A fost „odată” în Sibiu, pe aleea Șelimbăr, un spațiu frumos, împrejmuit, plin de verdeață, amenajat cu loc de joacă pentru copii și băncuțe.

Ieri un buldozer a ras totul. Probabil urmează tăierea copacilor.

Neînțelegând ce se întâmplă și nemultumiţi de zvonurile că în acel loc urmează să apară un bloc, locatarii din zonă, cu mic, cu mare, s-au mobilizat într-un protest spontan.

La faţa locului au venit reprezentanţii Primăriei Sibiu, ai Poliţiei Locale, presa și televiziunea. Reprezentantul primăriei a explicat că terenul respectiv a fost revendicat și recâștigat în instanță de către proprietar, Ioana Kimakowicz Kirculescu, stabilită în Mexic.

El a mai precizat că în zonă mai există un loc de joacă și că elementele componente ridicate de pe teren vor fi relocate, însă fără să analizeze faptul că numărul de copiii este prea mare pentru acel loc.

Turnul Sfatului a contactat-o pe doamna Ioana Kimakowicz Kirculescu, noul proprietar, care a declarat: „Nu am greșit cu nimic, nu am cerut nimic din ce nu este dreptul meu. Eu îi rog pe oamenii care au ieșit astăzi să protesteze să înțeleagă că nu au de ce să se agite. Ei sau părinții lor au primit gratis o locuință, eu și familia mea am pierdut totul. Oamenii au trăit o viaţă pe terenurile mele. Bună, rea, au avut ceva. Eu nu am avut nimic„.

Doamna Cristina Ranca (în fotografia de mai sus), mămica a două fetițe, Maia și Naomi, a declarat:”Am fost anunțată telefonic de o vecină, care mi-a spus că au venit de la primărie și au desființat locul de joacă al copiilor. Când am ajuns eu am văzut oamenii adunaţi, bătrâni, copiii cu pancartele scrise de ei (cu mici greșeli simpatice). Fetița mea, Maia, scrisese „Daţi-ne parcul în...apoi”. Copilăria lor este legată de acest loc de joacă, zilnic se jucau aici. Când veneau de la școală sau grădiniță, înainte de a intra în casă, acolo se opreau. E firesc ca fetițele să fie șocate văzând cum buldozerul le strică locul de joacă, iar eu sunt indignată să văd cât de rapid se pot strica lucrurile bine făcute doar de câţiva ani. Este o zonă de blocuri cu mulţi copii, iar locul de joacă frumos amenajat și împrejmuit, aflat într-un spațiu cu pomi și verdeață multă a fost de un real folos pentru comunitate. Niște prieteni veniți în vizită acum două săptămâni chiar au remarcat cât de frumoasă este zona noastră faţă de zona în care locuiesc ei. Acum ne întrebăm ce vom face cu copiii, să rămână în casă la tablete și televizor ?

Desigur, înţeleg nemulţumirea doamnei Ioana Kimakowicz Kirculescu, proprietarul terenului, faţă de regimul comunist care a expropriat și naționalizat tot, dar nu poţi să afirmi că acele apartamente au fost atribuite gratuit atâta timp cât s-au plătit chirii, apoi au fost cumpărate, iar actualii deținători și copiii lor nu au nicio vină legată de nedreptățile pe care le-a suferit familia ei. Răspunsurile date Turnului Sfatului, răspunsuri cu multe înțelesuri, gen”…mă apuc să strâng bani din pensie să plătesc impozit pe un teren pe care pot doar să mă joc…la propriu sau „Probabil voi face în vară o expoziție acolo și voi amenaja tot un fel de loc de joacă” mă determină să spun că nu a avut în vedere nicio înțelegere cu Primăria Sibiu pentru atribuirea unui alt teren echivalent sau vânzarea lui și privește totul ca pe o vendetă personală. Reafirm faptul că, fiind proprietarul terenului, are dreptul să dispună de el cum consideră de cuviință, dar mă întreb care este răspunsul corect la întrebarea de pe pancarta purtată de o fetiță „Nu vă gândiţi la copii?

17 gânduri despre „Nu vă gândiţi la copii?

