După ce am scris titlul articolului am realizat cât de greu este să prezinţi strada Cetății fără s-o asociezi zidului, dar am să dedic acestuia un articol separat.

Cea de-a treia centură de apărare a Sibiului este pe strada Cetății și datează din secolul al XIV-lea, din perioada anilor 1357-1366. Este strada turnurilor de apărare, strada cea mai frumoasă a Sibiului medieval.

Multe dintre turnuri nu mai există, cum ar fi: Turnul Săbierilor, Turnul Frânghierilor sau Turnul Pălărierilor. Turnul Turnătorilor de Cositor s-a păstrat parțial şi a fost cuprins într-o construcție nouă ce face legătura între strada Cetății şi bulevardul Corneliu Coposu. Fac prinsoare că mulţi dintre cei care îl folosesc, poate zilnic, în timp ce îi coboară scările trecând pe lângă Sala Thalia, nici nu gândesc că a fost un turn.

Când cineva enumeră turnurile de pe această frumoasă stradă se gândește la Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor şi Turnul Archebuzierilor, uitând că Sala Thalia este adăpostită de Turnul Gros.

Dar să le luăm pe rând.

Turnul Dulgherilor

Primul dintre supraviețuitori este Turnul Dulgherilor. Construit în secolul al XIV-lea, a suferit multe modificări, forma actuală datând de pe la începutul secolului XVI. Este construit din piatră şi cărămidă. La bază are formă circulară, apoi evoluează în formă de prismă octogonală, ca în partea superioară să aibă o porțiune ieșită în afară susținută de console cu guri de foc între arce. Meterezele au formă de gaură de cheie.

Turnul Olarilor

Turnul Olarilor a fost construit un secol mai târziu. Are un plan rectangular, iar partea superioară este ieșită în afară. Prin acest turn se făcea accesul la fostul drum de strajă al zidului.

Turnul Archebuzierilor

Cel de-al treilea turn, Turnul Archebuzierilor este construit sub formă de prismă octogonală cu partea superioară ieşită în afară, iar acoperișul este piramidal. Pe steagul din vârf este stema Sibiului şi anul 1873, an în care se presupune că a fost renovat.

Turnul Dulgherilor și Turnul Olarilor sunt legate între ele printr-un drum de strajă. Aici s-a filmat intrarea lui Mihai Viteazu în Cetatea Alba Iulia. Cei care îl aplaudau şi ovaţionau stăteau pe acest drum de strajă.

Turnul Gros

Acces Turnul Gros dinspre strada Cetăţii

Vedere Turnul Gros dinspre bulevardul Corneliu Coposu

Construit în secolul al XVI-lea Turnul Gros a fost înglobat în centura de apărare a orașului şi era o rondelă de artilerie. Din anul 1788, până în anul 1949 a adăpostit primul teatru al orașului. În anul 1949 are loc un al doilea incendiu devastator care distruge sala, iar după renovare devine cinematograful Independenţa. În anul 2004 se finalizează lucrările noi de renovare şi restaurare şi se deschide Sala Thalia. Turnul este o construcție masivă cu ziduri din piatră şi cărămidă. Are formă de U şi iese mult în afara zidului exterior.

Dar despre șanțul de apă, zidul exterior, Poarta Morții voi scrie în articolul viitor dedicat monumentelor istorice din Sibiu.

Fotografiile și filmările fac parte din colecția personală și nu pot fi folosite decât cu acordul meu expres.

20 de gânduri despre „Redescoperind cetatea – Strada Cetăţii (1)

  1. Locurile ăstea mă încarcă cu energie pozitivă. Ador construcțiile medievale, mă fascinează arhitectura și poveștile lor. După ce am rămas fără ghips am simțit nevoia să mă duc în Piaţa Mare, să mă opresc la o ţigară și să vorbesc în sinea mea cu clădirile. Probabil par șuie, dar nu mă deranjează. Mulţumesc, Ina! Să ai o zi frumoasă !

   Apreciat de 1 persoană

   1. Cum zicea Motu’ ”toti suntem putin luati”… sau am vrea. Cine sa dea cu piatra??? Ma bucur mult sa stiu ca te poti misca un pic mai bine. Oricum mie imi pare unul dintre cele mai frumoase demersuri, vis-a vis de locurile unde suntem. 🙂 Numai bine!, cu mult drag.

    Apreciat de 1 persoană

 1. Merci beaucoup, pentru superbul voyage în spatiu-timp prin porttalurile imaginilor si imaginatiei vremurilor de glorie al neamului milenar românesc, al acestui popor sufletist, iubitor, empatic, curajos, luptator aparator al valorilor dreptatii si suveranitatii,caractere transmise din generatie în generatie, de la începuturi pâna azi, când marile puteri imperialiste, obscure, si secrete, au reusit sa duistruga (aparent) aceste valori nemuritoare, originale, autentice, nepieritoare, atemporale, amestecându-le cu alte culturi Orientale si Occidentale care au dezorientat autenticele valori ale iubirii de neam si tara inestimabile, risipindu-le prin lume ratacind asemeni stelele pe cerul senin al noptilor de iarna geroase…
  Un Weekend binecuvântat, draga Constanta !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Valorile nepieritoare pe care ni le-au lăsat sunt mărturia trăinicie și statorniciei noastre pe aceste meleaguri. „Ei”(și când rostesc acest pronume știi la cine mă refer)și-au dorit să ne slăbească încrederea în noi, să ne frângă aspirațiile, să ne calce în picioare demnitatea.
   O zi frumoasă și plină de speranţă și liniște, Iosif!

   Apreciază

  2. Acesti „Ei”, nu sunt nici pe departe vinovati, si nu ar fi putut face nimic fara tradatorii de neam si tara, care s-au înmultit continuu direct proportional cu cresterea demografica ! 😉

   Apreciat de 1 persoană

 2. Frumos și util materialul tău. Să nu zic alte vorbe mari!
  Păcat că nu se investește atât cât ar trebui pentru a salva / păstra memoria locului. Acolo unde mai există o asemenea moștenire culturală. Că-n rest… Dumnezeu cu mila! Ca să avem ce arăta și urmașilor noștri.
  Ca un element de… observație vizuală, din fotografii înțeleg că nu sunt vizitabile!? Se poate urca în vreunul dintre turnuri?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Turnurile, pe interior, nu mai sunt accesibile publicului. Au fost, dar prezentau pericol. Este posibilitatea să stai liniștit, ore în șir, pe băncuțele amplasate în faţa lor și să meditezi. Sala Thalia (Turnul Gros) este funcțională din 2004. A fost renovată după planurile vechi, iar de atunci este frumoasa sală de concerte a Filarmonicii din Sibiu, cu o acustică desăvârșită. Ea mai găzduiește și altfel de concerte: jazz, rock. De exemplu, aici am văzut anul trecut concertul formaţiei Phoenix.
   Turnurile sunt în stare buna, Sibiul a avut grijă de monumentele sale, dar cele trei turnuri sunt închise publicului pentru conservarea lor și pentru pericolul pe care îl reprezintă scările și spaţiile înguste ale drumului ce strajă.
   Mulţumesc pentru apreciere, Tiberiu !

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.