Pledoaria pentru energie și confort începe cu o întrebare. Unde, dacă nu acasă, în căminul tău, ai vrea să te simți cel mai bine? Aici vrei să te regăsești după o zi de lucru, de multe ori istovitoare sau după o călătorie frumoasă, când la final te cheamă dorul de casă, iar pentru a fi primitoare ea trebuie să-ţi asigure tot confortul.

Când locuiești la bloc, dorinţa de liniște și izolare este greu de realizat, dar și mai greu este de pus în practică dorinţa de confort, căci în multe privințe ea nu depinde numai de tine, ci de încă alte câteva persoane cu care împarți spaţiile comune. Unele sunt doar cârcotașe, altele se cred atotștiutoare sau, chiar mai rău, sunt răuvoitoare. Oricum ar fi, o hotărâre comună este greu de luat, dar important este că până acum am reușit să cădem de acord, iar despre ajutor din partea autorităților locale nici nu s-a pus problema, nu exista pe atunci.

Locuind într-un bloc de beton destul de vechi, a fost nevoie de multe intervenții. De ce vorbesc la trecut? Pentru că ele s-au făcut în timp și, dacă stau să mă gândesc, cu mare greutate. Dacă aș fi știut atunci de Enermed Impex SRL sau de site-ul lor avizez.ro, de echipa lor de specialiști, doctori ingineri cu peste 20 de ani vechime în domeniul energetic, atestaţi ca auditori energetici gradul I, alta ar fi fost situaţia. Vă voi explica de ce.

Pe vremea când am început reabilitarea fațadei blocului nici nu auzisem de certificat energetic sau de audit energetic. Ce sunt acestea și la ce ne ajută? Certificatul energetic este un document devenit obligatoriu odată cu apariția Ordonanței Guvernului nr. 13/2016 prin care se modifică și completează Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. El trebuie afișat la loc vizibil în toate clădirile vizitate în mod frecvent de public (gen birouri, instituții, școli), dar este necesar și în cazul încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, de închiriere sau în cazul construcţiei unei noi clădiri. Certificatul energetic stabilește 7 clase de la A la G de performanţă energetică a clădirii, unde clasa A are consumul cel mai redus de energie ce se reflectă în cheltuielile cu întreținerea mai mici și confortul mai ridicat. Valabilitatea certificatului este de 10 ani, iar preţurile practicate sunt foarte avantajoase. În maxim 24 h de la primirea tuturor documentelor solicitate se eliberează certificatul energetic pentru București și județul Ilfov, județele Argeș, Prahova, Brașov, Giurgiu, Cluj, Timiș, Tulcea, Constanța, Sibiu, Dolj.

Dacă în urmă cu câţiva ani am fi știut de auditul energetic, studiul complex ce oferă soluții de reabilitare energetică, lucrurile erau mult mai simple. Prin intermediul camerelor marca TESTO, cu rezoluție 640×480 se pot detecta și vizualiza: conductele sparte, anveloparea greșită, infiltrațiile de apă la terase și acoperișuri, tâmplăria de calitate slabă, circuitele electrice defecte, infiltrațiile de aer exterior. Toate acestea se realizează cu ajutorul termografiei clădirii prin termoviziune.

Noi n-am cunoscut toate aceste lucruri mai mult decât necesare, așa că am făcut-o empiric. Introduseserăm cu toții centrale termice de apartament, dar consumul energetic era mare, iar decizia de a izola exteriorul blocului sau, cum se spune tehnic, de a anvelopa clădirea era urgentă. Observând trista experienţă a locatarilor din blocul vecin, cărora, la nici un an de la această operațiune, le-a căzut polistirenul, am căutat un constructor bun, care să respecte toate etapele, respectiv aplicarea corectă a adezivului pe plăcile de polistiren, montarea dublurilor (minim 5/mp), aplicarea plasei de fibră de sticlă, finisarea cu masa de șpaclu și aplicarea tencuielii decorative.

Blocul vecin după anvelopare

Am „delegat” pe unul dintre vecini să fie „diriginte de șantier” și să urmărească pas cu pas munca meseriașilor și modul cum folosesc materialele. La finalizarea lucrărilor n-am solicitat calculul coeficientului G, coeficient global de izolare termică, pentru că despre el doar acum am aflat.

Blocul nostru după anvelopare

După câţiva ani au apărut probleme la terasa blocului și dacă am fi folosit termografia clădirii sigur am fi depistat infiltrațiile înainte de a le vedea cu ochiul liber pe casa scării.

Infiltrații de apă pe casa scării din cauza terasei

Nu ne-am înţeles să construim un acoperiș (problema a fost costul ridicat), așa că am contactat o firmă de construcţii care să refacă hidroizolaţia terasei. Același vecin a urmărit toate fazele lucrării.

Terasa după refacerea izolaţiei

Toate acestea au însemnat căutări îndelungate ale firmelor din domeniu, ședințe interminabile cu vecinii și, evident, mult stres, dar…totul e bine, când se termină cu bine.

Viitorul este al clădirilor pasive, cu consum minim de energie prin folosirea panourilor solare pentru încălzirea apei sau a panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Poate, într-o zi, ne vom gândi și la aceste investiții tot mai necesare în vederea protejării planetei, dar și pentru reducerea costurilor cu întreținerea locuințelor.

Sursa foto: avizez.ro și arhiva personală

Probă sponsorizată de Enermed Impex SRL.

Articolul Pledoarie pentru energie și confort a fost scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă.

6 gânduri despre „Pledoarie pentru energie și confort

  1. Așa e, mare lucru niște oameni care știu ce fac, și eu am fost de mare acord.
    Dar sînt surprinsă absolut că voi ați vrut și gata anveloparea… Eu stau într-un bloc care nici măcar n-are toți pereții exteriori, au terminat scara în ’89, au venit evenimentele de-atunci și, deși mai era în proiect o scară, așa a rămas, cu un zid exterior de 8 etaje ca între scări, nu ca bloc terminat, nu știu tehnic denumirea. Cît ne-am rugat de toți primarii perindați… no way, că nu-i stradal.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Aaa, la noi autorizația vine repede, dacă e pe banii tăi. Tot ce am făcut a fost pe banii noștri. La un moment dat legislația fiscală prevedea niște facilităţi pentru cei care făceau astfel de lucrări. Nici de ălea n-am avut parte pentru că n-a aprobat consiliul local.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.