We’re not numbers, we’re free. Vă mai amintiţi acest vers? The Day We Die, Goodbye to Gravity. De ce l-am tăiat? Pentru că sunt tot mai convinsă că suntem doar niște numere în evidențele contabile ale puterii, cât despre drepturi și libertate…

colectiv Ne Privește Pe Toţi este titlul filmului documentar regizat de Alexander Nanau, produs de Alexander Nanau Production în parteneriat cu HBO Europe și Samsa Film (Luxemburg) și sprijinit de câţiva jurnaliști, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, de câţiva dintre supravieţuitorii de la Colectiv, Mihai Grecea, Tedy Ursuleanu, de câţiva dintre părinții celor dispăruți în incendiu sau în spitale din cauza infecțiilor cu bacteriile nosocomiale, de Vlad Voiculescu, pe atunci ministrul sănătății. Mai sus am scris colectiv cu literă mică pentru că realizatorii acestui film au dorit acest lucru, subliniind că nu este vorba de numele clubului sau doar de el, ci despre noi toţi, despre ce vom gândi colectiv când pe ecran va apare genericul de final.

Evident că acţiunea pornește de la Colectiv, de la concert, iar imaginile și sonorul, preţ de câteva secunde, sunt înfiorătoare pentru că știi că sunt reale, nu ficțiune, fiind înregistrate de Mihai Grecea cu camera de filmat a prietenului său Dan Ciobanu (chitaristul trupei Prea Târziu), cel care a pierit alături de alţi 63 de nevinovați în incendiu. Lor li s-au alăturat alţi 37 condamnaţi de statul român la moarte prin gura unor importante personaje publice, personaje care au dat asigurări că spitalele din România pot asigura tratarea arșilor „ca-n Germania”.

Avem ocazia să vedem evenimentele din spatele ușilor închise, luptele unor reprezentanţi ai presei (Cătălin Tolontan, Mirela Neag și alții) cu sistemul politic corupt, cel care își acoperă disfuncţiile în domeniul sănătății. Intransigenţa jurnaliștilor scoate la iveală afacerea de zeci de milioane de euro a Hexi Pharma cu statul. Firma condusă de Dan Alexandru Condrea vindea în sute de spitale din România produse biocide cu substanțele active diluate din fabrică și de zeci de ori.

Patriciu Cadariu, ministrul sănătății în acea perioadă prezintă în conferinţa de presă cifre mult îmbunătățite ale testelor de sanitaţie din spitalul de arși din București, jurnaliștii solicită noi analize, iar rezultatul este dezastruos. Toate produsele testate sunt neconforme. În urma publicării rezultatelor, încep ample mișcări de stradă, iar ministrul sănătății este obligat să demisioneze.

În documentar vom vedea imagini zguduitoare cu Tedy Ursuleanu, dar și cu pacienţi internaţi în spital pe care mișună viermi ori declarații ale cadrelor medicale care recunosc că au decedat persoane cu arsuri pe corp de 10% din cauza infecției cu bacilul piocianic.

Sursa foto: bzv.ro

Vlad Voiculescu preia ministerul Sănătății și, venind din afara sistemului, neavând legătură cu caracatița din sănătate, încearcă să reformeze acest sistem în care nepotismul, politizarea, corupția și conflictele de interese au atins cote alarmante și permite accesul echipei de filmare în minister.

La finalul filmului, așa cum vă spuneam, în minte îţi stăruie multe întrebări cărora trebuie să le cauți răspunsurile. Dan Alexandru Condrea a murit în urma unui accident, a unei sinucideri sau a „fost ajutat”? Dacă era cercetat, de ce n-a fost supravegheat? Produsele Hexi Pharma au fost retrase de pe piaţă și, dacă da, au fost înlocuite cu unele conforme? Cine se face vinovat de neluarea în seamă a celor 117 rapoarte ale serviciilor de informaţii vizavi de calitatea produselor de curățenie din spitale și de infecțiile nosocomiale? Câţi manageri corupţi, numiți politic mai conduc spitalele din ţară și în ce secol vom scăpa de ei? Florin Secureanu, managerul spitalului Malaxa, când va ajunge să răspundă pentru faptele sale? Dar Gabriela Firea pentru presiunea făcută asupra Agenției Naţionale a Transplantului pentru acreditarea spitalului Sfânta Maria, deși nu îndeplinea toate condițiile necesare neavând compartiment de pneumologie? Dar tinerii vor merge la vot în proporție mai mare anul acesta faţă de 2016, când le-a permis pesediștilor să înroșească harta?

