Citesc un articol pe Ora de Sibiu și mă pufnește râsul. „Amenzi de 2000 lei pentru trei sibieni care au furat afine din pădure”.

Se pare că, niște polițiști de la Serviciul Ordine Publică, desfășurând „ample acțiuni” pe raza a trei localități din județul Sibiu, au descoperit trei infractori deosebit de periculoși care au furat afine din pădure.

„Vigilenta” poliţie, despre care vă vorbeam, a aplicat celor trei amenzi contravenţionale în valoare totală de 2000 lei și a confiscat afinele, conform prevederilor Legii nr. 171/2010.

Stau și mă întreb dacă, ajunsă în pădure mi se face poftă și, în nemernicia mea, pun gura pe vreo zmeură sau mură, se cheamă că am săvârșit o infracțiune? Doamne, ce bine că au scornit această lege în 2010! Altfel ar fi trebuit ca ai mei părinţi să-mi închirieze un pat la arest.

Ciupercile otrăvitoare sunt scutite de taxe și dezincriminate în textul de lege? Aerul din pădure mai avem dreptul să-l respirăm sau e tot de furat?

Dar pe hoţii de lemne, pe cei care taie pădurea și fură cu camioanele, de multe ori în complicitate cu ocoalele silvice, pe sub nasul poliţiștilor, pe aceia când îi vor prinde și pedepsi?

Sursa foto:activenews.ro

18 gânduri despre „Vigilenţa poliţiei noastre!

 1. Constanţa, hoţii de lemne nu-s din rândul oamenilor obişnuiţi. Pe ăia nu-i prinde nimeni, doar nu renunţă nimeni la sfânta şpăguţă care le acoperă ochii şi le astupă urechile celor plătiţi de noi să vadă şi să audă ilegalităţile.
  Revenind: dacă îmi culeg eu o găleată să-mi fac gem, tot la amendă ajung? Sau e doar pentru comerţ amenda aia? Sunt ale cuiva de e considerat furt?

  Apreciat de 2 persoane

 2. Legea 31 din 2000 (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=22598), Art 2 lit. l, spunea ca este contraventie : „culegerea sau recoltarea în scopul comercializării, din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acestuia, de fructe de pădure, ciuperci comestibile, seminţe forestiere, plante medicinale şi aromatice, răşină, mlădiţe de răchită, frunze, ramuri, humus, iarbă, lucernă, cetină, muguri şi altele asemenea, fără autorizaţia unităţilor silvice sau fără acordul proprietarului şi în alte condiţii decât cele autorizate, precum şi nerespectarea normelor tehnice specifice, elaborate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură”.
  Politicienii s-au desteptat intre timp, e rost de amenzi si spagi daca lasi textul interpretabil, si Legea 31 din 2010 a fost inlocuita cu Legea 171 din 2010 (https://lege5.ro/Gratuit/geztmmjrhe/legea-nr-171-2010-privind-stabilirea-si-sanctionarea-contraventiilor-silvice) , unde avem doar Art 17, lit c: „recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului și/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii” .

  Si da, culegand ciuperci sau fructe de padure pentru uzul tau personal sau familial faci o contraventie si esti pasibil de amenda. A disparut din lege „in scopul comercializarii”. Un lucru bun, inca avem voie sa bem apa din izvoare.

  Trei procese la judecatoria Gorj (https://lege5.ro/Search?Mode=2&Search_SectionTypeId=96&did=geztmmjrhe&pid=gqztknzzgi2to&Search_Term=recoltarea%20din%20fondul%20forestier%20na%C8%9Bional%20a%20produselor%20nelemnoase%20specifice,%20f%C4%83r%C4%83%20acordul%20proprietarului%20%C8%99i/sau%20al%20ocolului%20silvic%20care%20asigur%C4%83%20administrarea%20p%C4%83durii;), la doi dintre reclamanti le-a fost anulata amenda si inlocuita cu avertisment iar unul a ramas cu amenda. In toate cele 3 cazuri, culegatorii au fost considerati vinovati.

  Atat ii duce capul pe legislatori, asta avem.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Foarte bine ca le-a dat amenda la braconierii aia de afine, merisoare si ciuperci de padure. Contrabandistii astia cu fructe de padure sunt foarte periculosi, caci vand populatiei produse naturale… Trebuie din alea de plastic de la suprmarket. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 4. Păi nu e normal la noi? Sunt amendați doar cei săraci, cum e băbuța care vinde pătrunjelul pe marginea trotuarului sau sărmanii care culeg câteva afine, să-și facă bani de pâine. Barosanii care fură cu nemiluita ajun baroni în partide și dictează legi.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și ne mai minunăm că s-a schimbat clima și vin tornadele peste noi, iar animalele sălbatice bântuie pe străzile orașelor.
   După ’89 am sperat că vom avea parte de o viaţă normală, dar de 30 de ani ne conduce o clasă politică iresponsabilă și coruptă.😟

   Apreciat de 1 persoană

 5. Multumiti din inima partidelor conduse de ambasadele straine din Est, din Vest si din Orientul Mijlociu, si mai cu seama d-lui Klaus Iohannis prietenul fidel al NATO al d-lui Trump si al taietorilor de lemne din Imperiul Austro-Ungar care au pus stapânire pe România din ’89 pâna azi si pâna se vor trezi si unii toti românii împotriva acestei caracatite cu tentacule gretoase ce suge nesatula natiunea româna, chiar si de sufletele inocente… ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 6. Păi, dragilor, ca să citez pe cineva, suntem treji, fiecare de capul lui. Ion Caramitru zis-a la revoluție către Dinescu „Mircea, fă-te că lucrezi.”, iar peste ani, dezisu-s-a și tot dezis, tot el. E treaz, dar așa e el, talentat-tare talentat, dar ca actor; Andrei Caramitru, la fel, e treaz, dar așa e el … și tot așa șii Iohannis, e treaz, le are cu pădurile pt austrieci, e treaz, așa e el, mereu în vacanțe, pas cu pas.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.