Foto:publika.md

Voi vorbi astăzi despre alte nedreptăți din societatea românească. S-ar putea să spuneţi că dezgrop morții, dar o fac pentru că aceste fapte s-au întâmplat și pentru că peste ele s-a așternut de mult timp tăcerea.

Poate vă mai amintiţi de decretul 770 din octombrie 1966, cel care interzicea întreruperea de sarcină (existau doar șase excepții), cel care viza creșterea accelerată a populației, expresia politicii demografice a unui sistem totalitar și represiv. Într-o societate în care educația sexuală era intenţionat ignorată, despre metodele de contracepţie nimeni nu vorbea, iar în farmacii lipseau cu desăvârșire, femeile erau umilite și tratate ca simple „ființe reproducătoare”. Privind în urmă, nu pot să nu fac comparație între o fermă de animale din zilele noastre și condiția femeilor din perioada de tristă amintire a regimului Ceaușescu. S-a ajuns până acolo încât periodic, în grup, de la serviciu, femeile erau obligate să meargă la controlul ginecologic. Nu ar fi fost nimic rău în acest control, dacă nu s-ar fi făcut pe „bandă rulantă”, neavând nicio legătură medicală cu stare de sănătate a femeilor, ci cu depistarea celor însărcinate și împiedicarea provocării avorturilor.

Lipsite de libertatea de a hotărî dacă și când vor avea copii, multe apelau la metode empirice, traumatizante de a se scăpa de o sarcină nedorită. Partea întunecată a demersului lor abia atunci începea când, ajunse la spital cu hemoragie, în stare gravă, medicii erau împiedicaţi să intervină pentru a le salva viaţa, dacă infractoarea, criminala nu declara procurorului prezent la faţa locului cine a ajutat-o în acest demers. Au fost și medici care au acționat conform conștiinţei și jurământului depus, dar din nefericire, prea puțini au riscat.

Multe femei au murit din această cauză. Numărul lor nu va fi cunoscut niciodată, în documentele ce atestau decesele fiind trecut de cele mai multe ori „septicemie”.

Condamnate de un sistem politic odios și inuman, blamate de biserică, sufletele lor și-au găsit, oare, liniștea? Dar conștiinţa procurorilor comuniști? Când vă priviţi în oglindă nu aveţi nimic să vă reproșaţi? V-aţi achitat cu brio de sarcina „de serviciu”, dar faptul că aţi condamnat o femeie la moarte (o femeie care ar fi trebuit să aibă libertatea de a decide când va aduce pe lume un copil) nu vă macină ? Probabil că nu, este greu să fii OM. Și voi, ca și jandarmii, aveţi conștiința împăcată, aţi respectat „fișa postului”.

Articol dedicat unei prietene care a plecat demult și prea timpuriu dintre noi.

22 de gânduri despre „Pe ele cine le-a apărat ?

 1. „Într-o societate în care educația sexuală era intenţionat ignorată, despre metodele de contracepţie nimeni nu vorbea…”! Întru totul de acord.
  Astăzi lucrurile nu sunt cu mult diferite în ceea ce privește educația sexuală a tinerilor. În legătură cu acest tip de educație, școala a… tăcut și tace în continuare. În societatea noastră patriarhală există o reticență evidentă față de discutarea acestei probleme. Exprimată fățiș, manifestată în forme variate – de la unele mai subtile, până la amestecul fățiș în viața personală a ființei umane. Puse în undă tocmai de către aceia care ar trebui să-și vadă de „odoarele” lor… sfinte! Care nu ar trebui să fie „paznicii farului moralității” unei societăți care și-a pierdut memoria sa istorică. Biserica, zic. Și „corul” de adulatori interesați.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Imi pare rau, Domnul s-o odihneasca in liniste! Am auzit doar, dar am auzit si de controalele periodice ale femeilor si am auzit si de medici ce contraziceau sri-sti ce incercau sa afle ”crima” unei femei. O aiureala. Cum sa ”programezi” o femeie ca pe un animal, cum spuneai. Trebuie sa nu uitam!!!! si sa luam aminte…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, Ina, o aiureală, dar una care a omorât mii de femei. Numai Dumnezeu mai știe câte ! De aceea nu vreau să se uite aceste orori. Nu îmi doresc să mai existe vreodată un dobitoc atât de mare ca Ceaușescu. Eu n-am uitat și n-am iertat. Dumnezeu s-o odihnească în pace și liniște ! Mulţumesc !

   Apreciat de 1 persoană

 3. Dupa umila mea parere, acest decret „770 din 1966” printre multe altele, a fost unul dintre cele mai corecte decrete, emanate de vechiul sistem, iar acesta va fi dat din nou în NOM, sub nr. 777 din 2666. 🙂

  Apreciază

  1. Greșești, Iosif. Când acest „corect decret” a condus la mii de morți și ani de temniță în rândul femeilor și la abandonarea copiilor în orfelinate gen lagăr de exterminare precum cel de la Cighid, a fost un decret ODIOS.

   Apreciază

 4. Poate gresesc, în contextul legilor omenesti, sunt doar un simplu om, însa din momentul începerii procesului conceperii unei noi vieti în uterul femeii, orice interventie dinafara în întreruperea acestui proces, este o crima împotriva vietii, o încalcare a dreptului universal de A Fi, o lupta inegala a creatiei împotriva Creatorului. E doar o parere personala ! 🙂

  Apreciază

  1. Și libertatea fiecăreia de a hotărî ce face cu viaţa ei unde este? Au fost tratate ca animalele de reproducere. Nimeni nu le-a învățat despre metodele contraceptive, nimeni nu le-a făcut educație sexuală. Nu! Cu asta nu voi fi niciodată de acord! Ba, aș dori ca acei criminali care le-au condamnat la moarte să raspundă, doar că toată lumea știe ce s-a întâmplat în acea perioadă, dar dovezi concrete nu au rămas. Cu ceea ce au făcut ei ești de acord? Păi, tot despre viaţa unui om este vorba.

   Apreciază

 5. Draga Constanta, crede-ma ca te înteleg perfect, însa mie îmi place Calea, Adevarul si Viata absoluta, iar cei ce ocolesc aceste valori autentice, ale Iubirii neconditionate, sacrificatoare, neconditionata.

  Apreciază

 6. Empatia si iubirea neconditionata, sacrificatoare, fara prejudecati nu au nimic de-a face cu „religia”. 🙂
  Absolut toate religiile facute de om pe Terra înca din epoca de piatra, au dus la conflicte, lupte si asasinate dealungul istoriei, iar filozofiile, cultura si pollitica au radacinile în Lege, religii, traditii, dogme, credinte si ceremonii oculte, care au ca rol deformarea si falsificarea Adevarului absolut, atemporal, eliberator, tinând masele îndoctrinate religios & politic în sclavia milenara manipulate de lideri spirituali si politici, uniti în acelasi scop: PROFITUL pe toate planurile si în toate dimensiunile perceptiei, cu orice pret… 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.