În urmă cu mai bine de o lună vă prezentam Turnul Pulberăriei de pe strada Ocnei din Sibiu.

El are un corespondent pe strada Zidului la intersecția cu strada Rimski-Korsakov, Turnul Pielarilor.

De ce strada Zidului? Pe aici trecea centura a IV-a a orașului medieval, dar zidul a dispărut.

Nu, în fotografie nu este zidul vechi, ci al incintei fabricii de cântare Hess, apărută câteva sute de ani mai târziu.

Turnul Pielarilor, denumit astfel pentru că această breaslă îl administra, a avut un trecut nu lipsit de evenimente neplăcute. Asemeni Turnului Pulberăriei, adăpostea depozitul de pulbere, fapt care a condus la cele trei incendii prin care a trecut: în 1566, patru ani mai tarziu în 1570 și în 1638 când a fost lovit de un fulger. De fiecare dată, breasla l-a reconstruit.

Documentele spun că 10 ani a durat construcţia lui, între anii 1475 și 1485. Are patru niveluri, pe care le intuiești datorită golurilor de tragere și o formă octogonală. Ultimul nivel este ieșit în consolă și are pe fiecare latură trei guri de păcură. Deasupra acestora se află câte un gol de tragere pătrat cu partea superioară arcuită.

Acoperișul este sub formă de piramidă, iar pantele sunt joase. Înălțimea turnului este de aproape 19 metri, mai exact 18,60 m.

Astăzi, după părerea mea, necesită mai multă atenție din partea autorităților locale… mai mult decât a fi îngrădit și luminat noaptea de reflectoare. După cum se poate vedea din fotografii are nevoie urgentă de restaurare și de consolidare. Am văzut multă atenție pentru monumentele istorice din Orașul de Sus, pe când aceeași grijă și pentru cele din Orașul de Jos? Sunt la fel de frumoase și ar putea constitui noi obiective de vizitat pentru turiști.

*****

Toate fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

42 de gânduri despre „Turnul Pielarilor

  1. Turnurile din Orașul de Jos sunt neglijate. Turnul Pulberăriei este ferecat în curtea Colegiului Tehnic Independenţa și nu ai posibilitatea să-l fotografiezi decât dacă ai noroc (ca mine), dar de jur împrejur nu ai cum. Turnul Pielarilor este la stradă, dar îngrădit, pierdut în mijlocul clădirilor mult mai noi. Nici pe el nu-l poţi vedea din toate unghiurile și arată jalnic cotropit de buruieni.
   Oare toţi arhitecţii din orașul ăsta dorm? Mă întreb dacă arhitectul șef al primăriei a auzit de aceste turnuri. Poate exagerez, dar la cât o cunosc pe doamna respectivă, cred că nici n-o interesează problema acestor monumente. Mă abțin să mai comentez.

   Apreciat de 2 persoane

  1. De vreo câţiva ani, doamna înscăunată acolo sus doarme. Dacă te referi mai sus, nu cred că mai are timp de monumentele din Sibiu. Sper că am înţeles bine ce ai vrut să spui prin „sus”.

   Apreciază

 1. Înțelesesem că doamna e dezinteresată .
  Da, mă gândisem la acel mai „sus”, că doar este orașul care l-a propulsat și i-a adus împlinire. Dar ai dreptate…nu mai are timp.
  Mulțumesc că ai continuat povestirea, așa cum ne-ai obișnuit, cu informații amănunțite și cu fotografii frumoase.
  Să ai o seară frumoasă!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și primar avem tot o doamnă, de ea spuneam că doarme. Nu cred că a ajuns la turnurile din Orașul de Jos de teamă să nu-și rupă tocurile în piatra cubică. Deci am înţeles bine. El nu mai are când să se ocupe de Sibiu. A făcut-o 14 ani, au fost anii de avânt ai orașului. De când a plecat mai sus, Sibiul e în cădere. Așteptăm să-și încheie mandatul și să se întoarcă.

   Apreciat de 1 persoană

    1. Am inteles de mult dar tu vorbesti de noi sibienii in loc sa vorbesti de tine/prietenii tăi/ neamul tău si atunci ma bagi si pe mine/prietenii mei/neamul meu majoritatea nascuti sibieni intr-o oala in care nu am fost, nu suntem și nu vrem sa fim niciodata! Fara remarca asta cu „noi” nu-mi sareau sigurantele! Tocmai reintors in Sibiu am avut atatea discutii despre plaga Johhanis ca imi e acru sufletul!

     Apreciază

 2. Nu cred că se va mai întoarce. Cred că i se vor oferi posturi mult mai ofertante și nu va refuza. E de înțeles, dar ar fi de așteptat ca fiecăre edil să se implice atunci când ocupă un post. Cu atât mai mult cu cât nu pornești de la zero, ci ai doar de continuat.

  Apreciat de 1 persoană

    1. Toţi sibienii pe care îi cunoști, nu înseamnă toţi sibienii și știi foarte bine că nu are gând de emigrare. Nu cunosc motivele tale anti Iohannis, știu că am mai avut odată o discuţie pe această temă, pe blogul lui Florin, dar fiind democraţie, fiecare este liber să pună ștampila pe cine dorește. Poate ţi-a plăcut de priceputul Condurat, care, după anumite momente bahice, arunca cu scrumierele după angajaţi?🙂

     Apreciat de 2 persoane

    2. Desigur asa cum „noi sibienii” nu inseamna decat cativa!
     Sincer nu doresc sa vorbesc de Johannis pentru mine cel mai mare rau pentru Romania!
     Stiu ca nu a vrut sa emigreze spre deosebire de TOȚI sasii care aveau minte si acum vedem si de ce! Dupa ce nu o sa mai fie nu o sa emigeze pe fată ci o sa primeasca o functie in strainatate si se va mai reintoarce cand o să-l chem eu!

     Apreciază

    3. Deci, nu am scris niciunde „noi sibienii”, ci „noi”, care este persoana întâi plural, fiind vorba de mai multe persoane. Nu am chef de harţă, dar în comentariul meu, pe blogul meu, am dreptul să scriu ce vreau și cum vreau. Sper să ne înţelegem.

     Apreciază

    4. Deci daca tu la tine pe blog spui ca il asteptam sa se intoarca e ok in timp daca eu spun ca nu il asteptam e o exagerare si vreau cearta?
     Nu cred ca sunt capabil sa vad nuanta asta de diferentiere…

     Apreciază

    5. Te invit să mai citești o dată felul în care ai scris, inclusiv atacându-mă pe mine, prietenii mei, rudele mele etc. Nu mă deranjează să ai o altă opinie, dar recomand mai multă atenție la exprimare.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.