Așa cum promiteam în articolul despre Strada Cetăţii, astăzi voi scrie despre șanțul de apă și zidul de apărare al Sibiului.

De câte ori mă cuprinde lehamitea, vis a vis de politică și politicienii români, prefer să mă retrag printre monumentele istorice și povestea din spatele lor.

În perioada romană se numea Cedonia, în secolul XII apar mențiuni sub numele de Cibin, ca un secol mai târziu denumirea orașului să devină Hermannstadt (orașul lui Hermann, conducător al sașilor stabiliţi aici).

Are fortificații construite în trei etape, în secolele XIII, XIV și XV, din piatră și cărămidă roșie, ceea ce a făcut să fie cunoscut și sub denumirea de Cetatea Roșie. În articolul despre Pasajul Scărilor aţi putut vedea o parte din zidul de apărare de pe latura vestică. Astăzi voi prezenta latura estică și nordică a Zidului, zid care la sfârșitul secolului XVI era străjuit de 39 de turnuri și 4 turnuri-poartă, avea bastioane și curtine.

Am scris despre turnurile de pe strada Cetăţii, precum și despre Turnul de poartă de pe strada Alexandru Odobescu, din dreptul Pasajului Scărilor. Restul turnurilor existente, fiind dispersate, le voi prezenta separat. Revenind la tema noastră, voi începe prin a spune două cuvinte despre Turnul Poarta Cisnădiei, turn ce nu mai există. Istoricii îl localizează la întretăierea străzii Nicolae Bălcescu (pe vremuri strada Cisnădiei) și strada Tribunei. Imaginile acestui turn le datorăm pictorului Johann Bobel.

Sursa foto:ro.wikipedia.org

În anul 1594, atât turnul, cât și poarta, au fost transformate în ruine de incendiul produs de un trăsnet. Reconstruite, au fost demolate în 1839 permițând realizarea unei mai bune legături între diferitele zone ale orașului care se extinsese. Se presupune că pe această poartă ar fi intrat Mihai Viteazu după bătălia de la Șelimbăr.

Pe zidurile bastionului Porții Cisnadiei, în perioada 1792-1807, a fost ridicată Cazarma ce adăpostea ofițerii austrieci din armata habsburgică. A căzut pradă demolărilor comuniste.

Surse foto:pinterest.com și tribuna.ro

Astăzi se poate vedea doar zidul medieval. Este punctul de la care plecăm în incursiunea în trecut.

Din dreptul fostei cazarme (acum parcare) până la Turnul Gros, zidul are trei deschideri spre parcul din strada Cetăţii.

Parcul era în perioada medievală șanțul de apă dintre turnuri și zidul exterior. Acum, vara, au loc concerte de rock alternativ.

În onoarea actorilor prezenţi în Sibiu la Festivalul Internaţional de Teatru, aleea a fost pavată cu stele și numele lor.

Zidul exterior are o înălțime de până la 10 m.

Am ajuns în dreptul monumentului ridicat în 1829 în cinstea împăratului Francisc I.

În faţa monumentului este fântâna arteziană construită în 1981 după proiectul arhitectului Dan Frăticiu.

Tot aici este Stela de marmură roșie instalată în 1829, dedicată colonelului Ioan de Vecsey, a cărei inscripție în limba latină certifică faptul că acesta a construit și amenajat Promenada de-a lungul zidului în anul 1827.

Am ajuns lângă Turnul Gros ce adăpostește Sala Thalia și Filarmonica de stat.

Prin a patra deschidere în zid se pot vedea fragmente din fostul Turn al Turnătorilor de Cositor ce a fost cuprins într-o construcție nouă.

Zidul continuă pe lângă Muzeul de Științe Naturale.

În imediata apropiere se afla Poarta Morții sau Poarta Leșurilor. Când epidemia de ciumă a lovit orașul, în zid s-a deschis o poartă care să faciliteze transportul cadavrelor în cimitirul de lângă. Era la 1554.

