Judecătorii amenință că nu vor intra în sălile de judecată. Grefierii sunt și ei în grevă. Motivul? Pensiile speciale și pensiile de serviciu.

Înainte de orice ar trebui să explic în câteva cuvinte ce sunt pensiile de stat, pensiile primite de plebe, de cei mulţi care „nu sunt speciali” și așteaptă de la stat „o pomană” deși au lucrat peste 30 de ani, iar contribuțiile plătite de ei, ce știi pe unde au ajuns (?).

Pentru calcularea pensiei din sistemul de stat există o formulă de calcul în care trebuie să stabilești punctajul lunar raportând venitul net lunar la venitul mediu net lunar pe economie. Apoi adunând punctajele lunare și împărțind la 12 aflăm punctajul mediu anual. Punctajul total se află prin adunarea punctajului mediu anual care se împarte la numărul anilor lucraţi. La final înmulțim punctajul rezultat cu valoarea punctului de pensie și obținem pensia pe care o vom încasa lunar. Este evident că ești avantajat cu cât lucrezi mai mult. Am explicat la modul general algoritmul de calcul. Greu, nu-i așa?

Foto: digi24.ro

Doamne, să nu vezi ce război pentru pensiile speciale și cele de serviciu! Și au de ce să fie nemulţumiţi dacă vor fi eliminate.

În România postcomunistă au apărut niște categorii sociale privilegiate, care se cred mai presus de restul, considerând că munca lor este mai importantă decât a celorlalți. Și mă voi referi la privilegiaţii cu pensii speciale și de serviciu al căror număr, zic statisticile, era de 9.359 de persoane la finele lui decembrie 2019. Dar cine mai crede în statistici?

Politicienii

Foștii deputați și senatori vor primi o pensie specială care va fi calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă nu mai mult de trei. Cu o pensie de peste 7.000 lei lunar le mai pasă? S-a contribuit pentru aceste pensii. Răspunsul este: nu pentru aceste sume.

Din categoria politicienilor beneficiari de pensii speciale nu trebuie să uităm primarii.

Armată și ordinea publică

Angajaţii celor două structuri nu primesc pensii din sistemul pensiilor publice de stat, ci dintr-un sistem propriu, sistemul pensiilor militare de stat. În cazul acestor pensii algoritmul de calcul este altul. Pensiile militare de stat au ca bază de calcul media tuturor veniturilor brute realizate 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate.

Vârsta standard de pensionare este de 56 de ani, dar pentru condiții speciale poate fi redusă, însă nu poate fi mai mică de 45 de ani. Justificarea pensiilor de serviciu o constituie compensarea riscurilor pe timpul carierei militare. Dar pe timp de pace? Care ordine publică?

Justiția

Tot statisticile spun că judecătorii şi procurorii sunt cei mai mulţi beneficiari ai pensiilor speciale sau de serviciu sau cum vor vrea să le numească. Din această categorie face parte cea mai mare pensie în plată. Pe lângă faptul că se pot pensiona mai repede, primesc 80% din ultimul salariu brut, dar, cum după pensionare din pensie se reține doar impozitul pe venit, pensia netă va fi mai mare decât netul din perioada activă când trebuiau plătite și contribuțiile.

Am încadrat în această categorie și grefierii, dar și personalul auxiliar care funcționează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. Cuantumul pensiei lor este de 80% din media salariilor de bază brute lunare corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate.

Corpul diplomatic şi consular al României

Pensia reprezintă 80% din salariul de bază brut lunar corespunzător funcţiei deţinute, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă

Și ei beneficiază de o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate.

Curtea de Conturi

Pensionarii ce provin din această instituţie beneficiază de pensii de serviciu mult prea mari comparativ cu pensiile publice de stat.

Acum, sper că n-am nedreptățit pe careva uitând să-l trec în această enumerare. Nu cred că adunându-i pe toţi sunt doar 9359 de persoane privilegiate, dar asta-i statistica. În ce constau aceste pensii speciale sau de serviciu? Pensiile au două componente: o parte contributivă, care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat (pentru aceasta s-a contribuit) și una mai mare pentru care beneficiarii nu au contribuit și se suportă din bugetul de stat, adică, de la noi toţi. Componenta „specială” are două argumente:

  1. Acest sistem se practică și în ţările vest-europene, uitându-se că în acele state pensiile normale funcționează pe un alt sistem.
  2. Caracterul „special” al activității desfășurate și al importanţei acesteia, precum și al interdicţiilor impuse de statutele acestor profesii.

Legat de ultimul argument aș avea de comentat. Dacă munca este considerată „mai importantă” și salariile sunt mult mai mari, deci contribuţia ar fi mai mare, iar aceștia ar putea să cotizeze în plus pentru pensii private. Adică, dacă vrei să ai bani mai mulţi după pensionare, fă-o prin efortul tău, nu al celorlalți. Interdicţii? Și ceilalți funcționari publici din anumite instituţii de stat centrale și locale au aceleași interdicţii și incompatibilităţi, dar lor nu li se acordă acest privilegiu. Să nu înțelegeţi că militez pentru introducerea pensiilor speciale și acestor categorii, ci pentru eliminarea pensiilor speciale și de serviciu de orice fel.

Așa consider că nu s-ar mai face discriminare și, dacă nu sunt bani, nu sunt pentru toţi pensionarii, nu doar pentru unii. Mi se pare jignitor să consideri că o activitate îţi dă dreptul la o pensie în multe cazuri de peste 13 ori mai mare faţă de pensia publică de stat, fără să fi contribuit pentru asta. Judecătorii și grefierii amenință cu greve? Știţi de ce au venituri și pensii mari? Pentru că pe toate le-au „câștigat” în instanţă, or în România nu s-a născut niciun magistrat care să fi hotărât, până acum, împotriva vreunui drept de natură bănească ce presupune că i s-ar cuveni.

Asta înseamnă să fii stat în stat.

10 gânduri despre „Pensiile speciale și pensiile de serviciu

  1. Aceste nedreptăți au fost făcute de-a lungul timpului, s-au tot adunat și consolidat prin lege. Dacă nu se iau măsuri pentru ameliorarea sistemului de pensii, acesta se va prăbuși complet, doar nu ne putem împrumuta la infinit. Consider că și preconizata majorare a pensiilor cu 40% ar fi o greșeală care ar duce la o inflație mare, devalorizând puternic leul.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Analizând legislația am constatat că marele „avânt muncitoresc” și dărnicia nemăsurată în acordarea acestor pensii speciale a fost în 2015. Petru, de la fondul de pensii li se dă doar pentru cât au plătit contribuțiile sociale. Restul, partea mare a pensiilor speciale sau de serviciu, este suportat din bugetul de stat. De prăbușit ne vom prăbuși cu toții.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.