Construită de iezuiți în stilul barocului timpuriu vienez în perioada 1726-1733, biserica romano-catolică Sfânta Treime se află în Piaţa Mare, în imediata vecinătate a Primăriei Sibiu.

Turnul de 47 de metri a fost terminat în anul 1738.

El este detașat de corpul clădirii bisericii și are un ceas cu cadran dublu ce poate fi văzut și din Piaţa Mare, dar și din Piaţa Mică. Turnul mai adăpostește și cele trei clopote, care au fost refăcute în forma inițială în anul 1931, după ce în anul 1916 au fost confiscate și topite.

La nivelul străzii are un gang boltit ce face legătura dintre Piaţa Mare și Piaţa Mică.

Vedere spre Piaţa Mare

Vedere spre Piaţa Mică

În capătul opus turnului coama acoperișului bisericii este prevăzută cu un turnuleț lanternă. Curtea interioară adăpostește din anul 1948 statuia lui Ioan Nepomuk, ea fiind amplasată inițial în Piaţa Mare. Exteriorul este destul de sobru, iar fațada dinspre Piaţa Mare are două uși, una pentru accesul în biserică, cealaltă pentru intrarea în casa parohială.

Interiorul este bogat ornamentat în stil baroc.

Structura interioară este a unei săli dreptunghiulare, cu o tribună pe latura sudică străjuită de pilaștri masivi care susțin bolta.

Interiorul a fost vopsit inițial în alb, dar în 1904 pictorul german Ludwig Kandler a pictat nava bisericii.

Vitraliile au fost executate în anul 1901 la Budapesta, iar orga a fost construită în Viena și instalată în anul 1860. Biserica adăpostește monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand Traum de Abensberg.

Dacă aţi trecut prin Sibiu și nu aţi vizitat acest monument istoric, sper că v-am trezit curiozitatea, iar data viitoare nu-l veţi mai rata.

Filmul video și imaginile fac parte din arhiva personală, iar folosirea lor fără acceptul meu expres este interzisă.

5 gânduri despre „Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Sibiu

  1. Sunt încântată că ţi-a plăcut. Și eu mulţumesc pentru apreciere ! Mi-am propus să prezint monumentele istorice din Sibiu. Când am început să fac fotografiile și filmările mi-am dat seama cât de multe sunt. În centrul istoric aproape fiecare casă are povestea ei. Odată voi dedica în articol porților. Unele sunt atât de frumoase !

   Apreciat de 1 persoană

   1. Mi-a placut mult si sigur ai ce sa ne arati. De-abia astept continuarea. Si cu portile sunt de acord. Si pe mine ma fascineaza usile vechi/ portile…. Aveam prin diverse -cine mai stie unde-s … ceva usi/ porti de manastiri… :d

    Apreciat de 1 persoană

 1. CultUra, traditiile, legendele, datinile si obiceiurile poporului roman, au o *SURSA* atemporala, dincolo de Sfânta Treime (3D) în care religia iudeo-crestina mondiala, filozofico-romano-catolico-ortodoxa-protestanta-ateista-politica, a blocat de doua milenii cunostinta pragmatic-cognitiva si revelatia oferita de Dumnezeu, Fiul omului Hristos, (Calea, Adevarul si Viata) pe care aceste organizatii false L-au „rastignit”, confiscat, falsificat, imitat, maimutarit, pentru a tine masele în sclavia obscurantismului, ocultismului, ceremoniilor Legilor învechite idolatre, vrajind constiintele adormite de aceste bauturi ametitoare religioase prin care, o „breasla” de lideri lacomi, inteligenti, artificiali si ipocriti, au asuprit (si continua cu acelasi tupeu) natiunile pamântului, împartind TERRA în zone de influente, ca pe o tabla de sah, în care marii jucatori se amuza de milenii, sacrificând „pionii si piesele” dupa cum sunt sfatuiti de „chibitii” lingusitori .
  Este o mostenire genetica transmisa din negura vremurilor, din generatie în generatie, si are radacinile cele mai puternice si vii, înscrise în ADN-ul genomului uman, acest arbore genealogic VIU, indestructibil cu radacinile în cer, în raiul lui Dumnezeu, si coroana pe pamânt, singurul arbore ale carui roade originale, vitale, oricine le va consuma, va trai „tineretea fara batrânete si viata fara de moarte”. 🙂
  Religiile sunt drogurile cele mai periculoase si puternice, prin care omenirea este condusa de o mâna de ne-oameni care cu ajutorul acestui drog, manipuleaza natiunile unele împotriva altora, ca într-un joc virtual.
  O zi binecuvântata cu liniste si pace în Suflet, draga Constanta !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Dincolo de religii mi-am propus să fac cunoscute monumentele istorice, Iosif. Și în Sibiu sunt foarte multe. Mă fascinează arhitectura lor și povestea lor, nicidecum latura religioasă. Sunt bine conservate și restaurate, de altfel in Sibiu este secția de Conservare și Restaurare a Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.