Sursa foto:razvanpop.ro

Astăzi atât se mai poate vedea.

Ne îndreptăm spre Bastionul Haller. Construit în perioada 1558-1588 (după unii istorici 1551-1553) din cărămidă roșie și umplut cu pământ, a fost destinat întăririi colţului estic.

Am ajuns la o altă ieșire din cetate. Pe vremuri aici era Turnul Bărbierilor, aproape de Poarta Scării.

Drumul nostru, urmând zidul, o ia spre dreapta, pe strada Manejului.

Pe latura nordică, zidul construit în perioada 1357-1366, se prezintă ca o suită de bolţi semicirculare care aveau rolul de a susține galeria de strajă.

Suntem în porțiunea de zid care și-a păstrat starea inițială și care în acest moment se află într-un proces de restaurare folosindu-se cărămidă plină, de maximă duritate, cât mai apropiată de culoarea zidului existent și mortar medieval (conform normativelor în vigoare).

Iată-ne la capăt de drum. Ne apropiem de Biserica Ursulinelor unde zidul formează două arcade ce se sprijină de zidul clădirii și care susțin o galerie de trecere spre așa-numita „curtea călugărilor”.

Am străbătut împreună un traseu de aproximativ 2 kilometri și jumătate de-a lungul zidului, traseu care nu este trecut în niciun ghid turistic, în mare parte și datorită lungimii sale.

Sper că această incursiune în trecut v-a trezit interesul pentru Sibiu, „orașul cu cele mai multe și puternice fortificații din Transilvania„, după cum afirma arhitectul Hermann Fabini.

Exceptând fotografiile la care sunt indicate sursele, toate fotografiile și filmările din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite decât cu acordul meu expres.

16 gânduri despre „Redescoperind cetatea – Zidul (The Wall) Cetatea Roșie (2)

    1. Noi, indiferent că suntem sibieni prin naștere sau pură întâmplare, iubim acest loc și ne dăm toată silința să-l menținem. Exceptând desenele grafitti, de educație mai este nevoie, se fac periodic restaurări ca la carte.

     Apreciază

 1. Pe mine m-ai convins ! 🙂 Daca Tata ma ajuta în aceasta vara sa ajung în tara, musai fac o escala la Sibiu. Oricum este o metropola unica, asemeni celorlalte din Transilvania vizitate, Brasovul în mod special fiind „mon amour” al copilariei adolescentine. 🙂
  Merci fain pentru superbele prezentari, profesionist si cu multa pasiune si drag executate, postate si oferite spre încântarea ochilor si sufletelor iubitoare de calatoriile spatio-temporale ! 🙂
  O zi binecuvântata cu liniste, bucurie si pace sufleteasca, draga Constanta !

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulţumesc pentru aprecieri, Iosif! Tot ce am fotografiat și filmat am văzut cu ochii sufletului, iar atingerea zidului îmi dă energie.
   Am făcut-o cu drag, nu pentru publicitate, ci pentru a împărtăși sentimentele pe care le simt faţă de acest loc și pentru artă în general.
   Să ai o zi plină de lumină și liniște!

   Apreciază

  1. Mulţumesc! Cu construcția e ușor, din instinct. Mai nasol e cu restul, că ieri a intervenit ceva până să-l finalizez și când am vrut să continui, din greșeală, l-am șters. L-am rescris, din cauza fotografiilor mari mi se tot bloca telefonul și de nervi l-am publicat așa. Astăzi am corectat greșelile ce apăreau în text.
   Să ai o zi (sau cât a mai rămas din ea) minunată!

   Apreciază

   1. De pe telefon? Woow, te admir pentru asta! Nu am scris niciodată articolele de pe telefon, îmi pare imposibil. Îmi pare rău că ai avut probleme şi mai ales că a trebuit rescris, e neplăcut, ştiu.
    O zi bună îţi doresc şi eu!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.