Poţi face ocolul Pământului în câteva zile? Cum? Simplu. Tu știi foarte bine ce vrei să vizitezi și, dacă nu ai încă preferințe, Christian Tour te poate scoate din impas.

Pentru început voi alege circuite exotice Christian Tour. Bali, Maldive, Mauritius…Filipine, Barbados… Sună bine și arată și mai bine.

Albastrul cerului pierzându-se la orizont în albastrul intens al oceanului, palmierii, nisipul auriu, toate mă duc cu gândul la leneveală, plajă și scufundări.

Cred că totuși ar trebui să deschid și oferta de circuite culturale Christian Tour. Anglia-Benelux, Austria-Germania-Cehia, Bulgaria, Croazieră pe Nil…

Da, croaziera pe Nil poate fi prima alegere.

Prin generală m-am îndrăgostit iremediabil de arhitectura egipteană. Citeam despre sarcofage, mumii, temple, hieroglife… și celebra Moarte pe Nil a Agathei Christie.

Piramidele de la Gizeh (am să-i spun în continuare așa chiar dacă între timp am înțeles că este denumirea germană a ţinutului Giza) ale faraonilor Khufu (cea mai mare dintre ele, una din cele șapte minuni ale lumii antice), Khefre și Menkaure (denumiţi de greci Kheops, Khefren și Mykerinos) m-au determinat să citesc despre arta egipteană.

Mă fascinau prin precizia calculelor de rezistență, iar pentru mine era de ne-nţeles cum au transportat blocurile de piatră în deșert într-o perioadă pe care o numim preistorie, acum 5000 de ani. Scriitorul elvețian Erich von Däniken și cartea sa Amintiri despre viitor îmi alimentau imaginația adolescentină cu teoriile despre intervenția extratereștrilor în viața pământeană, în construcția piramidelor.

Nici acum nu-mi sunt prea clare explicațiile oferite de către specialiști (teoria rampei și a săniilor) căci, dacă munceau la ridicarea lor câteva mii de oameni, alte mii ar fi trebuit să le asigure apa, hrana, mii de animale trebuiau crescute pentru sacrificare, aveau nevoie de un loc pentru odihnă. Nu mai pun și timpul relativ scurt în care erau ridicate, fără a beneficia de utilajele performante de astăzi. Un bloc de piatră cântărește 2 tone. Numai pentru ridicarea piramidei lui Kheops a fost nevoie de două milioane de blocuri, iar teoria planului înclinat cu care le-ar fi ridicat până la 139 de metri nu-mi pare realistă.

Dar mai mult decât piramidele și Sfinxul mutilat de soldații lui Napoleon, m-au fascinat templele lor.

Luxor este vestitul și inegalabilul oraș construit parțial peste ruinele Tebei, vechea capitală a Egiptului de Sus, malul estic al Nilului fiind destinat celor vii, aici locuiau faraonii și supușii lor, iar malul vestic celor morţi.

Din templul închinat lui Amon-Ra din Karnak doar coloanele imense au rezistat timpului și sunt dovada unei civilivaţii demult apuse.

La Karnak se află și templul lui Ramses al II-lea, poate cel mai cunoscut faraon din istorie, faraonul pe care unii îl numesc „faraonul biblic”(deși s-ar părea că este confundat cu fiul său), cel căruia Moise i-a cerut eliberarea de sclavie a poporului lui Israel.

Valea Regilor denumită și valea din mijlocul munților este locul ales de faraoni pentru odihna trupurilor. Multe dintre morminte au fost devastate și jefuite de căutătorii de comori. Era și motivul pentru care intrările se ascundeau cu mare vicleșug, iar după înhumare se zideau. Egiptologii consideră că încă mai există multe morminte nedescoperite. Nu pentru toate este permis accesul vizitatorilor, ele intrând în conservare și restaurare pe rând. Cele mai vizitate sunt ale faraonului copil Tutankhamon, Ramses al IV-lea și Ramses al VI-lea. De la intrarea mormintelor pornesc coridoare și pasaje, ai căror pereţi sunt pictați cu scene din viața defuncţilor și pătrund adânc în munte până la camerele mortuare.

