

Fabrice Morvan și Robert Pilatus sunt cei doi componenți ai formației ce urca fulminant în topuri, devenind idolii adolescenților din întreaga lume. Cu toții fredonau Girl You Know It’s True.

True… Adevărul avea să iasă la iveală în 1989, la un concert organizat în Connecticut (SUA) de postul MTV. O defecțiune, asemeni unui vinyl zgâriat care face să sară acul, a repetat refrenul nefiresc de mult, alungându-i pe cei doi de pe scenă. Inițial s-a crezut că este vorba despre playback, deși nu era o practică folosită în concertele de la acea vreme. Apoi s-a aflat că Fabrice și Robert nu cântau nicio notă nici în studiourile de înregistrări. Totul era o scamatorie. Adevăratele voci: Charles Shaw, John Davis, Brad Howell și Linda Rocco au fost substituite în plan vizual cu cei doi, care erau mult mai carismatici, comerciali și aveau prezenţă scenică.

The Real Milli Vanilli

Nevoit să recunoască adevărul, producătorul Frank Farian a trebuit să restituie și Premiul Grammy pe care trupa l-a câștigat în anul 1990. Apoi a fost obligat de Curtea Supremă a SUA să despăgubească pe cei 10 milioane de americani care cumpăraseră albumul Girl You Know It’s True. Încercarea lui Frank de a reveni pe piață cu The Real Milli Vanilli a eșuat. Dar nu-l deplângeți, în 1995 a dat din nou lovitura cu formația La Bouche.

Vă propun să ascultați pentru început Girl I’m Gonna Miss You.

Nu puteau lipsi cei reali, Keep On Running cu The Real Milli Vanilli.

După cum se știe, la alţii impostorii răspund și plătesc pentru faptele lor.

*****

Sursa foto: playlists.net (imaginea reprezentativă) și discogs.com (The Real Milli Vanilli)

16 gânduri despre „Scandal de proporţii

  1. Potecuță, părerea mea sinceră este că avem foarte puţini soliști talentaţi. Astăzi playback-ul este la modă și asta spune tot. Pe vedetele ăstea de carton le-am văzut mulţi ani la rând repetând în Piaţa Mare pentru Media Music Awards. Dacă le zgâriai cd-ul, ar fi păţit ca Milli Vanilli.😃

   Apreciat de 2 persoane

  1. Și eu am gândit că, de pleca de la început cu adevăraţii soliști, ar fi avut același succes. Dar uneori facem lucruri necugetate pentru care trebuie să răspundem.
   În România partea asta de final, cu răspunderea, lipsește.
   Numai bine, Ana!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.