Nu că aș dori să adaug paie pe „focul” care mistuie lumea și nu mă refer la incendiile izbucnite în toamna anului trecut în Australia care au fost stinse abia după începutul acestui an și nici la Covid-19, de acum vestitul coronavirus travestit inițial în straiele unei banale răceli, știut fiind că lovește mai mult în persoanele în vârstă ce suferă de anumite boli cronice. Încă o dată spun, nu la aceste dezastre vreau să mă refer, ci la organizațiile pe care le-am creat și în care de multe ori ajung oameni iresponsabili.

Poate vă mai amintiți anul de grație 2018, an în care pe întreg parcursul lui presa a publicat multe articole despre FMI, acest „ilustru” fond condus de „iluștrii” săi economiști și juriști, care mai de care panicat de „riscul de longevitate” cum îl numea spaniolul José Viñals. FMI-ul analizează permanent costul guvernelor, firmelor, societăților de asigurări datorat speranței de viață mai ridicate a populației. Și, dacă analizează permanent acest lucru, ce a fost diferit în 2018?

Cruzimea și agresivitatea declarației unei doamne director (astăzi d-na avocat în vârstă de 64 de ani este președintele Băncii Centrale Europene) în această instituție pe numele său Christine Lagarde, declarație care zicea „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva„. (!?) Acum, nu mă gândesc că îndemna la acțiuni criminale acea doamnă cu limbaj de scorpie, ci la măsuri de natură economico-fiscale care să scoată omenirea din criză. Și ce măsură mai bună se putea găsi decât creșterea vârstei de pensionare?

Lupta se duce între sistemul de stat de pensii, unde cotizezi zeci de ani, iar după vârsta de pensionare iei o sumă lunară mult diminuată, dependentă de valoarea punctului de pensie stabilită de alți iluștri economiști din Ministerul Finanțelor și sistemul de pensii privat, sistem dependent de pilonul II. Și, cum speranța de viață le-a dat peste cap toate calculele, era evident că se va mari vârsta ieșirii la pensie, la început benevol, apoi…

Per a contrario să înțelegem că FMI, paznicul grijuliu al banilor lumii, privește cu ochi răi vârsta tot mai înaintată a celor care se bucură de banii ce forţat li s-au reținut și virat la sistemul de stat de pensii pe perioada cât au fost activi. Creșterea vârstei de pensionare exact asta urmărește, să beneficiezi cât mai puțin de dreptul tău la pensie, vorba doamnei avocat mai sus numită, „Bătrânii trăiesc prea mult… trebuie făcut ceva!

*****

Sursa foto: businessinsider.com.au

17 gânduri despre „Bătrânii trăiesc prea mult… trebuie făcut ceva!

  1. De mult am asemănat sistemul de pensii cu Caritasul, dar cu acţiune inversă. Dacă acolo tot mai mulţi ar fi trebuit să cotizeze pentru puţini, în cazul pensiilor tot mai puţini contribuie pentru mai mulţi. Momentul colapsului nu e departe. Politica României vizavi de diasporă ne costă mulţi posibili contribuabili la fondul de pensii plecați la lucru în alte ţări.

   Apreciat de 1 persoană

 1. Constanța draga mea, gând sinistru la gând sinistru. Cred că există acest virus şi cred că face victime. Dar! Dar mie ceva îmi dă cu rest! Dar restul acesta este mai mare decât împărțitorul şi nu e bine! Nu numai doamna citată a făcut această afirmație, ci şi mulți alții, cotați ca având nu numai putere de decizie, ci mai ales putere de influențare! Am citit un articol, păcat că nu mai ştiu nimic despre el, cu vreo lună înainte să se declanşeze nebunia lui „19”, tocmai despre bătrâni şi nu numai. Cele mai înspăimântătoare afirmații erau că suntem prea mulți şi trebuie luate măsuri „urgente” şi alta că alarmezi puternic populația cu o temă minoră, dar o transformi într-una majoră (abaterea atenției!) ca să poți „lucra” nestingherit la altceva! Ştiu, vei spune că sună a teorie a conspirației…

  Apreciat de 3 persoane

 2. Sunt de acord cu ambele ipoteze, atât al tău, cât și al Aurei..
  Este evident că nu ne putem înmulți la nesfârșit. Nu vorbesc de ai noștri, vorbesc la nivel global.
  Am ajuns să ne „mâncăm” resursele anului în curs în primele 4/5 luni, apoi ne „împrumutăm” pentru următoarele luni din anul următor..
  Normal ar fi să le de-a prezervative la cei care nu cunosc abstinența sau alte mijolace, dar cum ei nu cunosc nici la ce folosesc acele „balonașe”, atunci nu putem depăși cota de 8 miliarde că-i bai.. Atunci trebuie făcut ceva, ce, cu cine începem.?
  Tinerimea tre” să susțină fmi-ul și toată suflarea..

  Știu, este dureros, este tragic.
  Sunt umanist și pacifist și mă dor atrocitățile, și mă bucuram în sufletul meu că trăiesc în pace și armonie până la adânci bătrâneți fără să „gust” mirosul sumbru al acestei acțiuni sociale..

  Vă doresc numai de bine și să sperăm că se va termina doar cu atât și gata..
  Weekend Plăcut vă Doresc.!!!

  Apreciat de 1 persoană

 3. E tot mai clar că sistemul de pensii nu mai corespunde nevoilor actuale. Trebuie făcute schimbări pe care mulți nu și le doresc, dar niciun guvern nu are curajul să se înhame la o treabă atât de ingrată. Astfel că în curând vom intra în colaps.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Nu are cum să mai facă față. De pe vremea lui Bismarck, când a fost inventat, a trecut ceva timp, iar sistemul nu mai este compatibil din două puncte importante, zic eu. Primul ar fi că într-adevăr speranța de viață a crescut mult, iar al doilea ar fi de natură politică. Plecarea populației active la lucru în alte țări a diminuat numărul contribuabililor la fondul de pensii. La noi raportul pensionari-salariați diferă de la o zona la alta. Citeam într-o statistică a Institutului Național de Statistică dată publicității că sunt zone unde la 2 salariați revine un pensionar, așa cum sunt zone unde aproape 2 pensionari revin unui salariat. Oricum ar fi sistemul de pensii de stat are probleme foarte mari și este inevitabil să fie luate măsuri. Ce fel de măsuri? Încă nu știm. Dar anul acesta s-a auzit despre posibilitatea de a rămâne activ și după 65 de ani.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.