N-aș fi vrut să scriu despre ei, dar uneori, când nu te aștepţi, îţi ies în cale sau drumurile se intersectează, iar tu, ce poţi face (?), scrii.

Așa m-am hotărât să scriu despre o anumită categorie a oamenilor de afaceri apărută după ’89. Îmi cer SCUZE celor de bună calitate pe care i-am întâlnit, oameni modești, cu bun simţ, care lucrează foarte mult pentru ca afacerea lor să prospere! Pentru EI, tot respectul!

Aici este vorba despre o altă categorie: a celor care intră în birou trântind ușa de perete și strigând, în loc de salut, „Mi-aţi blocat conturile! Din banii mei vă luaţi salariile!” Răspunsul meu este invariabil în astfel de situaţii. Nu, nu din banii celor care au un astfel de comportament, pentru că ei nu plătesc impozitele (decât siliţi de lege), ci ai celor mulţi care nu știu ce înseamnă executarea silită. Și le mai spun că, dacă ei, rău-platnicii, n-ar exista, ar trebui să fac altceva. Să nu cumva să le spui că în caz de neplată urmează sechestrul. În acel moment urlă că l-ai amenințat, deși tu îţi faci doar datoria atenţionându-l.

În lunga mea carieră am fost de multe ori „sfătuită” să am grijă când traversez strada, dar acei indivizi au aflat, prea târziu, că se află în faţa unei persoane căreia îi cam lipsește instinctul de conservare, că în școală nu s-a predat, iar părinții, oameni cinstiţi și greu încercaţi de viaţă, nu m-au învățat să mă tem de nimeni, cu excepția lui Dumnezeu.

Au fost mulţi administratori de firme care, într-un impas, m-au rugat să-i ajut. Ori nu aveau momentan banii, ori niște contabili nepricepuți i-au adus până în pragul falimentului. Pe ei i-am înţeles și legea, prin anumite reglementări, îmi permitea să îi ajut, desigur fără să afectez în vreun fel cuantumul sumei datorate. Sunt cei care se bucură să mă întâlnească și intră în birou și numai să salute sau de sărbători pentru urări. Când ai experienţă îi „simți” pe cei de bună-credință, așa cum îi „simți” și pe ceilalţi, pe cei care au impresia că sunt mai presus de lege, că numai „fraierii” plătesc.

De ce v-am povestit toate astea? Astăzi am mers la un mic magazin de cartier să-mi ridic cozonacul comandat săptămâna trecută. Apropierea Crăciunului îmi dă o stare de bine, mă transformă din nou în copilul de altădată când de sărbători cozonacul era nelipsit. Vă spuneam că magazinul este mic, abia încap cinci persoane. Poate ar fi trebuit să mă duc în faţă cu bonul (l-am achitat când am făcut comanda), dar, ca orice om binecrescut, m-am așezat la rând. Erau doar trei cumpărători, nu mă grăbeam și vânzătoarele serveau repede.

După mine intră în magazin un „domn” vorbind cu emfază la telefon, tare să-l auzim cu toții cum trimite pe o doamnă, care voia să fie angajata lui, „la plimbare” (sărmana!) și să înţelegem clar ce personaj important este. Nu i-a dat nimeni atenție până în momentul în care o doamnă mai voluminoasă, ce-și făcuse cumpărăturile, voia să iasă. Cum domnul „plin de el” încerca să-mi intre în faţă și ocupase jumătate din spațiul și așa puţin, i-am solicitat să rămână la locul lui să se poată ieși. Nici dacă i-aș fi zis ceva de rău, nu s-ar fi putut înfuria mai tare. „Ce dacă a ocupat jumătate din spațiu? Ce, e al meu? Stă unde vrea.” Cu lehamite i-am răspuns că nu e problema al cui este spațiul, ci de bun simţ. Apoi am refuzat să-l mai bag în seamă (pentru că nu voiam să-mi stric ziua), deși a continuat să comenteze și nervos a părăsit magazinul.

N-aș fi vrut să povestesc acest episod, dar mă gândeam că sigur aţi întâlnit și voi astfel de oameni fără cei șapte ani (și următorii) de acasă, care au impresia că pot face orice și al căror caracter, vă spun sincer, mă dezgustă.

Dar s-o lăsăm, vine Crăciunul și, nu-i așa (?), trebuie să fim mai buni. Doar unii.

Sursa foto: pinterest.co.uk

20 de gânduri despre „N-aș fi vrut

 1. N-am ce comenta 😦
  Am trăit și eu o nesimțire o idee mai mică azi la poșta română (da, știu…!!), dar am ales să o ignor, o s-o povestesc într-o zi ca amintire urîtă și gata.
  Nu-i poți schimba, Constanța, îi poți doar întărîta cu intervenția… cum vezi. Dacă poți să-i pui la punct cu legea, super, dacă nu… ferea și lasă-i în altă plată 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  1. Issa, mi-ai amintit de Poșta Română. Peste câteva ore trebuie să le fac o nouă vizită. Nu, nu că mi-ar fi dor de ei, dar ar fi trebuit să ajungă coletul copiilor și n-am primit niciun aviz. Presimt că din nou va ieși nasol, dar n-am încotro.

   Apreciat de 1 persoană

 2. doamneeeee! te rog, nu vreau să mai aud fraza „Mi-aţi blocat conturile! Din banii mei vă luaţi salariile!” – pentru că tocmai la nesimțiți de genul trebuie să le deblochez. din banii lui îmi mănânc eu pâinea și alte rahaturi…. mai ales ăștia care nici nu știu cum se scrie taxă, apăi să o mai și plătească. mai nou unul a explorat lexicul și m-a încântat cu arhaismul… argat :))) frazarea cu accent pe ”sclav” e fumată…. :))) dar nahhh… așa sunt oamenii, unii mai răi, cei cu bani, alții mai proști… și restul.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Să înțeleg că lucrezi în branșă, deci știi cum este. Ăștia cică susțin economia. Îmi vine să râd. Întâi te amenință cu pilele, iar, dacă nu ţine, te amenință pur și simplu. Nu te mai enerva, Mishuk, mergem înainte.🙂

   Apreciază

 3. Firește că astfel de specimene am întâlnit și vom mai întâlni cu toții, iar acest fenomen îmi provoacă mie rușine. De rușinea pe care ar trebui să o simtă cei care i-au educat și încurajat.
  Dar, cum bine zici, în aceste zile e bine să ne gândim la lucruri frumoase, iar unul dintre ele este să-ți urez un Crăciun fericit, Constanța! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 4. Cred că ține mai puțin de ocupație sau de statut. E o chestie de bun simț elementar, de caracter, de civilizație. Am fost acum câteva zile la Urgențe cu sora mea. Sunt îngrozită de felul cum erau apostrofați bolnavii veniți noaptea, asistentele îi priveau cu dispreț, iar doctorii, deranjați de prezența lor, în loc să se intereseze de starea în care erau, îi întrebau ce caută la el când există doctori de familie. Nu mi se șterge din minte imaginea unui bătrân ….

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.