Călătoresc de unsprezece ani cu avionul, chiar și de două ori pe an. Nu zic că-i mult comparativ cu cei care fac zboruri lunare, poate și mai des, doar că după atâta timp, nu pot depăși un stereotip.

Cu două săptămâni înaintea plecării îmi instalez trolerul de cală în „mijlocul” livingului și tot pun sau înlătur obiectele în încercarea de a selecta bagajul. De ce am nevoie de atât de mult timp? Pentru că nu-mi place „în ultimul moment” când poți uita lucruri importante și pentru că sunt schimbătoare precum vremea. Ei, da, nu vreau să car „toată casa” cu mine, așa că trebuie să fiu selectivă.

Totul începe cu câteva luni înainte, când online achiziționez biletul de la Wizz Air. La început, pentru câțiva ani, compania Blue Air a asigurat transportul aerian Sibiu-Londra. Retragerea lor de pe această linie a cauzat prejudicii materiale celor pe care i-a anunțat în ultimul moment și care cumpăraseră cu mult timp înainte biletele. În această situaţie s-a aflat și fiica mea care nu a primit contravaloarea biletelor pierdute, deși a solicitat în repetate rânduri recuperarea pagubei.

Pentru călătorii prefer perioada de vară și vă voi spune de ce. În decembrie 2017 mă aflam pe Aeroportul Luton situat în nordul Londrei și așteptam îmbarcarea spre România, dar pe monitoare se afișau întruna zboruri anulate: spre Franţa, Italia, Germania, Olanda, Portugalia, Spania. Iarna grea se abătuse peste Europa. În zona de check-in vreo 40 de români, obosiți de așteptarea ce dura de cinci zile, voiau să ajungă la Bacău, dar zborul fusese anulat din cauza vremii. Cinci zile la rând reveniseră sperând să li se găsească locuri la zborurile spre România, indiferent de aeroport. Panicându-mă am sunat la Aeroportul Sibiu să întreb dacă voi putea zbura în acea zi. M-au liniștit spunându-mi că avionul a plecat din Sibiu spre Londra, dar cu foarte mare întârziere. Tot era ceva, știam că am cu ce mă întoarce, chiar dacă întârzierea a fost de 6 ore. Așa arată norocul, gândesc acum.

Odată cu achiziționarea biletului selectez și serviciul priority (10 euro dus-întors), deoarece dacă o faci ulterior online sau în aeroport costurile sunt mult mai mari. Nu o dată m-am întrebat, de ce acestor zboruri li se spune low-cost? Am calculat și de multe ori costul final al biletelor este chiar mai mare decât la o companie de linie (clasa Economy) unde pentru bagajul de mână până la 10 kg nu plătești, pentru bagajul de cală până la 23 de kg nu plătești, iar serviciile la bord sunt gratuite. O fi el biletul în sine mai ieftin la companiile low-cost, dar după ce se adaugă taxa pentru bagajul de cală, taxa pentru bagajul de mână (priority), taxa de serviciu, constați cu stupoare că prețul biletului s-a dublat (chiar dacă ai făcut rezervarea cu multe luni înainte) și nu mai este deloc low. Nu mai vorbesc despre penalitățile în cazul depășirii dimensiunilor sau greutăţii bagajelor ori suprataxarea în cazul check-in-ului online cu câteva ore înaintea zborului sau direct la aeroport. Din Sibiu este singura variantă de zbor spre Londra, deci nu am de ales.

Dacă la bagajul de cală dimensiunile maxime impuse de operatorul Wizz Air nu-mi creează probleme (149/119/171 cm), preferând trolere mult mai mici și greutatea sub 15 kg, nu același lucru pot spune despre politica Wizz Air relativ la bagajul de mână, politică ce se schimbă tot mai des. Întâmplător am găsit un bilet din vara anului 2017 unde se poate vedea că dimensiunile erau mai mari, atât la bagajul de mână gratuit, cât și la cel priority, dar și greutatea admisă era mai mare.

Mă întreb, cât va mai dura până vor înființa „taxa pe poșetă”? Portmoneul ni-l taxează bine!

Dacă anul acesta am cumpărat un troler de cală nou (am intrat într-un magazin împreună cu o prietenă care își căuta un astfel de obiect și am ieșit eu cu unul), îmi doresc ca până la următorul zbor să schimb și trolerul priority. Mărturisesc că m-am bucurat să descopăr Travelkit, magazinul specializat în bagaje de avion și accesorii de călătorie. Am aflat că sunt la curent cu toate modificările politicii de bagaje de mână Wizz Air, oferind sfaturi importante privind achiziționarea biletelor, cum și ce poți lua cu tine în bagajul de mână, ce este interzis să transporți cu avionul, inclusiv la cală.

Pe site-ul lor am găsit trolere ieftine, ieftin neînsemnând de calitate inferioară, ci faptul că Travelkit este distribuitorul direct al acestor bunuri destinate călătoriei, iar prețul nu este influențat de adaosurile intermediarilor. Dilema mea este vizavi de alegerea pe care urmează să o fac.

Elegantul Troler Aero Hard (55x40x20 cm) face parte din gama premium, cu carcasa din material rezistent de tip ABS, prevăzut cu 2 „roţi îngropate” ultra-rezistente, ce oferă capacitate mărită compartimentului destinat bagajului, fermoare de calitate superioară, bretele pentru fixarea hainelor, lacăt cifru-3 digiţi, la prețul promoțional de 199 lei.

Practicul Troler/Rucsac Smart 55 cm este ușor și solid, are mâner retractabil în interior și 2 roţi rezistente (perfect ca bagaj de mână), dar și bretele, putând fi folosit ca rucsac. Materialul din care este confecționat este foarte rezistent și are o greutate de numai 1,67 kg. Prețul promoțional este de 199 lei.

Pe de-o parte eleganţa, de cealaltă parte utilitatea. Ce mă sfătuiți să aleg?

Sursa foto:travelkit.ro și arhiva personală

Articol scris pentru SuperBlog 2019, ediția de toamnă.

11 gânduri despre „Low-cost?

  1. Da, e mare bătaie de cap cu bagajele şi cu schimbările. De pildă, am avut surpriza ca, acum doi ani, pe aeroportul din Germania, unul din ele, să nu-mi bage bagajul în suportul ăla de fier. Aici l-au verificat aşa. Depinde deci de toane. Tot acolo, am avut geanta mea, poşeta cum ar veni, ticsită de dulciuri, n-au avut nicio treabă. Aici au fost mai stricţi cu bagajul de mână.
    E foarte de ajutor un site specializat şi mai ales pus la punct cu toate schimbările companiei.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.