De câte ori trec pe strada Mitropoliei, nu mă pot abține să nu mă opresc locului câteva minute și să admir casa de la numărul (fatidic) 13.

Datează din secolul XVIII, mai exact 1787 și a fost construită în locul casei argintarului Sebastian Han de către văduva nobilului maghiar Bethlen Gergely. Stilul baroc târziu caracteristic acestei clădiri o apropie de arhitectura Palatului Brukenthal (în prezent muzeu), fapt care i-a atras și denumirea de Micul Palat.

Clădirea are forma dreptunghiulară, o curte interioară mare, două etaje și o mansardă care a fost construită în mai multe etape. Punctul de atracție îl constituie cele două cariatide. Provenind din limba greacă, cuvântul cariatide înseamnă fecioare din Caria, oraș antic din Peloponez. Cariatidele sunt fecioare drapate după moda antică și îndeplinesc rolul de coloane sau pilaștri ce sprijină cu ușurință un balcon, o intrare sau acoperișul. În cazul acestei case susțin balconul cu balustrada din fier forjat.

La parter, în spatele porților este o loggie cu arcade semicirculare baroce care consolidează coridorul de acces la încăperile nivelului doi.

În secolul XVIII, fundația unei clădiri se făcea din piatră de râu pusă pe două rânduri între care se turna mortar obținut dintr-un amestec de nisip, pământ galben, apă și var. În funcție de perioada când a fost stins și cât a fost ţinut în groapă, varul putea fi folosit și la zidărie și la tencuială. El și pământul galben (argila) asigurau liantul mortarului. Pentru sporirea rezistenței, argila se amesteca cu piatră măcinată.

Când ajunge să depășească nivelul pietrei apa din sol afectează cărămida, iar renovarile din anii ’70 prin acoperire cu ciment au produs degradări și mai mari anumitor clădiri.

Nu este cazul acestei clădiri. În prezent Casa cu Cariatide servește ca internat de liceu pentru vorbitorii de limbă germană din Sibiu.

Fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite fără acordul meu expres.

8 gânduri despre „Casa cu Cariatide din Sibiu

  1. Superbă, iar plimbarea prin frumosul tau oraș. Azi ne prezinti o opera de arta. E foarte frumoasa. Frumoase cariatidele (nici eu nu știam denumirea). Mă bucur că este în „circuit” casa, că trăiește. Mă ntristeaza delăsarea și nepăsarea vis a vis de unele monumente istorice – case, ce se distrug, degradează. Nu i cazul aici. ☺️
    Bafta pe mai departe! Și o săptămână perfecta. 😚♥️

    Apreciat de 1 persoană

  2. Si eu iubesc Sibiul. Ma simt bine ori de câte ori ma aflu chiar dacă sunt doar în treacăt sau în vizita de câteva zile. Când plecam spre Austria chiar dacă am putea opta pentru un alt traseu noi alegem sa inoptam în Sibiu și uneori stam și următoarea zi dacă timpul ne permite. Cand esti in interes de servici nu poți fi decât condiționat de program.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.