Peste 450 de ani de istorie, multe modificări și completări arhitecturale, un vast centru cultural sunt doar câteva caracteristici ale clădirii Somerset House.

Aripa inițială a clădirii, în stil georgian, a fost construită pe locul unui palat cu arhitectură renascentistă ce a aparținut în secolul XVI ducelui de Somerset. Edward Seymour duce de Somerset nu şi-a văzut palatul terminat pentru că în 1552 a fost executat în Tower Hill, iar clădirea a trecut în proprietatea coroanei. În acest palat a locuit o perioadă de timp viitoarea regină Elisabeta I, apoi Anne a Danemarcei, soția regelui James I, Henriette Marie, soția lui Carol I şi Catherine de Braganza, soția lui Carol al II-lea.

În 1775 vechiul palat Somerset a fost demolat.

S-a aprobat şi reconstruit până în anul 1780 aripa de nord dinspre Strand, aripa dinspre râul Tamisa a fost gata 6 ani mai târziu, apoi aripile de est şi vest. Lucrările s-au finalizat până în anul 1819.

Aripa de sud (dinspre Tamisa)

Aripa de vest

Aripa de est

Aripa de nord (dinspre Strand)

Fiind o construcție mare, a adăpostit multe instituții precum: Academia Regală, Societatea Regală, Societatea Geologică, Societatea Astronomică Regală, Consiliul Marinei, Fiscul, Registratorul General al Nașterilor, Căsătoriile şi Deceselor şi alte departamente guvernamentale.

În cel de-al doilea război mondial o parte din aripile de sud şi de vest au fost distruse de bombe. Reparațiile au durat până în anul 1952.

Din 1984 s-a hotărât ca Somerset House să fie centru pentru artă şi cultură. Prima instituție care s-a mutat în clădire a fost Institutul de Artă Courtauld, dar cel mai mare chiriaş este King’s College, al cărui Institut Cultural ocupă o mare parte a aripii de est.

Clădirii neoclasice în stil georgian construită în jurul unui quadrangle (curte interioară pătrată sau dreptunghiulară) i s-au adăugat aripile de est şi vest în stil victorian.

Accesul în curtea interioară se face din Strand prin poarta aripii de nord.

Intrările de est, sud şi vest sunt străjuite de coloane zvelte cu capiteluri în stil corintic, împodobite cu frunze de acant. Pe ziduri sunt bazoreliefuri ce reprezintă diverse scene și personaje.

Curtea Fountain Edmond J. Safra vara găzduiește concerte, festivaluri de film şi instalații de artă şi design, iar iarna se transformă în patinoar.

Toate fotografiile și filmările din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite decât cu acordul meu expres.

2 gânduri despre „Somerset House

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.