Viitorul începe acum! Pentru mine, pentru tine, pentru noi toți. Trebuie doar să știm să-l programăm, să ne stabilim obiectivele, să le monitorizăm evoluția, să analizăm realist gradul de realizare și să tragem concluziile.

Proiectarea viitorului tău este o știință și are la temelie principii și termeni pe care îi găsești în orice dicționar de arhitectură, căci viitorul este asemeni unei construcții grandioase.

Și, pentru că am asemănat proiectarea unui viitor cu proiectarea unei case, atunci să alegem planurile unei case cu consum aproape zero, proiectată de Activehouse.ro și AIA Proiect – Birou de proiectare.

Sursa foto: AIA Proiect

Suntem chemați să fim arhitecții viitorului și nu victimele sale„. Citatul aparține lui R. Buckminster Fuller.

Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să avem încredere în aceste cuvinte și să ne repetăm la infinit că noi suntem cei care îl creăm și îi dăm forma și sensul. În aceste zile, amenințați de un „dușman nevăzut”, putem reconfigura traseul făcând din propria casă o adevărată redută ce poate deveni universul fiecăruia.

Proiectarea viitorului presupune parcurgerea unor etape bine definite.

1. Stabilirea unor obiective clare și realizabile.

Nu vreau să ziceți că arunc cu cuvinte mari, dar în acest viitor tu ești prima etapă, tu ești veriga de la care trebuie pornit. Schimbarea începe cu tine, iar pentru asta trebuie să te cunoști foarte bine, iar dacă nu, atunci va trebui să descoperi ce te pasionează, dacă este un hobby sau doar un moft, o iluzie.

La fel și în cazul în care îți dorești o casă. Înaintea construirii ei sunt foarte multe lucruri pe care ar trebui să le știi. Și, fiindcă sunt necesare cunoștințe temeinice în acest sens, nu vei putea să le rezolvi singur, ci doar ajutat pas cu pas de un specialist, care îți va explica dacă ceea ce îți dorești poate fi realizat sau nu.

2. Planificarea activităților și stabilirea priorităților.

Când vrei să schimbi lucruri importante din viața ta, după etapa autocunoașterii, trebuie stabilit un plan pentru a administra corect timpul necesar, momentele de randament, eliminarea factorilor de stres și modul de punere în practică a ideilor tale în vederea obținerii transformărilor dorite.

În cazul ridicării unei construcții primul pas este cunoașterea terenului sau a amplasamentului pe care ar trebui ridicată casa ta de vis. Doar un specialist evaluator ar putea face acest lucru deoarece trebuie verificate vecinătățile, dacă zona este construită sau în dezvoltare, dacă este în apropierea unor obiective turistice sau face parte dintr-o zonă protejată. Toate acestea sunt lucruri importante care ar putea aduce impedimente dacă nu sunt cunoscute. Un alt aspect important îl constituie utilitățile, dacă există pe teren sau nu, acest lucru răsfrângându-se în obținerea avizelor, dar și a costurilor.

Calitatea terenului și mă refer la natura terenului de fundare nu poate fi stabilită decât printr-un studiu geotehnic, pe care doar un specialist îl poate întocmi.

Când faci verificarea în teren obligatoriu trebuie să ai la îndemână schițele cadastrale, dar pentru verificarea dimensiunilor terenului, dacă de altceva nu dispui, este bine să faci măcar verificarea cu pasul.

Al doilea pas constă în transpunerea pe hârtie sub formă de proiect a casei mult visate. În această etapă proiectantul va asculta cu mare atenție toate preferințele tale și ale celorlalți membri ai familiei și le va corela cu situația existentă în teren. Numai după ce veți cădea de acord în totalitate, el va trece la elaborarea proiectului.

