Situată în Piaţa Mare, clădirea Primăriei Sibiu, gazdă recentă a Summit-ului UE, impresionează prin arhitectura sa în stil Art Nouveau, o îmbinare a eclectismului conservator de la începutul secolului XX și a proaspătului curent Jugendstil românesc apărut la acea dată.

Vedere din Piaţa Mare

Construcția destinată Băncii de Credit Funciar a fost inaugurată în anul 1906 și se ridica în locul unor clădiri medievale care au fost demolate.

Bogat ornamentată la exterior este construită sub formă de potcoavă, are șase intrări, subsol, un parter înalt, două etaje, mansardă și o frumoasă curte interioară.

Latura dinspre strada Samuel Brukenthal

Latura dinspre Piaţa Mică

Intrarea principală

De-a lungul timpului a fost sediul Partidului Comunist din Sibiu, CEC-ului, Băncii Agricole, Finanțelor Publice.

În anul 2004 a început renovarea clădirii care avea să se finalizeze în vara anului 2006. Nu pot să uit că în luna august pășeam în noul sediu, ca angajat al Primariei Sibiu, lăsând în urmă o clădire neîncăpătoare și nu prea primitoare.

Lucrările au durat doi ani, dar metamorfoza a fost uimitoare. Așa arăta curtea interioară înainte.

Fotografiile de mai jos arată noua faţă a curții interioare. Este locul care în 9 mai 2019 a fost transformat în marea sală unde 27 de șefi de stat sau de guvern au stabilit strategia politică și financiară pentru perioada 2019-2024 și au semnat Declaraţia comună în 10 puncte.

În mod frecvent această curte interioară adăpostește expoziții de fotografie, pictură, expoziții ale studenților facultății de arhitectură, simpozioane și concerte de muzică clasică.

Curtea a fost acoperita cu sticlă, iar corpurile de iluminat, ce au și rol ornamental, par că se desprind și sunt continuarea ei firească.

S-au păstrat vitraliile de la începutul secolului XX. În partea de sus este stema Sibiului reprezentată de coroană, cele două săbii încrucișate și cele șapte cetăți medievale înfrățite.

Intrarea dinspre Piaţa Mare.

Vi s-a întâmplat să plecaţi de la serviciu spre casă, iar în momentul în care ușa s-a închis în urma voastră să vă simțiţi ca un turist ? Mie, da. Primii pași pe piatra cubică din Piaţa Mare, printre turiști, îmi dau sentimentul celui care vizitează orașul.

Fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală și nu pot fi folosite decât cu acordul meu expres.

2 gânduri despre „Primăria Sibiu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.