În 1889 Congresul Internaţionalei Socialiste decreta ziua de 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii în amintirea incidentele violente din timpul demonstrației organizate în Piaţa Haymarket din Chicago.

În 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite şi Canada, peste 90.000 de demonstranţi, au ieșit în stradă pentru introducerea rezoluției care să stipuleze ziua legală de muncă de 8 ore. Protestele au continuat şi în următoarele trei zile, iar forțele de ordine au intervenit violent. Patru muncitori au fost uciși, aproximativ 200 au fost răniți, iar în rândul poliţiştilor șapte au fost uciși şi 59 răniți.

Aceasta este pe scurt istoria acestei zile.

Totdeauna m-a amuzat faptul că Ziua Muncii este ziua în care nu se lucrează, este ziua în care, cu mic, cu mare, punem mâna pe grătare și sărbătorim munca „luptând din greu” cu berile, cârnații, cotletele și micii.

Voi osândiți la foame, sus!…” ca-n versurile imnului Internaţionalei socialiste.

Sursa foto:unimedia.info

8 gânduri despre „Ziua Muncii

    1. Mi-am rupt metatarsianul degetului mic de la piciorul drept. Trebuie să stau cu piciorul în ghips 4 săptămâni. Sunt necăjită că pierd summit-ul, festivalul internaţional de jazz și cel de teatru. Am făcut-o lată !

     Apreciat de 1 persoană

    2. Ups! Imi pare rau sa aud asta… Sper sa nu suferiti. Pierderile raman. Sunt destule evenimente. 😦 Se intampla… Doamne ajuta! sa scapati repede si usor. (Poate va trebuia o vacanta prelungita si nu v-ati fi luat-o altfel!, priviti partea plina a paharului…)

     Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.