Elementele arhitecturale ale Sibiului, de o frumusețe neștirbită și vie, uimesc orice privitor, iar dacă ești un iubitor al arhitecturii medievale și ai sufletul deschis frumosului, ești cucerit fără să îţi dai seama.

Îmi amintesc când, ajunsă pentru prima dată în Sibiu dintr-un orășel din sud, m-am oprit în Piaţa Mare și am fost hipnotizată de zecile de „ochi” (lucarnele ochi specifice orașului) care mă priveau iscoditori, fără să clipească, ce parcă voiau să mă întrebe cu tine ce-i pe aici, ești în trecere sau mai rămâi ? Și am rămas.

Am coborât ochii, parcă rușinată, iar privirea mi-a fost atrasă de porţile din lemn sau lemn și metal ce se deschid spre curțile interioare ale caselor ce stau lipite una de alta ca într-o îmbrățișare în încercarea de a apăra inima pulsândă a orașului.

După mulţi ani a venit timpul să întorc, în prea mică măsură, dragostea cu care m-a adoptat și așa mi-a venit ideea să scriu pe blog despre acest oraș de suflet.

Am plecat pe vechile urme pentru a surprinde arta din meșteșugul porţilor și portalurilor Sibiului, dar dezamăgirea a fost mare la vederea stricăciunilor făcute de amatorii inconștienţi de grafitti.

Sunt un diletant în ale fotografiei, dar am pus multă dragoste în fiecare imagine.

Toate fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală, iar folosirea lor este interzisă fără acordul meu expres.

9 gânduri despre „„Ochi” și porţi

  1. Se vede ca esti pasionata de arhitectura, cultura si orice tine de istoria si traditiile strabune, iar acest caracter al dragostei pentru pastrarea acestor valori unice, platite uneori cu jerfe de sânge, ar trebui chiar de parinti inoculate copiilor lor, înainte de a fi prea târziu pierzându-ne astfel orice urma a identitatii nationale, cuceriti de imitatiile chinezesti, orientale si occidentale.
    Un Weekend sublim, cu liniste, bucurie si pace, draga Constanta !

    Apreciat de 1 persoană

  2. Vorba ta ”cuceritoare”. Sunt asa de frumoase portile, atat de bine lucrate, atat de placute ochiului, nu numai utile. Adevarate opere de arta. Ce bucurie induc… Pot spune ca inteleg de ce n-ai mai plecat. O sa-mi caut si eu potile/ usile fotografiate pe unde m-am plimbat… dar nu-s mai frumoase ca ale tale. 🙂 Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.