Aici, Radio Vacanța! This is Radio Holidays! Ici Radio Vacances!… Mă opresc în mijlocul trotuarului aproape speriată auzind binecunoscutul anunț în cinci limbi din difuzoarele înfundate, în timp ce în fundal răsună celebra Valurile Dunării. Trecătorii se lovesc de mine și mă privesc ca și când aș fi aterizat din altă lume, iar mie mi se pare că retrăiesc un vis deloc plăcut. Bag mâna în buzunarul micuțului rucsac, pe care îl port pe un umăr, să caut telefonul, dar este descărcat și nu mă ajută la nimic.

Într-un târziu zăresc un chioșc de ziare și mă îndrept spre el.

– Daţi-mi un ziar, vă rog! spun gâtuită de emoție.

– Scânteia, 40 de bani, mi se răspunde de dincolo de geamul deschis.

Sursa foto: okazii.ro

Scot portmoneul și mă uit prostită în el. Aveam bani, dar nu se potriveau.

– Îţi cumpăr eu ziarul, aud din spatele meu o voce cu un timbru plăcut și cunoscut. Mă întorc și văd un tânăr de 20 și un pic de ani, înalt, cu ochelari și părul bucle. Rămân mută privindu-l, iar el îmi spune amuzat că-l putem citi împreună. Dau din cap afirmativ și mă feresc să-i fac loc în faţa tejghelei cu ziare și reviste. „Nu te recunoaște” îmi spun în gând și în fugă privesc ziarul, 14 iulie 1981.

– Îmi place cum ești îmbrăcată, îmi zice în timp ce pornim agale pe trotuar.

– Hai să stăm la o terasă, să-mi revin, îi răspund cu vocea pierită, eu, care abia pot fi oprită din vorbit.

– Bine, dar urmează-mă la o terasă unde cunosc un ospătar căruia, dacă îi vorbești în engleză, imediat îţi aduce Pepsi, altfel bem Cico. Nu înțeleg ce-i cu tine, pari „rătăcită”, pierdută și arăți altfel decât noi, toţi. Ești alien? și izbucnește în râs.

Ospătarul se apropie cu o atitudine smerită și ia comanda.

– Ok, nu știu cum am ajuns aici, nu sunt de pe altă planetă, dar să nu crezi că-s nebună, ascultă-mă puţin. Știu numele tău, ești sibian, student, iubești chitara și ai venit la Mamaia cu prietenii, cu cortul. Cunosc terasa asta a Hotelului Comandor, hotel în care face practica fosta voastră colegă de liceu, studentă la „comerț exterior”, parcă îi zicea.

În difuzoare se aude din nou: Aici, Radio Vacanța! This is Radio Holidays!…

Sursa foto: click.ro, ziuaconstanta.ro, allnumis.ro și economica.net

Văd cum îi dispare zâmbetul și privirea îi devine insistentă dincolo de lentile.

– Cine ești? Ești de la secu?

– Nu, stai liniștit! Niciunuia nu ne-a plăcut să auzim de ei. Vin din viitor și îţi pot dovedi că nu vorbesc aiurea. Caut în portmoneu și scot câteva bancnote de 10, 50 și 100 de lei. Acum vei înţelege de ce nu aveam bani de ziar. El studiază atent banii și mi-i restituie îngândurat.

– Cum e viitorul? întreabă într-un târziu și fără a aștepta răspunsul continuă pe aceeași tonalitatea, ai dreptate, sunt cu prietenii și stăm în camping, iar mai târziu plec în Constanța să mă întâlnesc cu iubita mea (văd cum îi revine buna dispoziție) să ieșim la discotecă. Am venit până aici cu trenul, ea e în tabăra studenţească și este cazată într-un cămin pe bulevardul V.I. Lenin. Mâncăm împreună la cantină. Mâncarea nu-i grozavă, piure din fulgi de cartofi, vita mai bătrână decât „conducătorul iubit”, dar compensăm cu distracția la maxim.

Privesc spre plaja ticsită de cearceafuri multicolore, perindată de neobosiţii vânzători ambulanți de porumb fiert și hamsii sau fotografi purtând cu ei animale exotice pentru celebrele fotografii „Colorata, mâine-i gata!”.
În difuzoare muzica se întrerupe și se anunţă că s-a găsit un copil rătăcit de părinți.

– Păi, cum să fie? A avut loc o revoluție, au murit și au fost răniţi mulţi oameni în București, Timișoara, Sibiu. Stai liniștit, ai tăi nu au avut de suferit. Dacă vrei să știi, da, ai fost în Piaţa Mare alături de mulţi alții apărând democraţia. Nu mă întreba câtă democraţie este în prezentul meu, că n-am să-ţi răspund, dar câteva drepturi tot am câștigat. Putem protesta, dacă nu ne rup oasele și nu ne gazează jandarmii, putem vota liber, dar unii sunt leneși sau ignoranți, putem călători în afara granițelor ţarii, dacă ne ţine buzunarul…

– Putem călători în afara ţării? întreabă plin de uimire.

