Zâmbesc. Zâmbesc citind cum soluționează DIICOT-ul dosarul „10 august”.
Pentru cine nu știe, este vorba de protestul diasporei în faţa clădirii Guvernului, protest la care s-au alăturat și alţi români nemulţumiţi de politica guvernului PSD.
Astăzi procurorul general al României, Gabriela Scutea, a ieșit cu o declaraţie care a stârnit valuri de nemulţumiri și neîncredere.
Pe scurt, la capitolul lovitură de stat, sesizare făcută de Jandarmerie, dosarul a fost clasat din lipsă de probe.
La capitolul depășirea competenţelor Jandarmeriei și folosirea forţei fără aprobarea prefectului în funcţie, dosarul a fost clasat prin justificarea pierderii armei și a muniţiei de către o femeie jandarm, precum și pericolul iminent în situaţia apărută, iar oprirea protestului, consideră anchetatorii, a fost oportună. Prin violenţă? Și, uite așa, șefii jandarmilor din stradă, cei care au dat ordinele, au fost scoși de sub urmărirea penală. Despre cine e vorba? Patru nume grele, care scapă cu faţa curată: Cazan Laurențiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindile Ionuţ-Cătălin.
Pentru plângerile privind urmărirea penală în cazul abuzului în serviciu și neglijenţei în serviciu ale unor jandarmi, DIICOT își declină competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţiei – Secția Parchetelor Militare. Astfel cercetările continuă în cazurile punctuale de abuz ale jandarmilor asupra protestatarilor pașnici.
La insistenţele jurnaliștilor, doamna procuror general ne-a trimis să citim cele 235 de pagini ale dosarului, dar ne-a informat că toate actele procedurale din dosar „vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic”. Să sperăm că va și analiza acest dosar instrumentat de DIICOT.
Din tot ce am văzut în urmă cu doi ani, din ce am auzit astăzi și din motivarea citită tot astăzi (parțial) am rămas cu niște întrebări care nu-mi dau pace. Dacă acţiunea jandarmilor nu a fost premeditată, de ce au descins în piaţă înarmaţi cum la alte proteste nu au fost și de ce permanent i-au incitat pe protestatari, fapte ce se pot observa din filmări? Dacă șefii sunt nevinovaţi, cum se face că au ajuns în mijlocul protestatarilor „persoane nepregătite”, care au abandonat o colegă aflată în dificultate, ceea ce a condus la pierderea armei și a muniţiei? Pentru acest incident nu este firesc să răspundă și șefii?
Desigur mai am multe nedumeriri legate de acest eveniment, dar aștept să le spuneţi și pe ale voastre.
*****
Sursa foto: mediafax.ro, adevarul.ro, inliniedreapta.net
Acum cativa ani un cunoscut de al meu se judeca cu cineva din Romania. Dupa parerea mea avea sanse minime sa castige dar el era foarte sigur ca nu o sa piarda! Cand l-am intrebat pe ce se bazeaza mi-a spus ca „judecatorul e de partea mea” Pana procurorii sunt de partea colegilor cam ce alt verdict putem astepta?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mai sper că și printre ei sunt oameni corecţi, care nu sunt dispuși să încalce principiile pe care le-au studiat în facultate și care nu sunt coruptibili, căci așa se explică salariile mari și pensiile speciale. Nu?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De sperat speram toti dar pe de alta parte daca ar fi fost cativa cinstiti nu se ajungea la averi de milioane in cativa ani de catre nimeni! S-a cam dormit premeditat in cizme!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cine este, România?
Este logodită cu cineva…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cine e România? Vai de ea! E a nimănui…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai fost acolo Constanța?
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Am fost în stradă, pentru susținere, în Sibiu
ApreciazăApreciat de 2 persoane
M-a durut o săptămână în gât.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Te cred.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Trist, iar. „Vinovatii fara vina” văd că nu se mai face lumină, nu?? 🥺
ApreciazăApreciat de 4 persoane
Vom vedea vreodată lumina? Are cineva interesul să ne lase să o privim?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Uitasem, dar numai momentan, de Pittiș… Cît de potrivit e aici! Și nu numai.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, Issa. Pittiş și Valeriu Sterian. Dumnezeu să-i odihnească!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„Doamne, vino, Doamne”… la ei a venit. Să-i odihnească Dumnezeu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Lumina na… se zice că E, la un capăt.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Va trebui să găsim capătul ăla. Ciorbea o văzuse.
ApreciazăApreciază
hai la mare! să protestăm împotriva aselenizării lunii 🙂 august
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂 Te îndrepţi în altă direcţie.
ApreciazăApreciază
ai dreptate… protestele adevărate se fac în piața victoriei (bucurești!)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Unde-ţi suflă jandarmii în ceafă sau în faţă.
ApreciazăApreciază
nu-ți mai suflă ei… că se tem! de covid!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O spun cu tristețe că nici nu mă așteptam ca acest dosar să găsească vinovați. Așa cum nu s-au găsit nici în altele, în care au fost acuzate persoane ”grele”. Cum ar fi cel al Revoluției, mineriadelor, Colectiv ș.a.m.d. Foarte mulți judecători își iau banii și apoi pensiile speciale doar pentru a se face că judecă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă sentinţele ar fi corecte, nu ar mai fi atâţia vinovaţi în libertate. „Nu a fost premeditare”, când din toată ţara, polițiști și jandarmi au fost duși în Piaţa Victoriei…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar crezi că Ciorbea a văzut luminița!? Inclin să cred că doar şi-a imaginat! Sau e prea lung tunelul?! Oricum, până nu se respectă legea, aplicându-se, nu avem nici o şansă! O întâmplare reală îți spun!
A fost o vreme în care am crezut sincer că pot pune „umărul” la marea schimbare. Aşa că, iată-mă consilier municipal! Intr-o zi, am avut nevoie de Monitorul oficial şi secretarul mi l-a adus. Stupoarea mea a ajuns atunci până la Soare şi înapoi. Era o lege cu valabilitate de…24 ore, legată de păduri! Restul imaginează-ți tu că pe mine şi acum mă apucă „nervii”!
Numai bine!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
După anii 90 au apărut o serie de acte normative cu aplicabilitate foarte scurtă. Elocvent este cazul TVA-ul pentru mașinile aduse din import. Când „cineva” era interesat să nu-l plătească, apărea imediat și cadrul legal, apoi se revenea la forma inițială.
De 30 de ani, în România, cadrul legal este creat cu dedicație.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază