Știţi de ce au ţările nordice, precum Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, nivelul de trai ridicat? Pentru că sunt la cealaltă extremă faţă de noi din toate punctele de vedere.

Astăzi reciteam un articol pe care l-am mai întâlnit odată, undeva şi mă întrebam de ce la noi nu se poate ?

Ştiţi câți parlamentari trăiesc bine din banii noștri ? Din datele publicate pe pagina oficială astăzi sunt 465, doar senatori şi deputați. Nu mai punem la socoteală europarlamentarii (cu salarii foarte mari) şi întreaga armată de personal auxiliar. Bine că le-a construit Ceaușescu ditamai Casa Poporului că altfel se călcau pe bătături !

Ce n-au suedezii şi noi avem?

Aleșii noștri au foarte multe privilegii. Comparativ cu ei, spre exemplu, cei 349 de demnitari suedezi pot locui în garsoniere deținute de stat (şi asta doar din 1990 încoace), cu suprafața cuprinsă între 18 şi 40 de metri pătrați, pe care le pot folosi și ca birouri parlamentare. Multe au bucătariile şi spălătoriile comune. Ştiţi unde dormeau până în 1990 ? Pe canapelele din birourile lor, din clădirea Parlamentului. Nu au consilieri, nu au secretare, nu au mașini de serviciu cu şofer. Salariul unui parlamentar suedez este aproape dublul venitului net al unui profesor. Fără diurne, fără indemnizații speciale şi, mai ales, fără pensii speciale. Cei care nu domiciliază în capitală nu primesc bani în plus pentru chirii şi asistenți, ei lucrează de acasă. Călătoriile cu avionul sunt aprobate şi rezervate la agenția de turism din cadrul Parlamentul, fără a beneficia de indemnizații speciale.

Şi, toate acestea într-o totală transparenţă şi sub control cetățenesc. Orice cetățean suedez are dreptul să solicite şi să verifice cheltuielile politicienilor şi guvernului, nu doar declarațiile de avere și de venituri ca la noi, iar dacă riscă să cumpere din banii publici obiecte personale, cariera politică le este real compromisă. Un suedez declara într-un reportaj: „Eu îi plătesc pe politicieni. Nu văd niciun motiv pentru care banii plătitorilor de taxe să fie folosiți pentru a le oferi politicienilor o viață de lux”. Acolo, în ţara lor nordică și avansată, politicienii suedezi consideră că a fi politician este o slujbă ca oricare alta şi se tem să nu o piardă, căci nu beneficiază de imunitate parlamentară.

Nu-i așa că pare de domeniul science-fiction ?

Ai noștri, cum ajung în Parlament se cred adevaraţi stăpâni și au discreditat și noțiunea de democrație. În 30 de ani politicienii „haiduci” români, dar care fură de la săraci, ne-au făcut să gândim că democrația este un lucru urât care ni s-a întâmplat și i-au determinat pe mulţi să regrete un dictator.

În Suedia participarea la vot este în proporție de 80% pentru că asta înseamnă să te implici şi să urmărești activitatea celor cărora le-ai acordat încrederea ta prin vot.

De ce la noi nu se poate ?

Ia luaţi-le (deși nu văd în stare niciun partid să facă asta) privilegiile, imunitatea și instauraţi controlul activității lor de către societatea civilă și veţi avea cea mai mare surpriză. S-ar putea să rămânem fără politicieni, să nu-și mai dorească atâția (465) să ajungă în Parlament, căci, dacă nu vor mai putea fura, nu-și vor mai putea recupera înzecit sumele pe care le-au plătit să apară pe listele eligibile. Desființaţi-le privilegiile și soțiile, amantele, soții, copiii, nepoții și verii nu vor mai da năvală să lucreze „la stat”.

De ce la noi nu se poate? Pentru că nu se vrea, pentru că așa ar dispărea corupția sau s-ar micșora acestă pandemie care macină de 30 de ani societatea românească.

Noi când le vom spune politicienilor „NU pentru o viaţă de lux din impozitele și taxele pe care le plătim”?

