Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului a găzduit spectacolul de operă Nabucco de Giuseppe Verdi.

Evenimentul a fost organizat de Compania Opera Vox în parteneriat cu Mitropolia Ardealului, Muzeul Astra și Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

Pe lângă invitații speciali, soprana Stefania Spaggiari și baritonul Alfio Grasso din Italia, pe scenă au urcat voci aplaudate în teatrele de operă din Roma, Verona și Madrid, Orchestra și Corpul de Balet „Opera Vox” și Corul Facultății de Muzică Religioasă al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, sub bagheta dirijorului Leonard Dumitru și în regia apreciatului Alfio Grasso.

Compusă în III acte, opera Nabucco prezintă pe de-o parte drama poporului evreu cucerit de babilonieni, precum și intrigile din Babilonul condus de Nabucadneţar, cunoscut sub numele de Nabucodonosor al II-lea.

Fiica legitimă a lui Nabucco, Fenena, este luată ostatică de către evrei, iar profetul Zaccaria o dă în paza lui Ismaele, un tânăr ofițer evreu. Cei doi se îndrăgostesc și Fenena se convertește la credința iudaică. De Ismaele se îndrăgostește și Abigaille, sora Fenenei. Într-un marș triumfător intră în scenă Nabucco care o cere pe Fenena înapoi. Zaccaria refuză, iar Nabucco poruncește soldaților să dea foc templului. Evreii supraviețuitori împreună cu Fenena sunt luaţi prizonieri și deportaţi în robie în Babilon.

Abigaille descoperă că nu este fiica lui Nabucco, ci doar o sclavă adoptată. Nabucco se consideră trădat de poporul său, îi blestemă pe zei și se autoproclamă Zeu al Universului, lucru care îl mânie pe Iehova (Iahve). Trăsnetul lui face să cadă coroana de pe fruntea regelui, iar Nabucco înnebunește. Abigaille ridică de la pământ coroana și o așază pe cap. Nu-i este greu să îl convingă pe regele nebun să semneze condamnarea la moarte a evreilor. Nabucco o cere pe Fenena, dar i se spune că s-a convertit și va muri împreună cu ceilalți evrei. În zadar se roagă regele, Abigaille rămâne neînduplecată și poruncește arestarea lui. Evreii își deplâng ţara cucerită și lipsa de libertate, dar Zaccaria îi îmbărbătează cu profeţia distrugerii Babilonului.

Corul Robilor

Nabucco își revine și îl recunoaște pe Iehova drept Dumnezeu. Un marș funebru o însoțește pe Fenena la moarte, dar este salvată de tatăl său aflat în fruntea soldaților credincioși. El le ordonă să doboare idolul lui Baal. Abigaille se otrăvește, iar înainte de a muri cere iertare Fenenei și îndurare lui Iehova.

Acesta este subiectul celebrei opere, care, într-un fel l-a salvat de la „sinucidere” pe Verdi. Comanda primită de la directorul Scalei din Milano l-a găsit pe Giuseppe Verdi într-un moment de grea cumpănă. Îi murise fiica la vârsta de un an și patru luni, apoi fiul, la exact aceeași vârstă, care a fost urmat de decesul soţiei din cauza unei encefalite. Scrierea operei Nabucco a canalizat atenția compozitorului într-o altă direcție.

Cum au apreciat spectatorii acest spectacol de excepție veţi vedea în scurta înregistrare de mai jos. De menționat că, la cererea publicului, Corul Robilor a fost din nou cântat la final în limba română și încă o dată în limba italiană.

Fotografiile și filmările fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite decât cu acordul meu expres.

10 gânduri despre „Opera Nabucco într-un cadru de excepție

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.