Pasajul Scărilor (Pasajul Pemfflinger după numele primarului care a dispus construirea lui) face parte din cea de-a treia centură de fortificații a Sibiului și se află la baza Bisericii Evanghelice.

Construit în secolul XIV din piatră și cărămidă Pasajul Scărilor, cunoscut și sub numele de Zidul cu Ace, face legătura dintre „Orașul de Jos” (pleacă din strada Turnului) cu „Orașul de Sus” (se termină în strada Alexandru Odobescu, în dreptul Turnului de Poartă).

Zidul înalt de aproximativ 10 metri este susținut de contraforturile masive ce se sprijină în arcuri boltite pe cele patru clădiri aflate de-a lungul pasajului construite în secolele XV-XVI, modificate în secolul XVIII și restaurate în anul 1860.

În anul 2006 pasajul a fost restaurat, solul consolidat și treptele înlocuite cu piatră cubică.

Nu doar timpul este dușmanul monumentelor istorice din Sibiu, ci și teribiliștii lipsiți de educație care le vandalizează zidurile cu grafitti.

Consider că nu ar trebui să se permită accesul și parcarea autoturismelor și autoutilitarelor în imediata apropiere a monumentelor istorice, dacă se dorește conservarea și protejarea structurii acestora.

În colecția personală deţin o schiță, dragă mie, a pictorului Ștefan Brădiceanu, schiță care reprezintă Pasajul Scărilor.

Toate fotografiile din acest articol fac parte din arhiva personală, iar folosirea lor este interzisă fără acordul meu expres.

5 gânduri despre „Pasajul Scărilor din Sibiu

    1. Ideea mi-a venit și din faptul că mulţi dintre sibieni trec zilnic pe lângă aceste clădiri fără să știe ce reprezintă. Iar turiștii au nevoie de un ghid care să le explice toate astea. Dar mai presus de toate, fac acest lucru pentru că iubesc Sibiul. Mulţumesc ! S-auzim numai de bine !

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.