Acum, cum nu mai pot ieși din casă vreo patru săptămâni, am timp să scriu despre Urzeala Tronurilor și despre Cântec de gheață și foc. Nu, nu voi scrie patru săptămâni despre ele, îmi ajunge un singur articol care nu se vrea a fi nici măcar o recenzie, ci povestea experienței mele vis à vis de cărți și de serial.

Sunt o împătimită a romanelor și a serialului. Totul a început cu primul sezon când, după primele episoade, am „zburat” la librărie și am cumpărat ce apăruse până atunci. Pe măsura aparițiilor le-am cumpărat pe toate (am făcut precomandă la Libris.ro și pentru Foc și sânge ce urmează să apară luna viitoare). Îmi amintesc că la un moment dat cu romanele eram în avans faţă de serial, dar asta nu mi-a alterat în niciun fel dorința de a-l viziona. În mare parte pentru că George RR Martin, care este și co-producător executiv al serialului, a schimbat simplificând puţin acțiunea, zic eu, renunțând la o parte dintre personaje (oricum au rămas multe și dacă nu ai citit cărțile va fi dificil să le reţii), dar și datorită faptului că serialul este captivant și foarte bine realizat. Apoi cărțile au încetat să mai apară, ultimul volum terminându-se cu moartea lui Jon Snow la Rondul de Noapte ce apăra Zidul. Simțeam că rolul lui nu s-a încheiat, că mai avea multe de spus. De ce ar fi creat acest personaj despre care aveam certitudinea că este altcineva, dacă murea fără să se cunoască identitatea reală ?

Ţin minte că în timp ce citeam un volum aveam altul deschis la hărți sau la anexa ce prezenta genealogia caselor pentru a urmări mai ușor narațiunea.

În ciuda aparențelor cărțile se citesc foarte ușor, iar acțiunile, care se desfășoară pe diverse planuri, sunt atât de alerte încât te ţin cu sufletul la gură până la sfârșit.

Dar citirea romanelor m-a făcut să descopăr cel mai mare secret al lor (și sunt pline de secrete, mistere și urzeli) și anume reala identitate a lui Jon Snow (cel prezentat drept bastardul lui Ned Stark), iar fiul meu este cel căruia în urma cu cinci sezoane (deci cu cinci ani) i-am destăinuit că Jon Snow este descendentul Casei Targaryen, mai bine spus fiul lui Rhaegar și al Lyannei Stark. Am să vă explic imediat care au fost motivele deducţiei mele. Am ales să prezint coperta primului volum pentru că acolo este cheia misterului, la Eddard (Ned) Stark. Pe parcursul întâmplărilor din volumul Urzeala Tronurilor Ned Stark are multe momente în care își amintește de ultimele clipe din viaţa sorei sale Lyanna (pag.139, pag.191, pag.192, pag.723, pag.724). Din narațiune știm că Lyanna, care era o frumusețe, a fost batjocorită de prințul Rhaegar Targaryen și a murit în împrejurări nelămurite. Cei care au citit cu atenție cartea ar fi trebuit să-și pună întrebarea ce însemnau de fapt ultimele cuvinte ale Lyannei, pe patul însângerat, adresate fratelui ei „Promite-mi, Ned”. Ce era atât de important? Ce secret urma să ascundă Ned Stark ? Apoi am realizat că Rhaegar o iubea pe Lyanna. Faptul că la turnirul în care avea să moară depune coroana de trandafiri albaștri ca gheaţa în brațele ei și nu ale soției Elia din Casa Martell era certitudinea că nu fabulam. Așa am făcut legătura cu apariția în Casa Stark a unui bastard. Mama lui Jon (de fapt Aegon Targaryen) l-a încredințat lui Ned înainte de a muri făcându-l să promită că nimeni și mai ales Robert Baratheon, cel care ura de moarte pe toți targaryenii și o iubea pe Lyanna, nu va afla de existența lui. Altfel copilul a cărui naștere i-a adus moartea ar fi fost la rândul lui sortit pieirii.

N-am prevăzut cine mai cunoștea acest secret, cine putea dovedi identitatea reală a bastardului din moment ce Ned a fost scurtat cu un cap în primul volum. Acum știm cu toții: Brandon prin viziunile sale (care n-ar fi fost crezut) și bunul, blândul iubitor într-ale cititului, Samwell Tarly, cel care a descoperit dovada în Citadelă.

Ce va urma? Vom vedea cu toții în curând, căci din păcate peste câteva săptămâni serialul va lua sfârșit. Eu sunt convinsă că Aegon Targaryen îi va învinge pe Ceilalți (morții vii), pe Cersei și va fi un rege bun. Deși serialul se va termina mă consolez cu gândul că voi avea șansa de a mă reîntâlni cu scrierile lui George RR Martin în volumul Foc și sânge.

Și, dacă s-a făcut luni, atunci să fie Urzeala Tronurilor !

8 gânduri despre „Despre Urzeala Tronurilor

 1. Nu mai sunt un pasionat de seriale si romane. Am renuntat si la tv. de câtiva ani, iar toate noutatile din aceste domenii le mai citesc pe unele bloguri, iar despre acest autor si aceasta serie, cred ca aud prima data aici, în casuta ta.
  Esential este piciorul, si-ti doresc din toata inima, sa ti se faca bine cât mai curând.
  Sanatate si toate cele bune în trup, suflet si spirit sa se adune, draga Constanta !

  Apreciat de 1 persoană

  1. George RR Martin este un autor cunoscut și premiat pentru scrierile sale fantasy. Serialul este în al optulea an, dar așa cum spuneam, ultimul.
   Piciorul va fi bine și-ţi mulţumesc pentru gândurile tale frumoase. O zi minunată să ai, Iosif!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.