În 28 noiembrie la Librăria Humanitas „Constantin Noica” a avut loc lansarea în Sibiu a memoriilor lui Traian Berbeceanu, o radiografie a unei mârșăvii judiciare, o adevărată radiografie a corupției.

Radiografia Unei Mârșăvii Judiciare

Cartea a fost publicată de Curtea Veche Publishing în 2019, iar evenimentul a fost moderat de jurnalistul Bogdan Brylynski.

Pentru cine n-a auzit de el, Traian Berbeceanu a fost șeful BCCO (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate) Alba Iulia. De multe ori comparat cu renumitul personaj-comisar antimafia Corrado Cattani, este cel care, împreună cu întreaga sa echipă, s-a angajat în lupta pentru destructurarea unor grupări infracţionale.

Radiografia Unei Mârșăvii Judiciare

Ideea scrierii acestei cărți a apărut după achitarea autorului de către Înalta Curte de Casaţie și Justiției în iunie 2016, când în presa scrisă și la anumite televiziuni au fost lansate informaţii false, defăimătoare cu privire la activitatea sa profesională, la cariera sa, la viaţa privată, informaţii care reluau acuzațiile mincinoase formulate în dosarul în care tocmai își dovedise nevinovăția în faţa celei mai înalte instanţe din ţară. În aceste condiții, Traian Berbeceanu a socotit oportună scrierea cărții pentru a face cunoscută părerea lui referitoare la toate nedreptățile pe care le suferise.

Cartea este structurată pe mai multe capitole, de la munca în echipă, la desfășurarea unor operațiuni, poate nu cele mai importante, dar care vor avea legătură cu acuzațiile false formulate împotriva sa. Sunt povestite perioada detenției, a controlului judiciar, a măsurilor preventive, dar și sprijinul moral și susținerea de care s-a bucurat din partea societății civile, familiei și prietenilor. Finalul cărții este rezervat explicării, în termeni cât mai puţin tehnici, modului josnic și ticălos în care s-au fabricat acuzații false împotriva șefului BCCO Alba Iulia.

Scopul scrierii acestei cărți a fost, în primul rând, demascarea mecanismului „aproape perfect” de înlăturare a persoanelor ce deveneau indezirabile prin corectitudinea lor într-un sistem bolnav. Însă autorul a urmărit în același timp ca memoriile sale să ajungă la profesioniști (procurori, judecători, avocați), dar și la societatea civilă, care să înțeleagă ce s-a întâmplat și să nu mai permită ca niciodată, nimănui să nu i se mai fabrice astfel de dosare.

Dincolo de discuţiile purtate pe marginea întâmplărilor, l-am descoperit pe omul Traian Berbeceanu, sincer, plin de modestie, dar sigur pe sine și un vajnic apărător al principiilor morale și etice.

La întrebarea „Ce ar schimba, dacă ar putea da timpul înapoi?”, Traian Berbeceanu a răspuns simplu: „N-aș schimba nimic, pentru că tot ce am făcut a fost corect”.

Sursa foto: arhiva personală

16 gânduri despre „Radiografia Unei Mârșăvii Judiciare

  1. Știu, Ina, dar ce-i mai trist este că Berbeceanu și-a putut dovedi nevinovăția pentru că făcea parte din sistem și a dispus de toate dovezile contra celor corupți. Cineva din afara sistemului nu se putea apăra, ar fi făcut pușcărie pe nedrept.🙁

   Apreciat de 2 persoane

    1. Am trăit experienţa asta pe pielea mea odată. Bine, eu am rezolvat-o din faza de cercetare, când s-a dat NUP. Așa am cunoscut-o pe Codruța Kovesi. Dacă nu faci parte din sistem, nu-ţi poţi dovedi nevinovăția. Așa cum spunea și el aseară, experienţa asta te va marca psihic toată viaţa. La fel afirm și eu.🙁

     Apreciază

    2. Eu știu că pe mine m-a făcut mai puternică. L-am întrebat aseară cum se simte după cele întâmplate. Mi-a spus că l-au marcat foarte mult. Mi se pare normal, să stai în pușcărie pe nedrept…🙁

     Apreciat de 1 persoană

 1. Tu ai observat că oameni mari (nu la trup!) sunt de-o modestie dureros de reală!? Nu am cartea, sper să mi-o cumpere cineva în țară şi să o citesc şi eu! Dar omul acesta a avut o tărie dată de Dumnezeu să biruie „fiara”!
  Altfel…

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.