Retragerea filmului Pe aripile vântului din grila de filme a binecunoscutului canal de televiziune HBO pe motiv că ar prezenta prea idilic viața negrilor de pe plantațiile sudiste, mi-a dat mai multe idei. Nu amintesc de premiile câștigate pe merit de această peliculă, nici de sumele din vânzări… E treaba altora, care cred că au și făcut-o deja.

Exemplele mele vin să continue această politică și să atenționeze cât de nocive sunt basmele, poveștile, poeziile, legendele care ne-au însoțit copilăria de pe când stăteam pe genunchii bunicului și le ascultam. Cât despre filme…

Să începem cu Scufița Roșie. Ce exemplu mai potrivit vreți pentru nepăsarea părinților, care, în inconștiența lor, trimit biata copilă cu mâncare la bunicuța ce locuiește dincolo de o pădure plină cu jivine periculoase? Asta ca să nu mai zic de exploatarea minorilor și reamintesc aici coșul pe care micuța trebuie să-l care cu ea prin pădure cântând. Musai cântând, că așa fac copiii în pădure. De teamă. Știe cineva ce greutate are coșul? Nu putea să-și petreacă mult mai educativ timpul pe TikTok, YouTube, Facebook sau alte aplicații destinate copiilor? Ori să folosească bidiviii lui papa?

Lăsăm Scufița Roșie de-o parte și ne gândim la Capra cu trei iezi, unde într-o familie dezorganizată, căci nu știm unde este țapul, capra lasă nesupravegheați iezii și pleacă la cumpărături: frunze, lapte, sare, mălăieș… Noroc că apare lupul și îi ţine ocupaţi! Ce s-ar fi întâmplat dacă dădeau foc stânei ori, mai rău, făceau o paranghelie?

Albă ca Zăpada ar merita interzis sub 18 ani! Cum să locuiască cu 7 (șapte) pitici? Decadent! S-a autosesizat careva să-i cerceteze pe obsedații de Frații Grimm? Merită mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sau Fata babei și fata moșului. Și baba și moșul aveau câte o fată, dar autoritățile n-au făcut niciodată anchetă socială să vadă ce se întâmplă în acea familie. De ce a plecat în lume la muncă biata moșului copilă? Al nației destin. Bine că nu mai trebuie pașaport!

Ce învățăm noi la școală? Meșterul Ma-no-le. Adică, un inginer constructor, pe numele său Manole, își omoară soția, și, să nu fie descoperit de specialiștii criminaliști, zidește cadavrul acesteia în zidul mănăstirii. El l-a inspirat pe Dincă, monstrul din Caracas, pardon (!) Caracal.

Cum să retragi Pe aripile vântului? Poate Home Alone, adevărata dramă a unui copil uitat acasă de părinți. Și unde credeți că pleacă această familie cu mulți copii? La distracție. Iar când își amintesc de el, e prea târziu.

Știți ce este mai rău decât a-ți uita copilul singur acasă? Să-l uiţi și a doua oară în Home Alone 2.

Ce au toate în comun? Sunt nocive, prezintă idilic viaţa la ţară sau viaţa în general, nu privesc cu seriozitate suferința și însingurarea lupului, a babei, a vrăjitoarei sau a hoților și promovează familiile cu probleme, ceea ce ne determină să cerem retragerea lor imediată.

Semnat,

Subsemnata

În numele unui grup de inițiatori parlamentari

*****

Sursa foto: arhiva personală

17 gânduri despre „Ce au toate în comun?

 1. Am trăit adolescenta cu romanul lui Mitchell, cu dramele lui, cu războiul de secesiune, cu iubirea năbădăioasă a lui Scarlett. Am trăit și re_trait și cu filmul aceeași poveste. Cum să-mi confiște cineva asta?? E o tâmpenie fara margini..

  Apreciat de 1 persoană

 2. Se-mpute treaba – de la cap !
  Niciodată nu mi-am dorit să plec în state. Prea multă ură au acumulat din partea celorlalți, și pe bună dreptate, o merită cu vârf și îndesat..

  Ei totdeauna au exagerat pe toate domeniile, acum încearcă marea cu degetul, degeaba, un George Floid, se va mai găsi să le strice „liniștea”.
  Weekend Plăcut iți Doresc, Constanța !

  Apreciat de 1 persoană

  1. George Floyd a fost doar pretextul pentru mitingurile violente. Soţia îl plânge pe toate canalele media și acuză că a rămas fără sprijinul lui financiar, uitând că a fost părăsită acum 6 ani și n-a primit niciun dolar pentru copila lor în tot acest timp.
   Mi-e silă de toată manipularea asta!
   Weekend frumos, Ștef!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Mai bine divertisment și muzică..
    Plimbări cât mai multe în natură, joacă, și să vedem mai mult de noi, de restul se ocupă timpul..
    Nici nu merită să ne batem capul și vremea cu manipularea, pur și simplu trăim ce este de trăit, restul timpul le va rezolva pe toate. 👍👍

    Apreciat de 1 persoană

 3. Ce sa faci doamnă dragă? Ne e dat să trăim vremuri interesante, cum zice un blestem chinezesc vechi (n-are legătură cu covid). Tot ce se întâmplă e din cauza „corectitudinii politice”. Și când ajungem sa exageram, aici se ajunge indiferent de care parte a baricadei ești. O să interzică proștii și pâinea neagră numai sa nu fie jigniți cei cu tenul închis. Doamne feri.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.