În călătoria mea prin „universul” acestui concurs, a venit rândul probei a șasea, despre tehnologie. Mă uit fix, ca o capră (sau oricare alt animal) la ceas, preț de vreo cinci minute la enunțul probei și mă cuprinde brusc angoasa. Eu și tehnologia. Bineînțeles că recunosc rolul ei, bineînțeles că mi-ar fi greu să trăiesc fără ea, dar singurul lucru pe care știu foarte bine să-l fac este să-mi comand echipamentele electronice necesare.

Tehnologia la tine acasă este obiectivul principal al Spacer.ro, cel care de șapte ani are misiunea de a produce și livra în fiecare casă echipamente electronice și IT. Accesorii laptop, periferice PC, accesorii smartphone, componente PC, boxe, rucsacuri, scaune gaming sunt doar câteva dintre produsele pe care le comercializează.

N-am idee despre ce ar trebui să vă vorbesc, așa că iau lângă mine cafeaua și pachetul de ţigări (am voie să spun asta?) și privesc copacul de dincolo de fereastră. A venit toamna și frunzele i s-au cam îngălbenit. Privindu-l îmi amintesc o întâmplare hazlie. Anul trecut, pe vremea asta, am hotărât să-mi cumpăr alt telefon. Nu că cel pe care îl aveam nu mai era bun, dar voiam unul performant într-ale fotografiei și filmărilor. Mulţi spuneau că mai bine aș investi într-un aparat foto, care nu era cu mult mai scump decât telefonul, dar eu știam de ce vreau acest lucru. La concerte, dacă nu ai acreditare, nu te lasă să filmezi cu aparate foto profesionale, or de telefon nu te întreabă nimeni. Studiez eu bine oferta și mă decid. După o săptămână primesc coletul, desfac pachetul cu înfrigurare și extrag din cutie telefonul. Era, în sfârșit, al meu, puteam face fotografii și filmări după gustul meu, dar puteam asculta în căști și muzica preferată. Scot și căștile și pun bine cutia. Sunetul din căști bun, nimic de zis, dar vreo săptămână m-am tot chinuit cu ele pentru că îmi alunecau din urechi, deși alesesem silicoanele potrivite. Atunci îmi vine ideea să folosesc vechile mele căști de care eram mai mult decât mulțumită, dar stupoare (!) intrarea telefonului nu se potrivea. Caut pe internet adaptoare și îmi comand unul care nu întârzie să apară. Las totul de-o parte să fac proba. Nu funcționează, dar telefonul îmi transmite un mesaj simplu și inteligent: nu vrea decât cu adaptorul produs de firma lui. Și…atunci mi se aprinde un mare bec. Caut cutia, scotocesc prin ea și (bingo!) găsesc adaptorul original. Desigur, veţi spune că orice om cu scaun la cap (de ce scaun la cap?) ar fi verificat bine cutia telefonului, dar eu nu sunt „orice om” și am doar scaun gaming.

Sunt abonată la o anumită companie de internet, cablu și telefonie și, pentru că tot schimbă câte ceva în setările lor, routerul îmi făcea figuri. Informatica fiind o limbă grea pentru mine, apelam la specialistul care mă scotea din impas, o bagatelă pentru el. De la o vreme a cam obosit și, profitând de introducerea fibrei optice, am solicitat companiei să-mi instaleze routerul lor. Așa am scăpat de o grijă, sper. Când nu te descurci singur, trebuie găsită rapid o soluție.

Am primit în această vară o boxă inteligentă, de top, cu conectivitate wireless, ce poate fi controlată vocal de la distanță prin sistemul Alexa. Tare mi-aș fi dorit ca dimineața la cafea să stau la taifas cu Alexa. Să o întreb cum va fi vremea, cum e traficul, să o rog să-mi caute rapid o anumită melodie sau un post radio. Numai că, în România, Alexa nu „vorbește și nici n-aude”. Poate… în viitor.

Ne familiarizăm greu cu tehnologia nou apărută, câteodată simţim că este peste puterile noastre de înțelegere, dar trebuie să ţinem pasul cu ea, nu pentru că ar fi o modă, ci o necesitate. De la confort și până la informație, totul este tehnologie.

Sursa foto: spacer.ro

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă.

16 gânduri despre „Eu și tehnologia?

  1. Gică Contra – Chiar îmi trebuie un mouse. Mă uitai la ăștia, am zis să accesez și un link să vă puncteze mai serios. Când colo, n-au toate detaliile – spre exemplu, eu vreau unul mic pentru notebook, preferabil cuplabil BT (la interfața nativă a calculatorului). Nu pot vedea dimensiuni, BT.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.