– Da, putem alege dintr-o mulţime de oferte și încep să explic cum am procedat eu când am ales o destinaţie de vacanță în Grecia, pe Riviera Olimpului, la Paralia Katerini. Îi spun cât de mult a avansat tehnologia și îi vorbesc despre computer, internet și telefonul mobil. Caut în rucsac și i-l arăt. Nu știu cât înţelege pentru că al meu este descărcat. Îi spun de Christian Tour și de posibilitatea de a face rezervările direct de pe telefon.

Sursa foto: sindromania.ro, dartur.md, grecia.de-weekend.ro, pe-drumuri.ro, youtube.com, christiantour.ro

Oferte Early Booking este primul lucru cu care te întâmpină site-ul lor. Cum nu știi ce înseamnă „early booking”, află că este o modalitate de achiziționare a unui pachet turistic. Prin această ofertă beneficiezi de reducere de până la 55%, dacă plătești integral întregul pachet cu cel puţin 6 luni înainte de plecare. Ai posibilitatea să alegi cea mai bună unitate de cazare: aproape de plajă, vedere la mare sau alte facilităţi. Poţi alege orice loc din avion sau autocar.

Mă privește cu uimire când îi spun că poţi plăti online cu cardul, pe care i-l și arăt.

– Aici, pe bucata asta de plastic, se ţin banii? Și cum procedezi când alegi destinaţia?

– Întâi te hotărăști unde vrei să-ţi petreci vacanța, apoi dacă pleci cu avionul, autocarul sau individual, perioada care îţi convine și meniul all inclusive sau non-all inclusive. După ce ai încheiat selectarea, faci comanda și alegi modul de plată, cu cardul online sau cash la o agenție. Eu am ales My Hotel din Paralia Katerini (orașul dintre munte și mare) pentru că sunt aproape de o plajă lată care pătrunde lin în mare, cu nisip foarte fin și apă limpede și caldă. De aici pot pleca în turul celor șase mănăstiri ortodoxe de la Meteora, pot vizita Olimpul, insula Skiathos, orașul Salonic și multe altele.
Îmi amintesc mâncarea de cantină, carnea de vită care, oricum ar fi fost pregătită, prăjită, la grătar sau fiartă, tot tare era, iar noi o numeam „talpă”.
În Grecia, dacă ajungi, nu poţi rata vestita gyros (cu influenţe turcești) adaptată stilului de viaţă grecesc, carne prăjită pe rotisorul de kebab, mărunțită și pusă într-o lipie împreună cu ceapă, roșii, cartofi prăjiți și tzatziki. Tzatziki este un sos tradiţional, care poate fi folosit și separat, preparat din iaurt grecesc (din lapte de oaie sau capră) la care se adaugă castravete mărunțit, usturoi, sare, ulei de măsline, suc de lămâie, pătrunjel sau mărar. Ar mai fi dolmathakia, asemănătoare sarmalelor noastre vegetariene în foi de viţă de vie, dar speciale prin adaosul de muguri de pin și mentă. Caracatița, calmarul, scoicile sunt preparate cu mare artă în bucătăria grecească.

Sursa foto: romaniatv.net, tripadvisor.com, meetinthessaloniki.eu, getyourguide.com

Din nou sunetul răgușit al difuzoarelor se face auzit „Aici, Radio Vacanţa!” și îmi dau seama că este târziu și trebuie să găsesc drumul de întoarcere. Mă ridic, se ridică și el și facem câţiva pași împreună.

– Nu-ţi mai trebuie ziarul? mă întreabă întinzându-l spre mine.

– Nu, mersi, acum știu în ce dată am fost teleportată. Trebuie să plec în lumea mea.

– Stai puţin, ne vom mai întâlni vreodată?

– Cu siguranță, îi răspund în timp ce mă depărtez, iar în urechi îmi răsună același „Aici, Radio Vacanța! This is Radio Holidays! Ici Radio Vacances!…” și simt vibrația telefonului care repornește ca printr-o minune și afișează mesajul „Setează 28.11.2019„.

Probă sponsorizată de Christian Tour.

Articolul Aici, Radio Vacanța! a fost scris pentru SuperBlog 2019, ediția de toamnă.

29 de gânduri despre „„Aici, Radio Vacanța!”

  1. Să fiu sinceră, în timp ce scriam, mă gândeam că ai putea face corelația cu Radio Vacanța și, cum tu ai postat tot timpul articolul în prima zi, îmi ziceam „să vezi cum vei scrie altul”.😂 M-am liniștit după ce ţi l-am citit și am văzut că ai altă abordare. Amintirile din epoca aceea puteau fi asemănătoare.😂🤗

   Apreciat de 2 persoane

 1. Mă bucur să aflu că și tu ai în dotare o mașină a timpului, deci ne putem întâlni în orice vremuri, dar mai ales pe aceeași lungime de undă.
  Apropo de ficțiune: tocmai am fost anunțat că mâine îmi sosește „Metamorfoza”. Sper că și ție! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  1. Da, Petru, am această mașină. Zăcea pe undeva nebăgată în seamă.😃 Deși știu că trebuie s-o folosesc cu măsură (că mai dă erori), am văzut că pe aceeași lungime de undă funcționează bine.😃
   Astăzi am fost contactată telefonic de cei de la editură să mă anunțe că mâine aș putea primi cartea.😉

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.