Templul lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel închinat zeiţei Hathor a fost dedicat lui Nefertari, prima lui soție. Intrarea este străjuită de patru statui uriașe ce-i înfățișează pe faraon și Nefertari. De remarcat că statuile au dimensiuni egale, de regulă statuile femeilor erau mai mici.

Tot aici este mormântul singurei femei faraon, Hatshepsut, cunoscută ca un conducător pacifist într-o perioadă prosperă. Este un templu aparte ca și construcție. Coloanele sunt statui care o reprezintă pe femeia faraon cu barbă precum bărbații. După moartea acesteia, fiul vitreg Tutmes al III-lea a dispus ca numele ei să fie șters din scrierile vremii și din istorie, iar faţa statuilor a fost mutilată.

Și ce ar fi mai potivit pentru cineva atras de arhitectura vechilor egipteni decât o plimbare cu balonul cu aer cald peste Valea Regilor?

Din bucătăria tradiţională poate fi amintită baba ganoush, un fel de salată de vinete la care se adaugă pastă de susan, chimen, pudră de chili și zeamă de lămâie.

Shakshouka se prepară în două tigăi (de fier și de lut) și conține fasole boabe, carne, cartofi, roșii, condimente, deasupra cărora tronează două ouă ochiuri. Acest preparat se consumă la micul dejun.

Falafelul, preparat și la noi în ţară, este originar din Egipt, iar chiflele sunt făcute din boabe de fasole sau năut.

Am zăbovit mult timp în Egipt, ar trebui să pornesc spre următoarea destinaţie. Franţa castelelor și catedralelor, a muzeelor, a acordeonului și șansonetelor, a mâncărurilor rafinate și a vinurilor nobile este următoarea alegere pe care o fac. Parisul cu al lui Luvru, cartierul Montmartre, turnul Eiffel merită văzute măcar o dată în viață. De Montmartre se leagă numele unor pictori celebri precum Pissarro, Edgar Degas, Toulouse-Lautrec, Auguste Renoir sau Pablo Picasso, aici voi găsi Bazilica Sacre-Coeur, Muzeul Vieții Romantice, vestitele Moulin Rouge și Le Chat Noir, cafenele cu prăjitorie proprie de cafea, saloane de ceai și patiserie. Situat la 55 de km de centrul Parisului, în apropierea pădurii, Castelul Fontainebleau devenit ulterior palat este unul dintre cele mai mari din Franţa. Este locul în care Napoleon și-a luat rămas bun de la garda sa înainte de a pleca în exil. În anul 2008 nu am putut vizita decât parcul și am admirat frumoasa arhitectură a palatului.

De neratat Palatul Versailles, reședinţa lui Ludovic al XIV-lea, aflat la 20 de km de Paris.

Tocmai mă gândesc la cea de-a treia destinație și stabilesc să traversez Atlanticul și să vizitez New York-ul. Lista cu ce-mi doresc să văd este deja pregătită, dar ar trebui să mai reduc din ea. Rămân: Madison Square Garden, Muzeul Metropolitan de Artă Modernă, Empire State Building, Statuia Libertății, Carnegie Hall (poate prind vreun concert cu Joe Bonamassa la el acasă), Podul Brooklyn și Podul Manhattan. N-ar strica unul sau două spectacole pe Broadway. Salut, McDonalds, sosesc!

