Superproducţia fantasy medievală rămâne o „urzeală” până în momentul apariției genericului de final al celui de-al 73-lea episod.

Nu atât urzeala regilor, care râvnesc la tronul Celor Șapte Regate, cât mai ales urzeala scriitorului George RR Martin, cel care își propune și reușește să se joace cu mințile noastre. Frumos joc și incitant !

Ce pot spune despre ultimul sezon ? Puţin dezamăgită de episodul 4, de, să-i spunem, ușurința cu care este tratată lupta cu Ceilalți, morții vii, cei care aduc iarna veșnică. De ce spun acest lucru ? Fanii acestui serial vor înțelege. Din primul episod, al primului sezon știm pericolul care pândește cele șapte regate, winter is coming este amenințarea cu pieirea locuitorilor ţinutului Westeros.

Ce ne mai aduce ultimul sezon? O Daenerys transformată, crudă, avidă de puterea absolută. Nu că nu avea aceste trăsături genetice ale tatăl ei Aerys al II-lea numit și Regele Nebun (de-a lungul evenimentelor i-am descoperit cu toții caracterul), dar ura și încrâncenare ei se ridică la cote maxime la aflarea veștii că nu este moștenitoarea de drept a tronului. Cuprinsă de nebunie transformă prin foc în ruine un oraș ce se predă, omoară ființe nevinovate, încălcând orice regulă a unui războinic drept. Aegon Targaryen alias Jon Snow pune capăt urgiei pe care Daenerys o pregătește tuturor regatelor. Nu o va omorî din dorința de a-și recupera statutul social pierdut, statutul ce nu i-a fost recunoscut niciodată, ci vrând să salveze ţinutul Westeros. El, Aegon Targaryen, rămâne în memoria nostră drept salvatorul regatelor, rămâne Jon Snow.

Și vă vorbeam despre jocul scriitorului, coscenarist și coproducator al serialului, George RR Martin. În ultimul episod am realizat că schimbă, din nou, regula jocului. Priveam secvențele în care dragonul, strajnicul păzitor al mamei dragonilor, realizează că Daenerys e moartă, îl vedeam că este pregătit să reverse marea de flăcări asupra lui Jon, dar nu o face, ci își îndreaptă durerea și răzbunarea către tronul de fier construit de targaryeni din săbiile celor cuceriți. Atunci am înțeles nu doar că îi recunoștea originea lui Aegon, dar distrugea însuși simbolul străvechi al casei Targaryen. În mintea mea a încolțit ideea că vom avea parte de o mare surpriză. Și ea n-a întârziat să apară. Reprezentanţii supraviețuitori ai Caselor conducătoare din Cele Șapte Regate își aleg regele, pe Bran cel Frânt, Brandon Stark, infirmul cu puteri vizionare, cel însemnat de Regele Nopții.

Urzeala Tronurilor a luat sfârșit, un sfârșit neașteptat pentru fani, un sfârșit nedrept pentru marele perdant Aegon Targaryen surghiunit din nou la Rondul de Noapte, dar aceasta este marea calitate a creatorului George RR Martin care a supervizat totul.

Sursa foto:cotidianul.ro, facebook.com

10 gânduri despre „Urzeala Tronurilor a ajuns la final

 1. Lumini si umbre iluzorii, prin care cei mai inteligenti „morti vii” domina mintile maselor lipsite de inteligenta, oferindu-le holograme colorate, atragatoare, înselatoare, tentante, proiectate pe ecrane late, furându-le acestor multimi si mase de materie pamânteasca moarta, lipsite de ratiune si constiinta, „perioade de timp” cu care acesti autori, scriitori, realizatori, producatori, regizori, actori si figuranti îsi alimenteaza „viata moarta” exprimata în cifre, litere, simboluri, culori, note muzicale, transmise „maselor inconstiente” prin „canale” tinându-le dependente de aceste „alimente” aparent bune însa otravitoare si mortale !
  Fii binecuvântata si iluminata de Lumina Divina adevarata, absoluta, atemporala, magnifica si minunata, draga Constanta ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Eu nu privesc așa lucrurile. Nu consider că suntem imaturi și lipsiți de inteligenţă pentru că ne plac poveștile. Poate este un mod de evadare din realitate. Eu nu mă feresc să recunosc că mi-au plăcut romanele și că sunt fan Urzeala Tronurilor. Otrăvitoare și mortale? Fii serios, Iosif! Arta e artă, indiferent că se numește literatură sau cinematografie, iar viaţa este cu totul altceva. Nu ieșim în stradă să ne luptăm cu morții vii, dar o facem din conștiinţă și responsabilitate pentru a ne apăra idealurile și principiile.
   O zi frumoasă !

   Apreciază

 2. Nu aveam, nu am, si nici nu voi avea vreodata pretentia sa întelegi – tu sau o terta persoana – punctul meu de vedere si dimensiunea comentariilor mele,
  Fiecare dintre noi suntem UNICI plasati pe o „orbita” diferita, percepem rational-sentimental aceasta viata (existenta) efemera, relativa, incerta si imprevizibila, din puncte de vedere, spatio-temporale macro si microuniversale diferite, pe lungimi de unda si frecvente diferite, însa tocmai aceasta diferenta paradoxala, face existenta „Omului viu”, fascinanta, minunata, sublima, fericita, desavârsita, ideala, atemporala… ! 🙂 )))

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu le-a plăcut finalul. Eu apreciez la George RR Martin tocmai faptul că te surprinde. Dacă mai adaugi și faptul că nu era în stil hollywoodian „s-au împăcat și au trăit fericiţi până la adânci bătrâneți” e clar că i-a supărat. Și pe mine m-au întristat ultimele secvenţe din film, dar la urma urmei lucrurile bune pe care le faci îţi pot aduce și înfrângeri.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Oricât de mult mi-ar plăcea o carte, un film sau un artist, nu pot spune că aș deveni un fan al lor. Admir mult acest serial și cred că va fi greu de egalat, chiar dacă viitorul scenariu o să se inspire din el. Dar, după ce l-am văzut și rumegat, aștept să fiu surprins plăcut și de alte producții de acest gen, prin care-mi exersez imaginația.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Pe mine m-a „prins”, dar asta nu înseamnă că nu aștept să fiu surprinsă în continuare. Ar trebui să primesc cea mai recentă carte scrisă de George RR Martin. Am făcut precomanda online, mi-au confirmat, dar de atunci nicio veste.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.