Întocmirea certificatului energetic și obținerea autorizației de construire reprezintă ultimul pas înaintea ridicării construcției. Obligativitatea certificatului energetic s-a introdus din anul 2013. Proprietarul unei clădiri este obligat să pună la dispoziția potențialilor cumpărători sau chiriași acest document înaintea perfectării contractului pentru a lua la cunoștință despre performanța energetică a imobilului. Acest certificat nu poate fi întocmit decât de către un auditor energetic autorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Autorizația de construire se eliberează de autoritățile locale în baza certificatului de urbanism emis de compartimentul de specialitate. Ea se emite pe o perioadă determinată și expiră. Construirea în lipsa acestei autorizații atrage sancțiuni, în multe cazuri amenzile sunt uriașe, iar instanțele judecătorești au dispus demolarea clădirilor ilegal ridicate.

Pe lângă certificatul de urbanism și certificatul energetic pentru obținerea autorizației de construire mai ai nevoie de extrasul de carte funciară, cerere tipizată, studiul geotehnic, studiul de însorire, documente de plată a taxelor și impozitelor și multe avize și acorduri.

Acesta este și conceptul casei active, iar Active House poate face toate aceste lucruri pentru tine scutindu-te de alergătură și oferindu-ți garanția că totul este executat corect și legal.

Proiectul casei active trece prin testele de modelare energetică pentru a se putea stabili dacă se încadrează în parametrii unei case cu consum zero de energie sau cu consum foarte scăzut, acoperit în proporție de minimum 30% de energie din surse regenerabile. Pornind de la orientarea clădirii astfel încât să înmagazineze energia, la anveloparea cu materiale ce fac ca pierderile de energie să fie aproape zero și beneficiind de un sistem de ventilare performant, casa cu consum aproape zero folosește tehnologia inteligentă din multe domenii. Câștigurile pot fi estimate inițial, dar cel mai bine pot fi calculate pe perioada de exploatare a imobilului.

3. Monitorizarea evoluției obiectivelor.

Odată stabilite obiectivele, următoarea etapă este transpunerea în plan real a acestora, urmărirea îndeplinirii lor, precum și evaluarea rezultatelor. Este etapa în care poți să constați progresele pe care le faci în punerea în practică a ideilor. Este etapa în care se definitivează transformarea visurilor și aspirațiilor în realitate.

În cazul casei active, echipa de proiectare multidisciplinară Active House în cadrul căreia colaborează arhitecți, auditori energetici, ingineri de structură și instalații, automatizări, evaluatori și economiști cu multă experiență în domeniile respective, urmărește permanent activitatea de ridicare a construcției. Echipa va monitoriza împreună cu beneficiarul până în faza finală punerea în practică a proiectului tehnic. Execuția trebuie să fie prietenoasă cu mediul, iar construcția să îl respecte și să îl pună în valoare.

Proiectarea și realizarea unei case este un fragment din marele ansamblu al proiectării viitorului, iar viitorul presupune tehnologie avansată îmbinată cu folosirea energiei din surse regenerabile. Be SMART, choose ACTIVE HOUSE!

*****

Sursa foto: AIA Proiect

Imaginea reprezentativă: arhiva personală.

Probă sponsorizată de Activehouse.ro și AIA Proiect – Birou de proiectare

Articolul „Viitorul începe acum!” a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020.

18 gânduri despre „Viitorul începe acum!

  1. Se pare că o casă necesită mai multe planuri și mai mulți consultanți decât acordăm planificării viitorului nostru. Mai ales că ea e o parte importantă a fericirii noastre, iar dacă o dăm în bară, se dărâmă multe speranțe. Felicitări!

    Apreciat de 3 persoane

      1. EEEiiiii glumeam si eu,capuL zambeste ,fii optimist asa zice o vorba…….CUM ZICEA CINEVA IERI CA NU-I DRACU ASA DE NEGRU CUM PARE,DAR TOCMAI CA ESTE DUPA CUM SE POATE VEDEA,DAR EU ZIC CA DACA ESTE IL VOPSIM CU GRAFFITI ROSU DE EXEMPLU SAU IN 3 CULORI……SAU GALBEN SA FIE COPT NU NEGRU.hihihihi,Facem haz de necaz,In orice caz viata tre sa mearga inainte si toata puterea sta doar in noi.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.