Iată-mă din nou aici cu episodul 2 din retrospectiva promisiunilor anului 2019. De această dată mă simt nevoită să fac o precizare. Sunt de dreapta, am criticat PSD-ul, dar nu voi trece cu vederea promisiunile deșarte, indiferent cine le face.

E adevărat că de ieri, de când s-a afirmat că nu există bani pentru creșterea alocaţiilor pentru copii (votată la sfârșitul anului trecut), a revenit ideea renunțării la pensiile speciale. Cu excepția (tot timpul avem excepții!) militarilor și polițiștilor. În fine, așa poate se înlătură o nedreptate. A celor care au muncit și cotizat zeci de ani pentru a beneficia de o pensie, în timp ce alții primeau una aparte, mare și fără contribuţie. M-aș bucura să fiu contrazisă în ceea ce scriam în articolul precedent și să văd dispărând aceste pensii.

Și, pentru că vorbeam despre nedreptăți, salariul minim pe economie crește cu mai puţin de 100 lei net, iar, datorită formulei de calcul, demnitarilor le crește indemnizația cu 1000 lei. Când au stabilit acea formulă, nu le-a fost rușine să-și adauge de 10 ori mai mult? Nu le-a fost rușine să se aprecieze (pe ei și munca lor) de 10 ori mai mult? Mă refer la politicieni în general, nu doar la cei de la guvernare.

Continuăm șirul promisiunilor și le analizăm pe rând.
Desființarea secției speciale de anchetare a magistraților;
Abrogarea recursului compensatoriu;
Reintroducerea alegerilor în două tururi pentru primari;

– Interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul bugetar.

Secția specială de anchetare a magistraților nici nu este un lucru rău. Mi se pare normal, atunci când conștiința ta are rateuri, să dai socoteală cuiva, altfel ajungi să te crezi Dumnezeu. Doar că în România această secție, ajunsă pe mâinile cui nu trebuie (ale politicienilor), s-a transformat într-un instrument de pedepsire a magistraților „neascultători” și „rebeli”. Simplu de explicat de ce s-a ajuns aici. Sunt magistrați dependenţi de politicul care i-a numit sau susținut în acele funcţii și căruia trebuie să-i întoarcă serviciul. Ne regăsim la stadiul medieval de a pupa mâna stăpânului.

Abrogarea recursului compensatoriu ar putea fi bifată ca îndeplinită, având în vedere că proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților, for decizional, după ce Senatul îl respinsese. De menționat că legea nu retroactivează, ea aplicându-se doar pe viitor. Pe scurt, dacă Dragnea solicită să beneficieze de prevederile privind recursul compensatoriu, poate beneficia pentru că i se aplică legea penală mai favorabilă, fiind arestat la data abrogării acestui recurs.

Reintroducerea alegerilor în două tururi pentru primari este în discuţie și tare aș vrea să văd dacă UDMR votează pentru că ar fi dezavantajată.

Cât despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat și a detașărilor din mediul privat la instituțiile publice a apărut problema în învățământ și la sănătate. Mie mi s-ar părea normal să nu existe nicio problemă atâta timp cât și profesorii și cadrele medicale pot lucra în mediul privat după pensionare sau pot renunţa la pensie pe perioada cât încă mai lucrează în sistemul de stat.

Ca o concluzie, să spunem că ar mai avea timp să realizeze promisiunile, rămâne de văzut dacă au voința necesară.

PS. Apreciez că astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgenţă, a fost abrogată blamata OUG 114/2018.

12 gânduri despre „Retrospectiva promisiunilor (2)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.