Voi încheia articolul cu o melodie tot Goodbye to Gravity, Back To Life.

Mai avem vreo speranță? Suntem liberi sau doar niște numere la vot, la impozitare…?

*****

Cu excepția fotografiei la care am indicat sursa, celelalte fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

22 de gânduri despre „We’re not numbers, we’re free?

 1. L-am văzut cu cel mic al meu vara trecută, pentru că era foarte curios… Și mai e cel făcut de Discovery, din cîte știu…
  Răspunsuri nu pot să dau eu. Sper să dea măcar istoria, dacă nu justiția. Dacă nici justiția, măcar cealaltă Justiție.

  Apreciat de 1 persoană

   1. Atunci îl confund. Erau doar două lung metraje pe net despre Colectiv, unul românesc, pe care l-am văzut întreg și cel făcut de Discovery. E clar că n-am fost atentă la Constanța și l-am confundat, înseamnă. M-am uitat pe trailer, dar mi s-a părut la fel… (normal, doar sînt aceleași imagini 😦 )
    Deci e al treilea film, înțeleg. Film-film, că așa sînt foarte multe chestii despre.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Issa, nu te contrazic, eu întreb. Sincer, având în vedere că în cinema va fi lansat abia la final de lună (asta de la Constanţa a fost proiecţia de gală) nu cred că a scăpat aşa uşor pe net. Dar filmul e făcut de ceva timp, a şi participat la festival deci… poate totuşi… nu ştiu, de aia întrebam unde l-ai văzut, poate e pe undeva. Ştiu că pe HBO va fi dat prin martie, dar eu vreau să merg la cinema, sper să fie o oră decentă, să ajungă şi ăştia ca mine cu un program ciudat 😀

     Apreciat de 1 persoană

    2. Cel de care zic eu se cheamă „Tragedia din clubul Colectiv”, 55 min, l-am găsit acum și l-am recunoscut imediat, după modul de abordare. O să mă uit cine l-a făcut, e superb, dacă pot zice așa…
     Deci e altul și aștept să văd și filmul de acum…

     Apreciat de 1 persoană

    3. Ciudat. Sau deosebit. Să vă uitați și voi cînd aveți timp. E cutremurător făcut documentarul, idee, cadre, montaj, muzică, final, tot și n-are nici un generic, nici la-nceput, nici la sfîrșit. Doar Zmeu.net ca siglă, într-un colț, pe toată durata lui.

     Apreciat de 2 persoane

  1. Mda. Nu știm să votăm, n-am învățat nici după 30 de ani, nu înţelegem necesitatea și importanţa votului, repercusiunile lui.
   Filmul documentar, înainte de toate, este despre investigație, despre corupţie, despre o anumită categorie profesională care (așa cum se afirmă în film) se învârte doar în jurul banului, a uitat că sunt oameni. Și mai este despre dorinţa și neputința schimbării sistemului în care cei numiți în funcţii importante se tem să recunoască public adevărul, deși știu că nerecunoașterea lor ar putea duce la moartea unor oameni. Aici vorbim de lucruri foarte grave. Iar acei „profesioniști” lipsiți de curaj sunt în continuare acolo, pe locurile lor calde și bine plătite.
   După ce vezi filmul, îţi zici Dumnezeu să ne ajute! Noi nu mai suntem în stare s-o facem, dacă vom continua să privim totul cu indiferență.

   Apreciat de 2 persoane

 2. Trist si dureros. Nu pot sa nu ma intreb ce s-o intimpla cu noi, daca nici dupa atata durere nu am stiut_putut sa ne luam faiele in mana. Parca suntem blestemati sa murim in balcanismul nostru bolnavicios. 😦 Doamne ajuta-ne copii!
  ”Mai avem vreo speranță? Suntem liberi sau doar niște numere la vot, la impozitare…?”

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ina, crede-mă, impactul filmului asupra mea a fost atât de mare încât aproape că nu mai văd calea spre adevărata libertate. Mi se pare s.f. ca fiecare să-și vadă de munca lui, fără griji și alte apăsări, de familia lui, fără teama că undeva, cineva lipsit de conștiință i-o poate pune în pericol.
   Când spun adevarata libertate nu mă refer la anarhie, ci la dreptul de a conta într-o societate, de a fi ascultat și de a nu fi obligat să alegi răul cel mai puţin rău.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.