Sursa foto:vox.publika.md

14 gânduri despre „De ce la noi nu se poate ?

 1. 😦 pe toate am un necaz uriaș de biet cetățean, dar pe „imunitatea” aia cel mai mult. Un referendum pentru ea, de ce nu? Nu sînt mai oameni decît noi. De fapt, nu sînt, sau, dacă cumva erau, devin ne-oameni prin acestea toate.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Pe lângă imunitate eu „am boală” pe pensiile și indemnizațiile speciale pentru care n-au cotizat 1 leu. Ajungi să îţi dorești să dai cu mopul prin Parlament sau să fii șoferul mai știu eu cărui parlamentar că, până și ăia, au pensii speciale.

   Apreciat de 1 persoană

    1. Dacă i-ar băga la pârnaie pe corupți, n-ar mai ajunge la pensiile alea. Dar ce te faci că e câte unul care nu fură, dar doarme toată ziua prin Parlament și va beneficia de acea pensie.

     Apreciat de 1 persoană

 2. Lovitura de stat din ’89 s-a realizat în cea mai mare prte, prin manipularea si înselarea maselor prin televiziunea (unica, TVR) confiscata de tradatorii si vânzatorii de neam si tara. Azi urmasii mostenitori ai acelor evenimente, si-au multiplicat si modernizat aceste mijloace de manipulare, massmedia CANALE-TELE-ANTENE, prin care mint, amagesc si însala la greu masele credule, care înghit toate preparatele otravitoare, ce le ofera prin toate „canalele” „MasterChefii” politico-religiosi parveniti, fara scrupule, lipsiti de sentimente umane, evaluând Sufletele prin prisma piramidei sistemului falsitatii si ipocriziei multinationalelor, conduse de dumnezeul acestui sistem injust si corupt,”Mamona” !
  Dumnezeu sa se îndure de aceasta tara si de cei ramasi în ea, din care marile puteri din Apus si Rasarit au facut un câmp de batalie experimental al acestui „ultim razboi psihologic mondial”…
  Sa auzim numai de bine !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și eu mă rog să ne ajute Dumnezeu, dar pentru asta mai trebuie să făceam și noi ceva. Ne-au furat revoluția din ’89, iar noi, creduli, i-am lăsat. Cred că ar trebui să facem tot ce n-am făcut atunci. Să lăsăm de-o parte ignoranţa, nepăsarea, credulitatea și să o luăm de la capăt.
   O zi cu liniște și pace, Iosif!

   Apreciază

 3. Degeaba vrem noi să-i „scutim” de atâtea favoruri, dacă nu vor ei. Pe la noi, cine împarte, parte-și face. Gândim adesea că alegem un om de ispravă în parlament, dar, pe când ajunge acolo, e alt om. Mentalitatea nu se schimbă, ci doar se maschează.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Este evident că ei le-au votat, ei trebuie să schimbe legislația. De aceea ziceam că nu văd niciun partid în stare să facă asta. De ce? Pentru că niciunii nu se gândesc la binele ţării, iar renunțarea la privilegii și imunitate ar echivala cu tăierea crăcii de sub picioare.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Am vazut un reportaj cu parlamentarii din tarile nordice. La noi nu se poate ca nu vor, normal. Exista un referendum cu scaderea numarului parlamentarilor, neluat in seama de nimeni. Ce-i de zis? ce-i de facut??

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ina, mă tem că singura soluție, într-o ţară cu politicieni corupți, rămâne ieșitul în stradă, încă o revoluție. Nu vezi că, de câte ori sunt prinși, acuză procurorii de abuz și fac presiuni asupra lor și a judecătorilor să scape ? Dacă mai pui la socoteală și judecătorii aserviţi, imaginea dezastrului în care ne aflăm este completă. Noi, în prostia noastră, le-am permis să ne trateze așa, noi trebuie să îndreptăm lucrurile. Mă întreb câţi vor mai avea determinarea să o facă?

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.