Avem impresia că ne pricepem la tot și în toate, iar acest lucru explică apariția, precum ciupercile în urma ploii, a multor clădiri inestetice, cu impact vizual negativ ce denotă de cele mai multe ori un haos urbanistic. Fenomenul nu este unul local, ci general valabil în Romania unde s-a construit în ultimii ani după „putință” ignorând și PUG-ul (Planul Urbanistic General) și PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) aprobate de consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale și avizate de comisiile tehnice ale primăriilor. Altfel cum ar fi apărut uriașii cu peste zece niveluri între case cu cel mult P+2 ? Nu au ţinut cont nici de vecinătăţi, nici de acorduri și avize. Nu este suficient să-ţi dorești o casă, până la edificarea ei trebuie să urmezi niște pași firești, stabiliţi de legislația în materie și pentru care nu ai pregătirea necesară. Casa mult visată s-ar putea să nu se încadreze în cele două planuri (PUG și PUZ), terenul de care dispui să nu-ţi permită construirea sau poziţionarea ei corectă, să nu poţi obține avizele și acordurile necesare. Amenzile sunt mari și, nu de puţine ori, instanţa a dispus demolarea imobilelor care nu respectă legislația.

Colaborarea cu specialiștii în domeniu este mai mult decât necesară. Cum poţi găsi arhitectul căruia să-i încredințezi visul tău? Informându-te. Gândește de două ori înainte de a lua o decizie. Casa nu o construiești pentru cinci ani, zece, douăzeci, ci pentru totdeauna. Ar fi regretabil ca printr-o decizie luată pe fugă să pierzi bani. Caută un arhitect cu experiență, care să fie alături de tine de la faza de proiect până la finalizarea construcţiei. Vei spune că acest lucru presupune costuri mai mari. Când nu te vei descurca în hăţișurile tehnice și legislative, vei înţelege că nu prețul este criteriul de selecție al unui arhitect, ci calitatea, experienţa și seriozitatea. În acest context, vă propun să accesați link-ul https://www.aia-proiect.ro/ pentru a descoperi colectivul de specialiști de la AIA Proiect. Din catalogul proiectelor de case vei putea alege: proiecte case parter, proiecte case cu etaj, proiecte case cu mansardă și proiecte case personalizate.

Sfaturi pentru cititori

 1. Așa cum spunea Robert A.M. Stern, „Dialogul dintre client și arhitect este o conversație cât se poate de intimă, întrucât atunci când vorbești despre construirea unei case, vorbești despre vise„. Este extrem de important ca arhitectul să cunoască preocupările celor care vor locui acolo, hobby-urile și necesităţile acestora. El poate oferi sfaturile necesare în cazul imposibilităţii realizării anumitor dorinţe și propune soluții noi. Astfel, proiectele AIA Proiect sunt optimizate și personalizate în funcție de amplasament și de cerinţele fiecărui client, la final ele devenind unice.
 2. Odată finalizate discuţiile, documentele preliminare îţi vor fi prezentate pentru verificare, evaluarea lor făcându-se împreună cu reprezentantul firmei. Decizia finală îţi va aparține.
 3. Proiectul definitivat, incluzând arhitectura, structura și instalațiile, îţi va fi înmânat în vederea obținerii certificatului de urbanism și a autorizației de construire. AIA Proiect este în măsură să asigure, la solicitare, tot suportul pentru obținerea acestora. De asemenea îți poate pune la dispoziție un arhitect de amenajare interior care va veni cu soluții de optimizare a spațiilor și de achiziționare a materialelor și mobilierului, va urmări execuţia lucrărilor.

Am detaliat aceste aspecte pentru a înţelege cât de important este aportul unui arhitect în realizarea visului tău.

Arhitectura este arta și știinţa, în același timp, de a proiecta clădiri sau anumite structuri de construcţii. Arhitectul este cel care, prin proiectul lui, dă suflet unei case. De aceea relația dintre arhitect și beneficiarul lucrării trebuie să fie strânsă. În urma analizelor și evaluărilor făcute împreună, casa trebuie să reflecte spiritul celui care o va locui.

