Copil fiind îmi plăcea „să stau în calea” celor mari, cum spunea bunica. Să-i urmăresc, să ascult ce spun și, mai ales, ce fac. Era curiozitatea copilăriei, era vremea dezlegării misterelor fascinante și pe atunci mi se părea că sunt mistere la tot pasul.

Când prietenele mătușii mele veneau în vizită, porneam în aventura cunoașterii. Așa am descoperit ritualul ibricului de cafea. Le auzeam râsetele înainte de a intra în curte și dădeam fuga la mama să o întreb dacă nu trebuie să-i duc ceva mătușii. Mama nu bănuia cauza întrebării mele pentru că de multe ori eram curierul lor. De altfel, locuiam într-o curte comună pentru că bunica nu a fost de acord să se construiască gard între casele celor doi copii ai ei. Și, cât a trăit, dorinţa i-a fost respectată. Câteodată se întâmpla să nu fie nimic de dus și atunci era musai să inventez ceva, de cele mai multe ori eram în căutarea motanului dispărut, care dormea bine mersi la umbră în grădină.

Nici nu intrau bine în casă gălăgioasele, că mătușă-mea trântea pe plita mașinii de gătit un ibric în care turna apă, iar mai apoi număra câteva lingurițe de praf maro dintr-o cutie de tablă de pe care zâmbea o femeie cu bucle blonde. Mai târziu am aflat că acel praf era un amestec de cafea cu năut. După ce își beau cafeaua condimentată cu toate povestioarele de prin oraș, duduile roteau ceștile cu mișcări circulare și le răsturnau pe farfurioarele de dedesubt. Urma să o roage în cor pe mătușa să le ghicească. Nu știu cât era ea de pricepută în materie de ghicit, dar ele plecau la fel de gălăgioase precum veniseră.

Am descoperit cu adevărat cafeaua și beneficiile ei mult mai târziu, în facultate, când îmi ţinea de urât în nopțile de studiu intens. La început i-am apreciat doar efectul, cu timpul m-a cucerit aroma. Îmi amintesc de cafeneaua lui Agop, de mirosul boabelor proaspăt prăjite după reţeta lui secretă, de cafeaua făcută în ibricul de cupru pe nisipul încins.

Nu fac parte din categoria împătimiţilor cafelei, nu beau mai mult de două pe zi și asta rar, îmi place să degust reţetele mai puţin cunoscute, cum ar fi cafeaua cu cardamon sau ghimbir, nu am făcut din ea o pasiune, precum cei care colindând lumea nu ratează momentul descoperirii unor reţete noi, dar fără o cafea aromată nu mi-aș putea porni motoarele dimineața.

Filtrul de cafea demult mă nemulţumește și am impresia că oricâtă cafea aș pune, rezultatul nu este cel așteptat. O bună prietenă m-a sfătuit să caut pe internet magazin online magNET.ro.

De aici și-a cumpărat espressorul automat Philips EP2235/40, dotat cu sistem de lapte LatteGo.

Prevăzut cu o tehnologie avansată, ajustează concentraţia și aroma băuturii, prepară 3 varietăţi de cafea: espresso, cafea și o reţetă pe bază de lapte, ajustează cantitatea de cafea și de lapte prin personalizare la o atingere de buton.

Funcționează cu cafea boabe și măcinată.

Este dotat cu râșniţă ceramică, și un filtru de apă AquaClean.

Având lângă mine un espressor atât de performant, nu voi mai face cafeaua la întâmplare, ci cu maximă precizie, având intensitatea, aroma și savoarea pe care mi-o doresc și totodată voi câstiga timp prețios dimineața, când fiecare minut contează.

Cu ea va începe o dimineață perfectă.

Sursa foto: magnet.ro, @magNET.ro și arhiva personală

Articol scris pentru SuperBlog 2019, ediția de toamnă.

13 gânduri despre „Începutul unei zile perfecte

  1. Mi a plăcut sueta la care voiai să participi. Și mie mi placeau discuțiile celor mari, până mă lua mama de-o șulfă și mă scotea din „mediu”. Frumos articol, buna cafeaua. 🤪
    Bafta. O săptămână frumoasa!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Tare îmbietoare arată cafeaua făcută de acest aparat! Poate o conving pe nepoată, când vine în țară, să ne luăm și noi unul la fel. Până atunci, ridic o ceașcă cu cafea pentru succesul tău, Constanța! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.