Rezultatul simulării evaluării naționale la clasa a VIII – a

Foto:sparknews.ro

Rezultatul evaluării este pe măsura hăului spre care ne îndreptăm. Doar 53% dintre cei care au participat (deși simularea era obligatorie) la această evaluare au luat notă de trecere, în condițiile în care s-au prezentat jumătate dintre elevii înscriși într-o formă de învățământ.

Evaluarea este oglinda evoluției sau mai degrabă a involuţiei societății românești. Cauzele acestor rezultate dezastruoase sunt multiple: apetitul tot mai scăzut al elevilor pentru cunoaștere, neglijența părinților preocupaţi de grijile cotidiene, condițiile precare din școli, dezinteresul profesorilor.

Știu, pot fi acuzată că am generalizat dezinteresul. Îmi cer scuze, dar câţi dintre dascălii noștri mai intră la ore cu dorința de a le dezvălui elevilor „secretele cunoașterii”? Câţi mai profesează din convingere, cu dăruire și nu din necesitatea de a avea „o slujbă”? I-aș întreba ce satisfacție au după ce soneria anunță sfârșitul orelor? Că a mai trecut o zi, că se apropie ziua de salariu? Ce aţi făcut astăzi pentru cei care mâine vor fi nevoiți să preia în propriile mâini destinul acestei ţări ?

James Joyce spunea că „Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu„. I-aţi ajutat să înțeleagă rolul lor în societate și să își dorească să fie cineva„? Rezultatul slab al simulării este, în mare parte, reflexia calității muncii voastre, iar mâine vom culege ceea ce aţi semănat voi astăzi.

11 comentarii

 1. ina02s · martie 26

  Si educatia este cu un picior in groapa.:(

  Apreciat de 1 persoană

  • Constanta Cretu · martie 26

   Educația este foarte importantă pentru societate, iar lipsa acesteia îi ajută pe politicieni.E greu de mințit și e mult mai greu să fi crezut de către o persoană educată. De crezi că nu vor să analizeze programa școlară ?

   Apreciat de 1 persoană

 2. Iosif · martie 26

  Copiii sunt ‘vlastarii’ iubirii dintre sot si sotie care formeaza familia, iar aceasta este ‘celula’ de baza a societatii, unui popor si/sau natiuni. Conditiile generale în care cresc si sunt formati în primii 6-7 ani „de acasa”, sunt esentiale si vor avea un impact decisiv în cresterea, dezvoltarea si evolutia lor pe toate planurile si în toate aspectele, în societatea de mâine. Când aceasta ‘celula’ se destrama, este neglijata, ignorata de catre cei ce fac si aplica legeile într-un stat, ‘vlastarele’ vor creste si vor fi înabusite de spini si maracini, care-i vor umbri si asfixia, vor creste, se vor dezvolta, maturiza, asemeni copacilor din padure, dezvoltând doar flori aparente, neroditoare si frunze, buni doar pentru cherestea si foc… 🙂
  Între familie si scoala româneasca dinainte de ’89 a existat o colaborare si o relatie strânsa continua, urmarindu-se permanent de catre parinti si învatatori evolutia elevului, cu multa implicare si responsabilitate de ambele parti, interesate de rezultatele cât mai bune ale acestuia.
  Doar o reîntoarcere la valorile familiei si scolii de dinainte de ’89 mai poate salva natiunea româna de la dizolvare, anihilare si disparitie definitiva ca stat independent de sine statator, de pe esichierul planetar… zic si eu ! 🙂
  O zi superba cu liniste si pace în Suflet, draga Constanta !

  Apreciat de 1 persoană

  • Constanta Cretu · martie 26

   M-am tot gândit, Iosif, de ce se citea mai mult înainte de ’89 și răspunsul s-ar putea să te surprindă. E adevărat că părinții acordau mai multă atenție pregătirii școlare a copiilor lor, nu erau plecaţi la muncă în străinătate lăsându-și copiii în grija bunicilor. Dar a mai fost un lucru foarte important, un lucru frustrant pe de-o parte. Copiii nu aveau alt mod de relaxare în afara cititului. Program la tv era doar două ore pe zi, unde ascultau doar muzică patriotică și îi vedeau pe ceaușești. La cinematograf știai dialogurile de cate ori

   Apreciază

   • Constanta Cretu · martie 26

    revedeai filmele, pentru că nu mai cumpărau nimic nou, iar concertele erau vai mama lor. Și ce aveai atunci se făcut? Citeai. Da, se citea mult mai mult, dar într-un fel forţaţi de împrejurări.

    Apreciază

 3. Iosif · martie 26

  Am vrut sa spun ca medicii, cadrele didactice, inginerii si în general, cei cu studii superioare erau într-adevar respectati si onorati în functie de meritul si valorile autentice oferite societatii, însa azi, aceste valori au ajuns desconsiderate, batjocorite si umilite de nonvalorile parvenite si ipocrite aparente, aparute peste „noaptea” mintilor inconstiente corupte de competitiile desarte ale înavutirii materiale, pierzându-se din vedere bogatiile sufletesti si spirituale, care au mentinut poporul român omogen si unit în jurul acestor valori autentice, pe cale de disparitie totala.

  Apreciat de 1 persoană

  • Constanta Cretu · martie 26

   În general ai dreptate, numai că și înainte de ’89 erau apreciaţi cei care făceau sluj în faţa comuniștilor. Ceilalți… Vezi Marin Preda, pe care îl apreciez foarte mult.

   Apreciază

 4. Iosif · martie 26

  Nu sunt un nostalgic al acelor vremuri, însa, cu toate ca într-o alta conjuncura si într-o mai mica masura, am trecut prin ce a trecut M.Preda, nu regret nimic din experientele extreme, din care am învatat cele mai esentiale lectii de viata, pe care nici o alta institutie de pe Terra nu era în masura sa mi le predea.
  Întotdeauna, dupa orice furtuna, vremea este mult mai buna, iar dupa orice razboi, acumulam strategii si experiente noi. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Constanta Cretu · martie 26

   Eu refuz să-mi amintesc unele evenimente din acea perioadă. Da, bănuiesc că acele evenimente mi-au format caracterul, dar nu pot mulţumi pentru asta.
   O seară frumoasă, Iosif!

   Apreciază

 5. Iosif · martie 26

  „Afara-i frig, în casa-i frig; deschid fereastra ca sa strig: Îti multumesc partid iubit, ca mai calit !” 🙂 )))
  O seara superba, cu caldura în Suflet, draga Constanta !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.