Am ales să structurez acest articol în două părți distincte și în prima parte să ofer sfaturi, gândind că realitatea are întâietate. Visul l-am lăsat la urmă pentru că are importanţă mare doar pentru mine.

Casa de vis, casa de suflet

De mă veţi întreba unde mi-ar plăcea să locuiesc, răspunsul ar fi simplu, „pe pământ” și nu mă voi referi la planetă. M-am săturat de „cutiile” comuniste, cenușii și impersonale. Casa trebuie să fie asemeni unei haine pe care o îmbraci cu drag și în care trebuie să te simți bine și împlinit.

Casa pe care o visez nu trebuie să fie mare, căci nu vreau să mă pierd în ea. Vreau să-mi pot regăsi ușor gândurile, nu să le caut în zadar. Casa pe care o visez trebuie construită direct pe sol, pentru că mi-au ajuns anii de înălțime, vreau un loc pentru rădăcinile mele. Să mă simt în largul meu, casa ar trebui să adune tot soarele, de est și de la vest. Să-l pot admira ca pe un tablou și la răsărit și la apus. Am uitat să vă spun că vreau dimineața, la cafea, prin spaţiile mari, vitrate, să mă privească glicinia cea mov și bogată, glicinia ce-mi colorează peretele de răsărit. Și cu cafeaua în mână să privesc în zare până unde ochii mă dor de albastrul cerului. De-ar fi vreun pârâiaș aproape, nu l-aș refuza să-mi cânte, poate chiar am murmura ceva-mpreună. Nu știu ce, sigur voi învăța ceva pe limba lui. Un teren puţin în pantă ar constitui un avantaj, căci unul drept ca-n palmă nu mi-ar spune nimic.

Pe cât de futurist ar fi exteriorul, pe-atât de intim aș decora-o la interior. În casa sufletului meu aș vrea neapărat un șemineu cu masca strălucindă de fontă bine lustruită, iar locul lui ar fi de la sine înţeles în living, inima căminului, locul de șuetă și de cafea cu prietenii. Încălzirea prin pardoseală va înlocui banalele calorifere din tablă. Tablourile își vor găsi locul binemeritat pe pereții zugrăviți în culori calde. Nu-mi plac pereții albi, sunt prea reci și austeri. Pereți de spital, de chilii, de birouri oficiale. Oricât aș încerca să-i încălzesc folosind accesorii viu colorate, cam aceeași senzaţie mi-ar da. Doar anumite încăperi ar trebui să aibă uși, celelalte putând comunica între ele, visul meu vrea libertate, multă libertate, nu uși închise. Iar locul florilor, fără de care nu concep fericirea, ar fi peste tot, în casă, afară și în suflet. Casa de vis va accepta tehnologia cea mai performantă, de la dotările bucătăriei, băii, la sistemul audio și panourile fotovoltaice. Și, de ce nu (?), la sistemul de supraveghere.

Câteodată mă va cuprinde nostalgia ușilor vecinilor trântite în plină noapte, a strigătelor și a manelelor unora (doar așa mai afli ce evenimente au în familie) sau a momentelor în care slobozi printre dinți câte una, că apa nu mai urcă și tu rămâi cu șamponul în păr așteptând să-nchidă cei de la etajele inferioare.

Sursa foto: aia-proiect.ro

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă.

21 de gânduri despre „Să te trezești în fiecare dimineață zâmbind

  1. Mi s-a părut una dintre cele mai grele probe. Mi-a luat ceva timp pentru că nu mă hotăram cum s-o abordez. Să transform totul într-o poveste, nu puteam îmbina partea de proiectare și cerințele cu partea de imaginație. Nici acum nu știu, dacă am procedat bine sau rău, juriul va hotărî.
   Eu mă bucur că v-a plăcut și că vă simt aproape de mine în acest concurs. Ieri am scris al zecelea articol (cu publicarea lor sunt mai în urmă) și mă gândeam că nu mai am mult și ajung la jumătatea concursului.
   Îţi mulțumesc mult pentru susținere!
   O duminică frumoasă, Petru!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.