Până și gândul mi-a obosit de atâta umblătură. Zborul peste Oceanul Pacific spre ultima destinație, Tokio, s-a desfășurat în condiții perfecte, nici nu mă așteptam să fie altfel. Am auzit că poate fi vizitată Gradina de Est a Palatului Imperial. Construit pe locul fostului castel Edo, înconjurat de un parc mare, situat în centrul orașului Tokio, Palatul Imperial este protejat de șanțuri și pereți masivi de piatră. Am mai notat de vizitat Podul Jingu-Bashi și Muzeul Naţional și să nu cumva să uit să mănânc un sushi într-un restaurant kaiten-zushi din cartierul Shibuya. Ce bucate tradiţionale mi-aș mai dori să mănânc? Pot spune cu certitudine ce n-aș mânca: pește Fugu, denumit și porcul de râu. Desigur ar mai fi de văzut Tokyo Skytree, Turnul Tokio, Templul Meiji și…ar cam fi cazul să mă opresc.

Am ajuns la finalul călătoriei stabilind un record absolut, doar câteva ore. Bagajul meu a fost spiritul de aventură, imaginația și un telefon, însoțitorul meu fidel. De ce „Amintiri despre viitor”? Acest articol leagă o dragoste veche de o posibilă aventură în viitor.

Sursa foto: christiantour.ro, housingwire.com, wikipedia.org, nationalgeographic.com, britanica.com și portalturism.com

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă.

30 de gânduri despre „„Amintiri despre viitor”

  1. Mă fac să realizez cât de mici suntem noi, oamenii. Îmi place și arhitectura sumeriană (o parte din vestitele porţi le-am văzut la British Museum) și a Greciei antice și cea romană, dar nimic nu se compară cu cea a Egiptului. Mulțumesc!🤗

   Apreciat de 2 persoane

 1. Ca să rămân Gică Contra, trebuie să vă spun că o excursie organizată este comodă, chiar dacă este călătorie, nu sejur. Dar, te costă de 2,5-3 ori mai mult decât același lucru pe care ti-l organizezi singur. În plus, pe contul tău, ai timp să „miroși” locurile, să privești oamenii. Dacă este organizată, vezi doar ce vor ei să-ți arate. E adevărat că trebuie să petreci ceva timp planificând excursia, studiind.
  Cât privește ăștia care plătesc la SB, am comparat oferta lor pentru un loc îndepărtat cu călătoria mea. Pentru 10 zile cer cât am dat eu pentru 32 zile în același loc. Numai că, la mine sunt costurile totale, complete, inclusiv două amenzi de circulație încasate, cadouri, …. E adevărat că la ei nu plătești amenzi, dar sigur ai multe alte cheltuieli. Dacă participam la SB, nu m-aș fi abținut să nu le-o scriu.
  Îmi place însă povestea pe care ați scris-o dvs.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Ei, da. Chiar ești Gică Contra.😂 În Egipt este mai complicat pe cont propriu. Ai nevoie de ghid, care te cam taxează, dacă nu este excursie organizată. Este periculos să te aventurezi singur în afara perimetrului sigur. N-am idee cum este cu cazarea, în cazul celei organizate cazarea este ireproșabilă.
   În Austria, Franţa am fost pe cont propriu și nu am ieșit cu mult mai ieftin. Și nici amenzi nu am luat.
   Mulțumesc pentru aprecierea poveștii! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. Sigur că nu oriunde poți călători de capul tău. Sunt și alte zone similare sau mai periculoase ca Egiptul – prin Orientul Apropiat, prin unele locuri din America de Sud, și altele. Pe de altă parte, un pic de adrenalină e ca rock-ul.
    Mie-mi plac călătoriile, nu sejururile. Pentru luna de călătorie la care m-am referit, am muncit cel puțin trei luni cu planificarea.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Destinații de vis, prezentate mai mult decât îmbietor.
  Un gust dulce că, uite, am aflat atâtea lucruri interesante și un gust amar că s-au terminat „amintirile din viitor”! Mulțumesc & succes! 😘

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumesc, Ana! În alegerea destinațiilor am vrut să unesc culturi și civilizaţii diverse. Doar așa ocolul era complet. Mă gândisem să prind și America de Sus și Australia, dar era cam mult și, să spun drept, obosisem să scriu.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.