 1. Foarte trist! Nu, nu cred că le pasă deloc de nimeni, sunt numai orgolii la mijloc. Mă întreb ce va vrea acum doamna aceea să facă acolo? Probabil e liniştitor să ştii că eşti proprietarul unui loc plin de moloz. Noi, românii, avem mania proprietăţii. Case care se dărâmă şi pământuri pline de buruieni, totul e paragină dar e numele nostru acolo, suntem tare mândri de asta. Sau poate se va face un alt bloc. Da, blocurile alea făcute în trei săptămâni, cu pereţi prin care trece şi vântul. Alea chiar lipsesc, e drept, nu-s destule. Copiii să meargă la mall, ce le trebuie aer curat şi iarbă verde? Mi se zburleşte sufletul când văd mizerii din astea.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Cred că bloc vrea să facă respectiva doamnă. Sibiul pierde tot mai multe zone verzi din această cauză. Eu locuiesc în această zonă și mă gândesc cu groază că într-o bună zi nu-mi vor mai cânta mierlele la geam și peste tot vor fi numai betoane.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Ce porcărie des întîlnită. Gen „cui pe cui se scoate”. Ar fi trebuit discernămînt în legi întîi, dacă oamenii nu-l au. Unde-s parcuri și altele asemănătoare, să fie obligați să facă altfel restituirea, dacă e așa vitală. Nu zic nici eu că n-are dreptatea lui ăla păgubitu’, dar totuși. Fiecare caz e unic și separat și ar fi trebuit să fie treaba statului să rezolve amical, nu cu buldozere de fiecare dată.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Primăria s-a judecat cu actualul proprietar, dar instanța de judecată prin sentință a obligat-o să repună în posesie proprietarul. La noi nici legile nu sunt bine făcute. Cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi copiii. Și, uite până la a câta generație se răsfrânge răul făcut de comuniști! Când îi mai aud pe unii că duc dorul acelor vremuri mă apucă furia.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Primeaza pretutindeni în lume interesele material-financiare, însa românii îsi taie singuri,inconstienti, propria craca de sub picioare ! Trista realitate ! Doar Dumnezeu le va mai face saracilor, batrânilor, orfanilor si vaduvelor, justitie si dreptate, deoarece „omul faradelegii” actioneaza manipulat de fortele oculte, ascunse în secret în noapte !
  O zi binecuvântata, iluminata cu liniste si pace adevarata, draga Constanta !

  Apreciat de 1 persoană

 4. Multumim ca ai fost vocea noastra in articolul acesta – scris foarte bine, despre un subiect care ne priveste pe toti, nu doar pe locatarii din zona.
  Sunt al patrulea cumparator al apartamentului in care locuiesc, si am platit rate timp de 17 ani. Vecinii mei au sub 30 de ani si isi vor plati apartamentul pana la pensie. Apartamentul a fost evaluat recent si a fost luata in calcul si zona. Acum ce e de facut? Sa cerem daune? Cui?? E adevarat: cu zeci de ani in urma, bunicii doamnei au fost nedreptatiti de comunisti, insa noi vorbim de ACUM, despre niste oameni care traiesc aici. Se putea gasi alta solutie… Ca multi altii, bunicii mei au patit ceva la fel si au primit o doar compensatie partiala pentru ce li s-a luat, insa nu au dat cu pumnul in masa fara sa le pese de casele si gospodariile satenilor care s-au construit intre timp. N-au avut ei prea multa carte, dar au dat dovada de omenie si demnitate, ceea ce nu pot spune despre doamna Kirculescu.
  Am gasit un articol pe capitalcultural.ro, in care doamna Kirculescu declara „Mexicul îmi oferă căldură și două oceane, 5000 de km de ocean unde poți să stai și să tot stai. Eu sunt mare fan Acapulco…” Ne-ar place si noua, dar nu ne permitem. Ne-am multumi si cu caldura de la Marea Neagra, dar nici aia nu ne-o permitem prea usor… Situatia asta ma duce cu gandul la povestea cu oaia saracului, luata de boier…
  MOMENTAN terenul cu pricina apare ca „faneata”… cine stie ce va fi peste o luna-doua? Daca nu sunteti atat de impresionata de acest teren pe care nu puteti decat „sa va jucati”, de ce ni l-ati luat? Cum ramane cu sutele de oameni, copii inocenti mai ales, care au fost afectati, doamna Kirculescu?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Din nefericire, Cristina, în CF este trecut fâneață, dar fiind intravilan poate oricând schimba destinația. Am citit în cuvintele ei din declaraţia telefonică faptul că îi consideră responsabili pentru ce s-a întâmplat familiei ei pe actualii locatari ai zonei. Toți am avut de suferit din cauza comunismului, dar unii dintre noi au rămas oameni.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.